STARS projekt díjátadó és workshop

STARS projekt az Autómentes Hétvégén

A díjátadó rendezvényen  a BKK munkatársai végigvették a program céljait és az eddig elért eredményeket. A megnyitó beszédében Kerényi László Sándor, a BKK Stratégia vezetője örömtelinek nevezte, hogy egyre sikeresebbé válik az iskolákkal való együttműködés, és a projektben résztvevők száma megduplázódott az előző tanévhez képest. Ennek megfelelően a BKK elkötelezett abban, hogy az elmúlt két évben felhalmozott tudást felhasználva, támogassa a programot a jövőben is.

Ezt követően a díjazott iskolák tanárai és diákjai a programban való részvételért és a tanév során elért eredményeikért átvehették nyereményeiket: az éves MOL Bubi bérleteket, a láthatósági kerékpáros karszalagokat tartalmazó csomagot valamint a 30 órás akkreditált kerékpáros közlekedésbiztonsági képzésre beváltható utalványokat. Hét iskola bronz díjat kapott, valamint először és egyedüliként a Kandó Téri Általános Iskola ezüst akkreditációt kapott. Emellett két diák és egy pedagógus abban a megtiszteltetésben részesült, hogy részt vehet 2016. februárban a STARS program brüsszeli zárókonferenciáján. Ezt követően a BKK szakértői és partnerei (Közlekedési Kígyó kampány, Vuelta Sportiroda) előadásait hallgathatták meg a résztvevők. A STARS program fontosságát kitűnően mutatta be az előadás, amely rámutatott, hogy az iskolások között első osztálytól felfelé folyamatosan nő azon diákok száma és aránya, akik autóval szeretnének iskolába járni. A STARS program célja, hogy ezt a trendet megfordítsa, és az idősebb diákok számára is vonzóvá tegye az aktív közlekedési módokat, így a kerékpározást és a gyaloglást.

Az eseményt egy jó hangulatú kerekasztal-beszélgetés zárta le. Ennek során a résztvevők megegyeztek abban, hogy megpróbálják megtalálni a program folytatásának legjobb módját. A harmadik tanév legfontosabb céljai közé a szülőkkel történő szorosabb együttműködést illetve az eddig felhalmozott tapasztalat, tudás és ötletek iskolák közötti megosztását sorolták. Emellett szintén fontos a jövőbeni sikerek szempontjából, hogy partnerség épüljön ki más szervezetekkel, akikkel együttműködve a STARS további sikereket érhet el Budapesten és más magyar városokban is. A korábbi években sikerült jól működő együttműködést kialakítani többek között a Közlekedési Kígyó Játék kampány szervezőjével, a Közlekedéstudományi Intézettel és a Vuelta Sportirodával. Jelenleg a résztvevő iskolák várhatóan növekvő száma miatt a BKK újabb partnerek csatlakozását is várja.

  • Bajza Utcai Általános Iskola
  • Bartók Béla Általános Iskola (Gyál)
  • Brassó Utcai Általános Iskola
  • Kandó Téri Általános Iskola
  • Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskola és Óvoda
  • Katona József Általános Iskola
  • Kelenvölgyi Általános Iskola
  • Kolonics György Általános Iskola
  • Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola
  • Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium
  • Veres Péter Gimnázium (általános iskola felső tagozat)
  • Keleti Károly Közgazdasági Szakközép Iskola
  • Kölcsey Ferenc Gimnázium
  • Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola
  • Városmajori Gimnázium
  • Veres Péter Gimnázium
  • Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma

A 4 hétig tartó Kerékpáros Kihívás nevű versenyt a Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium nyerte meg, az iskola csapata több mint 1000 kilométert tett meg aktív közlekedési módokat használva leginkább hozzájárulva ezzel a főváros károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

Minden eddigi résztvevő iskolának gratulálunk, a STARS programhoz a 2015/16-os tanévben csatlakozni kívánó iskolák jelentkezését pedig várjuk a biciklibkk.hu e-mail címen.

Az Európai Mobilitási Hét keretében, 2015. szeptember 19-20-án rendezték meg az Autómentes Hétvégét Budapesten, az Andrássy úton. Az idei évben a különböző közlekedési lehetőségek összehangolása volt az esemény fő üzenete. Ebbe jól illeszkedett a BKK tudatos és aktív közlekedésre nevelő szemléletformáló STARS projektje is, amely nagy sikerrel képviseltette magát a rendezvényen. A két nap alatt több százan látogatták meg a projekt sátrát, 400 gyermek játszott lelkesen az aktív közlekedési módokat kreatív formában bemutató rajzolós, színezős játékokkal, a BVSC Zugló Cycling Team kerékpár szimulátorát szintén több száz érdeklődő próbálta ki. Emellett 60 általános- és középiskola diákjai és szüleik jelezték, hogy iskolájukat érdekelné a programhoz való csatlakozás lehetősége. Sikerült több száz diákkal, szülővel, pedagógussal megismertetni a nemzetközi és hazai szinten is sikeresen működő STARS projektet, amelynek fő üzenete, hogy az iskolába járáshoz választott aktív közlekedési módok biztonságosabbá, barátságosabbá és élhetőbbé teszik az iskolák környezetét.

Kapcsolódó hírek: