Kerékpár szállítása a BKK járatain

Kerékpár szállítása felszíni járatokon

A HÉV-vonalakon kívül a Budapesti Közlekedési Központ számos járatán lehet kerékpárt szállítani: a hajókon, a fogaskerekűn, valamint több autóbuszon és villamoson.

Mely járatokon szállítható kerékpár?

A HÉV-eken kívül a HÉV-pótló autóbuszokon, a 60-as villamoson (a fogaskerekű vasúton), a 65-ös, a 65A, a 165-ös és a 212-es autóbuszon (ez utóbbin csak a szabad- és munkaszüneti napokon), a 77-es trolibuszon, a 17-es, 41-es, 56-os, az 56A, az 59-es, az 59A, az 59B és a 61-es villamoson lehet kerékpárt szállítani, valamint a dunai D11-es, D12-es és D14-es hajójáraton.

6565A165212
17415656A5959A59B6061
77
D11D12D14
H5H6H7H8H9

 

Az erre kijelölt járműveken hol szállítható a kerékpár?

Kerékpárt szállítani kizárólag kerékpáros piktogrammal megjelölt járműveken megengedett.

Egy utas csak egy kerékpárt vihet magával. A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180x130x70 cm-t (hosszúság/magasság/szélesség). Villamoson olyan kerékpárok nem szállíthatók, amelyek kialakításuk miatt nem rögzíthetők a tépőzárral (pl. fekvőkerékpár).

A HÉV-szerelvények középső kocsijának egyik végén van olyan szabad terület, ahol lehetséges egyszerre négy kerékpár biztonságos elhelyezésére és szállítására. A HÉV-megállók peronján felfestett kerékpáros piktogram jelzi, hogy melyik ajtón lehet a kerékpárral felszállni. (Fontos, hogy a HÉV-en is csak a kijelölt helyen szabad kerékpárt szállítani, máshol akkor sem, ha a kijelölt részre nem fér több bicikli. A jármű más részén szállított kerékpár azonkívül, hogy zavarja az utasforgalmat, balesetveszélyes is.)

Az autóbuszokon az Ikarus 200-as típusú járművek hátsó ajtajánál; az Ikarus 400-as és az MAN típusú kocsikon pedig a középső ajtónál, a babakocsik tárolására kijelölt területen lehet kerékpárt szállítani, egy járművön egyszerre legfeljebb kettőt. A járművek ajtajánál elhelyezett piktogram jelzi, hogy hol lehet a biciklivel felszállni.

Villamosokon a két Tátra kocsiból összeállított szerelvények közbenső, vezetőállás nélküli végén lehet kocsinként egy-egy kerékpárt szállítani. A kerékpárokat rögzíteni kell, erre a célra a járművek utasterében ipari tépőzárak vannak felszerelve.

A fogaskerekű vasúton (60-as villamoson) a vonat hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál kialakított területen lehet összesen legfeljebb tizenhat kerékpárt szállítani.

Egyes járműveken a kerékpárszállításra kijelölt hely megegyezik a babakocsik és a kerekes székek számára kijelölt területtel. A kerékpárosoktól azt kérjük, hogy legyenek előzékenyek a kisgyermekkel utazó vagy a mozgásukban korlátozott utastársaikkal, és a helyet adják át nekik.

A járművezető megtilthatja a kerékpárral való felszállást zsúfoltság vagy az utasok akadályoztatása esetén.

Milyen jegyet kell vásárolni a kerékpárszállításhoz?

A BKK járatain kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel lehet. A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításét is meg kell fizetni, tehát a kerékpárosnak is rendelkeznie kell jeggyel vagy bérlettel. A HÉV-en a kerékpár számára váltott vonaljegy a teljes vonalon érvényes.

Egyes bérlettípusok mellé kerékpárbérlet váltható a pénztárakban és a BKK-automatákból.

A kerékpárbérletért annak is fizetnie kell, aki egyébként térítésmentesen utazhat a BKK járatain. A bérleten a díjmentességre jogosító igazolvány sorszámát kell feltüntetni; a kerékpárbérlet csak azzal együtt érvényes, és csak a tulajdonosa használhatja.

A BKK Üzletszabályzata lehetővé teszi, hogy kisméretű, legfeljebb 41 cm (16” azaz hüvelyk, inch vagy coll) külső kerékátmérőjű kerékpár, valamint a roller, továbbá mérethatár nélkül az összecsukott kerékpár kézipoggyászként díjtalanul szállítható valamennyi járművön, amennyiben az utasok ruházatát, a jármű berendezéseit nem rongálja meg, illetve nem szennyezi be.

Elsőajtós felszállási rend esetén mi a teendő?

A kerékpárosnak felszállás előtt, a megállóban az első ajtónál be kell mutatnia a saját és a kerékpár jegyét vagy bérletét, ezt követően az erre kijelölt (középső vagy hátsó) ajtón felszállhat járművével együtt.

Tanácsok a kerékpárok szállításához

  • Utazás közben a biciklit rögzíteni kell, hogy az ne veszélyeztesse a többi utas biztonságát vagy a ruhájuk tisztaságát, illetve a jármű épségét.
  • A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert.
  • A villamoson csak olyan kerékpár szállítható, amelyet rögzíteni lehet a biciklitartóra szerelt tépőzárral.
  • Speciális kialakítású (cargo, tandem, motoros stb.) kerékpárt nem lehet szállítani.
  • A menetrend betartása érdekében, kérjük, hogy a kerékpárral minél gyorsabban szálljanak le, illetve fel.

Tanácsok az utasoknak

  • Kérjük, figyeljenek a kerékpárral közlekedőkre, segítsék elő, hogy a biciklivel fel- és le tudjanak szállni, illetve azt a kijelölt helyen el tudják helyezni.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.