Bemutatták a Hófehérke nosztalgiahajót

2016 májusától szeptember végéig, a világon egyedülálló módon, a Duna és a Termál villamosra keresztelt nosztalgiajáratok mellett, szombatonként a Margit híd és az Erzsébet híd között, az SH jelzéssel ellátott Hófehérke nosztalgiahajóval is utazhatnak a régmúlt szerelmesei. A hajóról a körülbelül 45 perces út során teljes pompájában megtekinthető a Duna-part csodálatos panorámája, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított.  A Hófehérke az egyik utolsó képviselője a Dunán még hajózó klasszikus építésű, a XIX. században épült hajóknak. A hajótest 1895-ben épült Újpesten, a Schoenichen-Hartmann Hajógyárban.

A hajót bemutató sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes elmondta, hogy ez a 121 éves jármű jelenleg a legöregebb az utasszállító hajók között, melynek nemcsak a neve, hanem az élettörténete is mesés, és rengeteg korszakot ölel föl. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettesA főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy a Hófehérke nem csupán turisztikai attrakció vagy az elődeink által ránk hagyott érték, hanem a főváros arculatának alakítója is. Ezért támogatta a főváros a BKK-t és a BKV-t abban, hogy idén tavasszal elindítsa nosztalgiajáratait: egy-egy nosztalgiavillamost a pesti Duna-parton, illetve Budán, valamint ezt a hajójáratot.

Szombaton és vasárnap a pesti és a budai oldalon közlekedő nosztalgiavillamosok is várják a régmúlt szerelmeseit.

A világ tíz legszebb villamosvonala közé választott 2-es villamos vonalán, szombaton közlekedő Duna villamos a  Közvágóhíd H és a Jászai Mari tér között jár. A második világháború után létrejött vonal a pesti felső rakparton halad a Jászai Mari térről indulva, és a Kossuth tér vonalában ér ki a Duna-partra, majd a Lánchíd alatt átbújva jut el a Duna-korzóra. Akár napközben, akár sötétedés után ezen a vonalon mindig egyedülálló látvány tárul az utazó szeme elé, hiszen közvetlen közelről csodálhatja meg a magyar Parlament egyedülálló épületét, a Duna-korzót és a pesti szállodasort, valamint a folyó vizében tükröződő csodálatos budai panorámát a Halászbástyával, a Mátyás templommal és a Budai Várral.

hofeherkeBudapest fürdőváros, területén számos gyógyhatású hévízforrás található, melyek vizét a város népszerű gyógyfürdői használják fel. Vasárnap a budai fonódó villamoshálózat vonalán a Szent János Kórház – Rudas fürdő – Lukács fürdő – Szent János Kórház vonalán körjáratként közlekedő Termál villamossal utazva, alkalom nyílik több történelmi, műemlék fürdő megtekintésére is. Ezen a vonalon a Parlament épületével büszkélkedő pesti oldal panorámájában gyönyörködhetnek a nosztalgiázók. A villamos a Szent János Kórháztól indulva jut el a híres Rudas Gyógyfürdőig, ahonnan a Dunával párhuzamosan az Erzsébet híd, a Lánchíd, majd a Margit híd alatt áthaladva jut el a Szent Lukács Gyógyfürdőig, ahol a nosztalgiajegy felmutatásával 10% kedvezménnyel lehet igénybe venni a fürdő szolgáltatásait. Részletes információ: budapestgyogyfurdoi.hu

A járatokat nosztalgia-vonal- vagy -napijeggyel, illetve éves nosztalgiabérlettel lehet igénybe venni. A jegy és bérlet megvásárolható elővételben a BKK Ügyfélközpontjaiban vagy a helyszínen, a járművön dolgozó kalauztól. A járatokról, az útvonalról és a nosztalgiajárművekről részletes információk a bkk.hu/nosztalgia oldalon olvashatók.