A kormány támogatja a BKK új értékesítési stratégiáját

A legfrissebb Magyar Közlöny szerint a Kormány támogatta a BKK uniós pályázatát és 2,3 milliárd forint európai uniós forrással támogatja a BKK új értékesítési stratégiáját – melynek részeként új jegy- és bérletkiadó automatákat szerzünk be és telepítünk a főváros és az agglomeráció forgalmasabb pontjaira. A megjelent, 1699/2014. sz. kormányhatározat arra is kitér, hogy a Kormány hozzájárul a projekt kiemelt projektté minősítéséhez, valamint a készülékek beszerzéséhez szükséges támogatási szerződés megkötéséhez is.  A 300 darabos projektben beszerzett új, korszerű jegy- és bérletkiadó automatából 222 már üzemel. A folyamatos telepítés eredményeként idén év végére várhatóan 270, legkésőbb 2015 elejére pedig mind a 300 automata működik majd.

2,3 milliárd forint EU-s forrás az új jegy- és bérletkiadó automaták beszerzésére

Az új, korszerű BKK-automaták üzembe helyezését 2014 tavaszán kezdtük meg, melyek népszerűségét az is mutatja, hogy egyre többen és egyre többször használják. Más európai városokhoz képest rekordgyorsasággal szokták meg a budapestiek a digitális értékesítési rendszert: fél év alatt immár forgalmunk egyharmada a 24 órán át működő, érintőképernyős, bankkártyát is elfogadó új jegy- és bérletkiadó automatákon keresztül bonyolódik. Ügyfeleink eddig összesen 6,9 milliárd forint értékben vásároltak jegyeket és bérleteket az automaták segítségével. Az értékesítési adatokat elemezve látjuk, hogy eredeti elképzeléseinknek megfelelően ügyfeleink a nagy csomópontok mellett egyre inkább a lakó- és a munkahelyükhöz legközelebb veszik meg a termékeket az automatákból, amelyeknek köszönhetően csökkent a pénztárak előtti sorban állás.

Az eddig üzembe helyezett készülékekről ügyfeleink visszajelzései pozitívak. Ezt az is jól mutatja, hogy automatáinkból március óta több mint 5,1 millió terméket vásároltak összesen 6,9 milliárd forint értékben.

A jegytípusok közül a vonaljegy a legnépszerűbb (mintegy 3,3 millió eladott termék), a bérletek közül pedig a felnőtt havi bérletből vásárolták a legtöbbet (hozzávetőleg 260 ezret).

A eddigi forgalom 59%-a készpénzes, 41%-a pedig kártyás vásárlás - ami jól mutatja, mekkora igény volt a korábban nehezen elérhető bankkártyás fizetésre a tömegközlekedésben.

A BKK-automatákból vásárolt termékekről egyszerűsített számla is igényelhető, ehhez honlapunkon előzetes regisztráció szükséges.

A készülékek működésével és menürendszerével kapcsolatos visszajelzéseket figyeljük, melyeket komolyan veszünk. A menürendszert hamarosan tovább egyszerűsítjük, valamint a napi használat ritkán felmerülő apróbb szoftverhibáinak kiküszöbölésén is dolgozunk annak érdekében, hogy még gyorsabban és könnyebben lehessen vásárolni. Egy-egy apróbb hiba néha nagy sajtóérdeklődést kap, de fontosnak tartjuk rögzíteni: minden hiba javítását megköveteljük a szállítótól és összességében a rendszer megbízható, a sikeres tranzakciók aránya 99,98%.

A BKK az új értékesítési stratégiájának részeként kezdte el a modern BKK-automaták telepítését, amelyek fontos elemei a közelmúltban elindult elektronikus jegyrendszer projektnek. Ezzel a 21. század igényeinek megfelelő, a korábbinál jóval színvonalasabb szolgáltatást szeretnénk nyújtani ügyfeleinknek.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetése annak komplexitása okán több évig tartó fejlesztés, viszont nem akartuk tovább fenntartani az eddig használt, elavult és egyáltalán nem ügyfélbarát rendszert. Ennek érdekében a projektből kiemeltük és időben előrehoztuk a jegy- és bérletkiadó automaták üzembe helyezését. Rövid távú célunk, hogy időt spóroljunk ügyfeleinknek Budapesten és agglomerációjában úgy, hogy az összes értékesítési pontunkon könnyen és gyorsan megvásárolhassák szinte az összes termékünket az automatából, fizethessenek érméken kívül papírpénzzel és bankkártyával is. A projektzárás idejére, a 300 automata végleges telepítésével megháromszorozzuk az értékesítési pontjainkat, és hatszor több kártyás fizetési lehetőséget teremtünk. A készülékek termékkínálatát is folyamatosan bővítjük: a vonaljegy és napijegy típusú jegyeken, a Budapest-bérleteken, a környéki és a hévbérleteken kívül már kutya- és kerékpárbérletek is megvásárolhatók.

Korszerű jegy- és bérletkiadó automatáink ma már nemcsak a belváros forgalmasabb csomópontjaiban érhetők el – Keleti és Nyugati pályaudvar, Kelenföld vasútállomás M, Puskás Ferenc Stadion M, Újpest-Központ M, buszvégállomás, Blaha Lujza tér M, Deák Ferenc tér M, Örs vezér tere M –, hanem ügyfeleink jobb kiszolgálása érdekében a korábbinál jobb területi eloszlásban számos hévállomáson és Budapest külvárosi, kertvárosi részein is. Az agglomerációs települések közül már Budaörsön, Dunaharasztiban, Gödöllőn, Nagykovácsiban,  Ráckevén, Szentendrén, Pomázon, Szigetszentmiklóson, Tökölön, Törökbálinton is időt spórolunk ügyfeleinknek.

Az automaták pontos helyéről térképes keresőnkön tájékozódhat, használatukról pedig kisfilm és interaktív bemutató felület az alábbi címen érhető el: https://bkk.hu/automata/.