Így kerülheti el a sorban állást: vásároljon bérletet decemberben

Budapest, 2020. december 18. - Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a jövő évre szóló bérletek megvásárlását. A BKK ügyfélközpontjai, pénztárai és jegyautomatái az ünnepi időszakban is várják a fővárosban közlekedőket.

A jövő év első munkanapja január 4-e, hétfő lesz, ráadásul az iskolai időszak is ekkor kezdődik. Várhatóan sokan akarják majd 2021 első napjaiban megvásárolni a havi, vagy éves bérletüket. A BKK adatai szerint 2020 elején sokan halasztották utolsó pillanatra a bérletük megvásárlását – az átlagos napi bérletvásárlások 3-4-szerese történt az év első hétfői napján. Ezért elképzelhető, hogy jövő év első napjaiban is jelentősen megnő a sorban állás ideje az ügyfélközpontok és a jegyautomaták előtt. A használatban lévő bérletek érvényességét nem hosszabbítják meg, ezért célszerű a vásárlást még decemberre időzíteni, amellyel elkerülhető a koronavírus-járvány miatt egyébként sem biztonságos zsúfoltság.

 

Már kaphatók az éves bérletek

A 2021-ben érvényes éves-, havi- és egyéb bérletfajták jelenleg is megvásárolhatók. A BKK összes jegy- és bérlettípusa megtalálható a társaság weboldalán, a Jegyek és bérletek menüpontra kattintva.

Az ún. naptári éves bérletek – bár előre megvásárolhatók, azonban csak - az adott év első napjától, azaz január 1-től érvényesek. Ezeket a bérlettípusokat kizárólag a BKK ügyfélközpontjaiban és pénztáraiban lehet megvenni, automatából és mobiljegyként nem vásárolhatók.

Az ún. csúszó érvényességű - tehát az év bármelyik napján, tetszőleges kezdőnappal megvásárolható - éves bérletek szintén egy évig érvényesek. Ezek a bérletek a kezdőnaptól a rákövetkező év ugyanazon napján éjszaka 2 óráig használhatók. (Pl.: 2020. december 20-ától – 2021. december 20-án 02:00-ig.) Elővételben az érvényesség kezdőnapja előtt 30 nappal is megválthatók bármely bérletpénztárban vagy ügyfélközpontban.

 

Ünnepi nyitvatartás

Az ünnepek alatt is folyamatos a jegy- és bérletvásárlási lehetőség a BKK hálózatán, azonban egyes napokon a pénztárak és az ügyfélközpontok rövidített nyitvatartással várják az ügyfeleket. Továbbra is zárva tart a repülőtéren található ügyfélközpont. Az ünnepi nyitvatartás megismerhető a BKK honlapjának értékesítésipont-keresőjében, ahol akár helyszínre, akár nyitvatartási időre keresve megtalálható a legközelebbi ügyfélközpont, pénztár, vagy jegy- és bérletkiadó automata.

Budapesten és az agglomerációban mintegy 370 jegy- és bérletkiadó automata működik, amelyek a nap 24 órájában rendelkezésre állnak.

Okostelefonon mobiljegyként is megvásárolhatók a Budapest havi-, félhavi bérletek és napijegy típusú – 24 órás, 72 órás és heti – jegyek. Ez az értékesítési csatorna szintén a nap 24 órájában folyamatosan elérhető.