Idén huszonnégy iskolával működik együtt a BKK a STARS projektben

Kapcsolódó hír:

A STARS projektről

A BKK Zrt. 2013 óta vesz részt az Európai Unió által támogatott STARS Europe projektben. A BKK elkötelezett a tudatos közlekedés elterjesztésében és annak oktatásában. A  cég megalakulása óta részt vesz az Európai Mobilitási Hét esemény szervezésében, ehhez a törekvéshez és a BKK mobilitás-fejlesztési stratégiájához illeszkedik a STARS projekt is, amely egy tudatos közlekedésre nevelő szemléletformáló program. A STARS elsődleges célja, hogy a diákokat, a tanárokat és a szülőket a fenntartható közlekedési módok használatára ösztönözze. STARS logoA projekt két, nemzetközileg sikeres kezdeményezés átültetésére összpontosít: az Akkreditációs program az általános iskolai közösségekre fókuszál, az „Iskolatársak bevonása” program pedig a középiskolás diákokat célozza meg. A projektben több mint száz európai (pl. olasz, spanyol, angol, skót, holland, belga, német, lengyel és magyar) iskola vesz részt. A 2013/14. tanévben 8 iskolával működtünk együtt, a 2014/15. tanévben pedig már 24 iskola vesz részt a programban. Az iskolák a tanév végén oklevelet, és arany, ezüst vagy bronz csillagot kapnak. A BKK Zrt. ezen kívül kerékpáros szervizcsomagot ajándékozott a 2013/2014. tanévben az eredményesen teljesítő iskolák számára.

Akkreditációs program az általános iskolákban

A STARS programban részt vevő általános iskolákat arra ösztönözzük, hogy olyan foglalkoztató órákat és tevékenységeket szervezzenek a diákoknak, melyek a közösségi közlekedést, gyaloglást, és kerékpározást ajánlják az iskolához és iskolától haza vezető utazásokhoz. Az iskolák tevékenységéhez szakmai segítséget nyújtunk, kapcsolatot teremtünk az iskolák és különböző szakmai programok között. Az iskolák idei programjai közül néhányat említve: Bringa Börze – a kinőtt kerékpárok adás-vétele; „Biciklivel Budapesten” fotópályázat; „Kedvenc közlekedési eszközöm” rajzpályázat; Bicikliszerelés technikaórán; Ismerd meg az iskola környékét! - séta és forgalmi rend ismertetése gyereknek. KRESZ pályaA diákok által legkedveltebb programok közé tartozik a KTI Közlekedéstudományi Intézet által biztosított Mobil KRESZ pálya és Láthatósági sátor, amelynek használata során a gyerekek játékos foglalkozás keretében sajátíthatják el a biztonságos közlekedéshez szükséges alapvető ismereteket.

A fiatalabb korosztály (óvodások és alsótagozatosok) számára a zenés-énekes „Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai” című hangoskönyv és a színes-matricás Tóbiás és Balambér foglalkoztatófüzet biztosítja az alapvető közlekedési szabályok játékos elsajátítását. A BKK szakmai partnere, a Premium Relations Kft. a projekt kezdetekor és a 2014-es szeptemberi Mini KRESZ-feszten és KRESZ-feszten jelentős értékben adott hangoskönyveket és foglalkoztatófüzeteket az iskolának. A Közlekedési Kígyó Játék során a diákok falra ragasztható matricákat kapnak azokon a napokon, amikor kerékpárral érkeznek az iskolába. Minél többször tesznek így, annál hosszabban tekeregnek a kígyók az iskolák falán, a győztes pedig az a diák vagy osztály, amelyik a legtöbb matricát gyűjti. A játékban 2 STARS iskolánk vett részt a Regional Environmental Center (REC) közreműködésével.

A Kandó téri Általános Iskola meghívására két Közlekedési délutánon is részt vettek a BKK képviselői az iskolában. Közlekedési délután a Kandó téri Általános IskolábanA szülők és gyermekeik közös részvételével zajló közlekedésbiztonsági foglalkozáson a gyerekek nagy igyekezettel rajzolták az általuk legjobban ismert KRESZ táblákat, a kerékpár kötelező tartozékait – de az előkészületek során a BKK munkatársai ugyanilyen lelkesedéssel állították össze a gyerekek biztonságos közlekedésének segítésére szánt szórólapot. Egy másik alkalommal alsó tagozatos diákokkal terveztük meg közösen az iskolába vezető útvonalakat gyalogosan és kerékpárral is.

Fiatal Utazónagykövetek a középiskolákban

A középiskolákban elsősorban diákokkal működünk együtt, egy-egy kapcsolattartó tanár közreműködésével. A diákoknak Fiatal Utazónagykövetekként az a feladatuk, hogy iskolai környezetükre szabott kampány keretében felhívják diáktársaik figyelmét a fenntartható közlekedési módok előnyeire, és a gépjárműhasználat helyett kerékpározásra, gyaloglásra ösztönözzék társaikat.

STARS workshop a Városmajori GimnáziumbanA program nemcsak a közlekedés iránt érdeklődő diákok számára érdekes, hanem olyanoknak is, akik később kommunikációs területen kívánnak továbbtanulni és dolgozni. A diákoknak ugyanis interaktív workshopokon segítünk megtalálni azokat az eszközöket, illetve kommunikációs csatornákat, amelyekkel sikeresen befolyásolhatják diáktársaik utazási szokásait. Az előző és a jelenlegi tanévben is számos vidám és ötletes megoldás született plakátok, videók, szórólapok, közösségi oldalak, iskolarádiós üzenetek vagy éppen kerékpáros reggeli formájában. A kampány végén a diákok csapatokba szerveződnek és részt vesznek egy 4 hétig tartó Kerékpáros Kihívás nevű versenyen. A Kerékpáros Kihívás lényege, hogy a diákok és a tanárok csapatokat alkotva, egymással versenyezve gyűjtsék és rögzítsék az aktív közlekedési móddal megtett kilométereket valamint utazásszámokat egy online felületen. A versenyt az a csapat nyeri, amelyik a legtöbb kilométert gyűjti, valamint a legtöbbször használ környezetbarát közlekedési módot, és ezáltal a leginkább hozzájárul a főváros széndioxid kibocsátásának csökkentéséhez. A Kerékpáros Kihívást 2015 májusában rendezzük meg.A STARS iskolák képviselői az I bike Budapest felvonuláson

A STARS programhoz a 2015/16-os tanévben csatlakozni kívánó iskolák jelentkezését várjuk a biciklibkk.hu email címen.

A projektben részt vevő általános iskolák:

  • Bajza Utcai Általános Iskola
  • Bartók Béla Általános Iskola (Gyál)
  • Brassó Utcai Általános Iskola
  • Domokos Pál Péter Általános Iskola
  • Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola
  • Kandó Téri Általános Iskola
  • Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskola és Óvoda
  • Katona József Általános Iskola
  • Kelenvölgyi Általános Iskola
  • Kolonics György Általános Iskola
  • Kós Károly Általános Iskola
  • Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola (Dunaharaszti)
  • Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola
  • Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium
  • Szent András Katolikus Általános Iskola (Szentendre)
  • Veres Péter Gimnázium (általános iskola felső tagozat)
  • Zrinyi Miklós Általános Iskola (Gyál)

A projektben részt vevő középiskolák:

  • Keleti Károly Közgazdasági Szakközép Iskola
  • Kölcsey Ferenc Gimnázium
  • Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola
  • Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola
  • Városmajori Gimnázium
  • Veres Péter Gimnázium
  • Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium