Időt spórolhat az új BKK-automatákkal

Kapcsolódó anyagok:

Az automaták telepítését március végén az M4-es metró indulásával ütemezetten elkezdtük, a teljes projekt várhatóan egy év alatt zajlik le. Az újonnan beszerzett jegykiadó automaták látványos változást jelentenek a budapesti közösségi közlekedést használók számára. Az új készülékek ugyanis nemcsak külsejükben és méretükben térnek el az eddigiektől, hanem szolgáltatásaikat tekintve is: a lehető legtöbb termék elérhető ezekben, és nemcsak jegyet, hanem bérletet is vásárolhatnak majd utasaink a nap 24 órájában működő automatákból. A készülékek érmét és bankjegyet is elfogadnak és visszaadnak, valamint általánossá és teljes körűvé vált a bankkártyás fizetés lehetősége. Minden készülék alkalmas az érintésmentes bankkártyás fizetésre is.

Az új BKK-automaták jegy- és bérletvásárláskor számla kiállítására is alkalmasak. Többnyelvű menürendszerrel és érintőképernyővel rendelkeznek, használatuk rendkívül egyszerű.  A számlaigényléshez előzetesen regisztrálni szükséges a www.bkk.hu/automata oldalon. Egy azonosító kártyát is bevezetünk ezzel is elősegítve, hogy számláját a BKK-automatákból gyorsan és gördülékenyen megkapja. Hamarosan minden ügyfelünknek letéphető ügyfélkártyával ellátott szórólapon juttatjuk el az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Kötelező az igazolványszám feltüntetése

Az új automaták által nyomtatott bérletekhez már most szükséges megadni egy arcképes igazolvány számát. Május 13-ától, keddtől pedig valamennyi ügyfélszolgálatunkban vagy jegypénztárunkban történő bérletvásárláskor meg kell adniuk ügyfeleinknek egy személyazonosításra alkalmas arcképes igazolvány számát. Mindezek miatt bevezetjük a BKK ügyfélkártyát, amely a használni kívánt igazolvány számának feltüntetésére alkalmas kártya. A BKK ügyfélkártyával így nemcsak a saját, hanem akár az egész család bérlete is megvásárolható majd, ugyanis a kártyán akár négy igazolványszámot is fel lehet tüntetni.

Az arcképes igazolvány számának megadása a következőképpen történhet május 13-ától:

•        Amennyiben az adott ügyfélszolgálaton vagy jegypénztárnál a helyben nyomtatást már bevezettük, akkor a pénztáros már az új formátumban, az igazolványszám rányomtatásával adja ki a bérletet.

•        Amennyiben az adott ügyfélszolgálaton vagy jegypénztárnál a helyben nyomtatást még nem vezettük be, akkor a pénztáros a BKK ügyfélkártyára írja az igazolványszámot, majd átadja az ügyfélnek. Ezzel biztosítja azt, hogy a következő havi bérletvásárlásnál, amikor a helyben nyomtatás már várhatóan minden pénztárban működik, az igazolványszám kötelező megadására az ügyfél felkészülten érkezzen.

A bérletvásárláshoz használható igazolványok:

•        BKK vagy VOLÁNBUSZ bérletigazolvány

•        személyazonosító igazolvány

•        diákigazolvány (diákbérlethez kötelező)

•        kártya formátumú jogosítvány

•        útlevél

•        egyéb kedvezményre jogosító okmány

Időt spórolunk Önnek!

Az elkövetkező hetekben, a már az elmúlt hetekben működőeket is beleszámítva, első lépésként összesen 68 automatát telepítünk a 300-ból a fővárosban. A készülékeket Budapesten és az agglomeráció több pontján március végétől folyamatosan állítjuk üzembe. Megtalálhatók majd a legforgalmasabb csomópontokban, minden metróállomáson, illetve a hévállomásokon – Szentendrétől Ráckevéig – szinte mindenhol.

Elsőként márciusban az M4-es metró állomásain álltak munkába az új BKK-automaták. Áprilisban a Ferenciek terén a buszvárónál és a metróállomásnál, a Keleti pályaudvaron, az Árpád hídnál és a Népligetnél a metróállomásoknál, illetve az Etele téren összesen 14 berendezés kezdte meg a működést, majd további 18 automatát telepítettünk a Határ úton, az Astorián a villamosmegállóban és a metróállomásnál, a Nyugati pályaudvarnál, az Ecseri úton, a Kálvin téren, Újpest-központban, a Blaha Lujza téren, a Puskás Ferenc Stadionnál és a Budaörsi lakótelepen. Május elején pedig a Déli pályaudvar, a Corvin-negyed és a Kőbánya-Kispest metróállomásokon további 10 automata állt üzembe.

A budapestiek egyértelműen nyernek az új rendszerrel: 3-szor több bérletvásárlási pontot, 6-szor több bankkártyás fizetési lehetőséget biztosítunk a korábbiakhoz képest. Ennek és az automaták éjjel-nappali működésének köszönhetően jelentősen csökkenhet a sorban állással töltött idő.

Az automaták pontos helyéről térképes keresőt, működésükről bemutató filmet készítettünk, ezenkívül a tipikus használati esetekről tananyag is rendelkezésre áll. Mindezekről, illetve a BKK-automatákkal egy időben megjelenő új formátumú jegyekről és bérletekről a www.bkk.hu/automata oldalon olvashatók további részletek.

A Budapesti Közlekedési Központ 300 darab új jegykiadó automatájának üzembe helyezése az elektronikus jegyrendszer beruházással összehangoltan, annak első lépéseként történik.

300 új, korszerű jegy- és bérletautomatát telepítünk (2013. január 31.)

Jövőre indul a budapesti elektronikus jegyrendszer megvalósítása (2013. január 25.) Együttműködés a Nemzeti Egységes Kártyarendszer és a budapesti elektronikus jegyrendszer között (2012. augusztus 24.) Elkészült a BKK koncepciója: 2014-től elektronikus jegyrendszer Budapesten (2012. január 20.)