Október végéig szükséges érvényesíteni a diákigazolványokat

A BKK felhívja a figyelmet, hogy a közoktatásban és a felsőoktatásban tanulóknak október 31-éig ismét érvényesíttetniük kell az előző tanévben érvényesített diákigazolványukat, mert csak úgy vehetik igénybe kedvezményesen a budapesti közösségi közlekedést.

A diákigazolványok matricával történő érvényesítése – a tanköteles kor betöltését követően – azért szükséges, mert kedvezményes tanulóbérletet csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet használni, ezek nélkül a bérletszelvény utazásra nem jogosít. Az oktatási intézmény által kiállított ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolások a kiállítástól számított 60 napig érvényesek, szükség szerint tehát 60 naponta újat kell beszerezni. Más dokumentummal, például iskolalátogatási igazolással, hallgatóijogviszony-igazolással az utazási kedvezményeket nem lehet igénybe venni. Minden ilyen esetben pótdíjazásra lehet számítani, fontos tehát időben gondoskodni a diákigazolványok érvényesítéséről.

A diákigazolványok érvényesítése azért is szükséges, mert anélkül már nem használhatók tovább a hosszabb időre vásárolt (negyedéves, éves) bérletek sem. A különböző bérletek (a havi, a negyedéves, a szemeszterre szóló és az éves bérletekre is), a diákigazolvány érvényességének megfelelő meghosszabbításával tovább használhatók.

Az alap-, közép- és felsőfokú oktatásban részt vevők jelenleg többféle kedvezményes BKK-bérletet – havi, negyedéves, szemeszterre szóló (szeptember–január és február–június érvényességgel), éves bérletet és az általános és középiskolás tanulók kétheti Budapest-bérletet is válthatnak. A diákbérletesek igen jelentős kedvezményben részesülnek: a 3450 Ft-os havi bérletük 63%-kal olcsóbb, mint a 9.500 Ft-os teljes árú havi bérlet.

A diákok és hallgatók számára azért is fontos a diákigazolványuk érvényesítése, mert a BKK által 2014 tavaszán bevezetett új típusú bérleteket egy, az utazáskor használt arcképes igazolvány azonosító számának megadásával lehet csak megvásárolni, mely a szelvényen nyomtatott formában szerepel majd.