Bővül a kerékpárszállítási lehetőség

Budapest, 2021. július 2. – Tovább bővül a kerékpárszállítási lehetőség a BKK járatain: július 3-tól, szombattól hétköznap és hétvégén is fel lehet szállni a 21-es, a 21A és a 212-es vonalon közlekedő, külön piktogrammal jelölt buszokra.

A Svábhegy és a Normafa térségének könnyebb megközelíthetőségének érdekében – a fogaskerekű mellett – július 3-a, szombattól hétköznap és hétvégén már a 21-es, a 21A és a 212-es buszokra is fel lehet szállni kerékpárral. A kerékpárszállításra kijelölt járműveket külön piktogram jelzi.

A Budapesti Közlekedési Központ és a Budapesti Közlekedési Zrt. közös fejlesztésének köszönhetően ötven Modulo típusú autóbuszt szerelnek fel olyan rögzítő elemekkel, amelyekkel biztonságosan lehet szállítani a kerékpárokat. Egy buszon egyszerre egy bicikli szállítható, amelyet az utazás idejére biztonságosan rögzíteni kell az erre kijelölt helyen. Mivel ez a rész megegyezik a babakocsik és a kerekesszékes számára fenntartott területtel, ezért a BKK azt kéri a kerékpáros utasoktól, hogy legyenek előzékenyek a kisgyermekkel utazó vagy a mozgásukban korlátozott utastársaikkal, és szükség szerint adják át nekik a helyet. A járművezető zsúfoltság esetén megtilthatja a kerékpárszállítást, ebben az esetben meg kell várni a következő autóbuszt.

Kerékpárszállítás a BKK járatain

A kerékpárszállítás egyre népszerűbb a BKK járatain: a fogaskerekűn, a HÉV-en, több autóbuszon, a Tátra villamosokon, valamint a D14-es hajójáraton is igénybe vehetik az utasok.

A szolgáltatással szabadon kombinálható az egyéni- és a közösségi közlekedés.  Azok számára, akik rendszeresen nagyobb távolságot tesznek meg, és a kerékpárt a közösségi közlekedéssel kombinálnák, elsősorban a B+R parkolók, illetve a MOL Bubi közbringarendszer használatát javasolja a BKK. Ebben a FUTÁR alkalmazás is hasznos segítséget tud nyújtani.

Adódhatnak olyan esetek, amikor nagy segítség a buszra vagy a villamosra kerékpárral együtt felszállni. Ilyen helyzet lehet egy defekt, ha lemerül az elektromos bicikli akkumulátora, egy nyári felhőszakadás, vagy a Budapest hegyvidéki területein jellemző használat: reggel kényelmes kerékpárral legurulni a hegyről, de hazafelé van, aki elfárad. Számukra jó lehetőség az emelkedők leküzdése helyett a fent említett buszjáratok használata. Mindemellett így azoknak sem kell lemondani a kerékpározás élményéről, akik idősebbek, vagy kisgyerekkel közlekednek.

A BKK járatain kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel lehet. A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításért is fizetni kell, tehát a kerékpárral közlekedőnek is rendelkeznie kell érvényes jeggyel vagy bérlettel. A kisméretű, legfeljebb 41 centiméter (16”coll) külső kerékátmérőjű kerékpár, valamint a roller, továbbá mérethatár nélkül az összecsukott kerékpár továbbra is díjtalanul, minden járaton kézipoggyászként szállítható.

Tavaly szeptembertől előreláthatólag idén októberig – tesztjelleggel – hétvégenként minden utas díjmentesen szállíthat kerékpárt az arra kijelölt vonalakon.  A szolgáltatás fejlesztése – a Budapest Restart programmal összhangban – a járványhelyzetben megnövekedett kerékpáros-forgalomra tekintettel zajlik.

A kerékpárszállításról bővebb információkat olvashat oldalunkon.

Egyes bérlettípusok mellé kerékpárbérlet is váltható a pénztárakban és a BKK-automatákból. Értékesítési pontjaink elérhetősége a BKK Pontkeresőjében könnyedén megtalálható.