Bővül a kerékpárszállítás lehetősége a budai fonódó villamoshálózaton

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. közös fejlesztésének eredményeként május 23-tól újabb 62 db villamoskocsin valósult meg a kerékpárszállítási lehetőség. Ennek eredményeként a budai fonódó villamoshálózaton a 17-es, a 41-es, az 56-os, az 59-es és a 61-es vonalakon közlekedő, kerékpárszállításra utaló piktogrammal megjelölt valamennyi Tátra típusú villamoson lehet kerékpárt szállítani.

A meglévő 80, kerékpárszállításra felkészített villamoskocsi mellett újabb 62 kocsin teszi lehetővé a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. a kerékpárszállítás lehetőségét május 23-tól, szombattól. A villamosokkal a budai fonódó hálózaton a 17-es, a 41-es, az 56-os, az 59-es és a 61-es villamosvonalon találkozhatnak: ezeken a vonalakon valamennyi ún. Tátra típusú szerelvényre fel lehet szállni biciklivel; a szerelvényeket egy, a kerékpárszállításra utaló piktogram jelöli. A fejlesztésnek köszönhetően közel duplájára nő a kerékpárszállításra alkalmas villamosszerelvények száma a fővárosban.

Kocsinként legfeljebb egy kerékpár szállítható, a bicikliket a kocsi végében felszerelt tépőzárral kell rögzíteni. (Azok a kerékpárok – például a fekvőbicikli –, amelyeket kialakításuk miatt nem lehet rögzíteni a tépőzárral, nem szabad a villamosokon szállítani.) A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításét is ki kell fizetni, tehát az utasnak érvényes jeggyel, bérlettel, valamint a bicikli számára szintén érvényesített jeggyel vagy kerékpárbérlettel kell rendelkeznie. A kerékpárszállítás szabályairól további információk olvashatók a BKK honlapján: bkk.hu/kerekpar-szallitasa-a-bkk-jaratain.

A BKK az utazási lehetőségek kombinálására biztatja a fővárosban utazókat, ezért folyamatosan vizsgálja a kerékpárszállításra alkalmas járatok bővítésének lehetőségeit.

Budapest, 2020. május 22.

Budapesti Közlekedési Központ