Híreink

300 új, korszerű jegy- és bérletautomatát telepítünk

A Budapesti Közlekedési Központ 300 darab új jegykiadó-automata vásárlására és üzemeltetésére írt ki nyilvános közbeszerzési pályázatot a Fővárosi Közgyűlés decemberi támogató döntése alapján, mely az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb, a jegy- és bérletvásárlási lehetőségek elérhetőségét, színvonalát javító beruházása. Az automaták üzembe helyezése a tender sikeres lezárása esetén 2013 végétől folyamatosan, ütemezetten egy év alatt zajlik le. Az intézkedés az elektronikus jegyrendszer beruházással összehangoltan, annak első ütemeként történik.

A jelenlegi – átlagosan kb. 200 automatát magában foglaló – jegykiadóautomata-hálózat műszakilag-technológiailag idejét múlt, átlagos rendelkezésre állása alacsony, elsősorban a visszatérő, konstrukciós hibák miatt, így nem tudja fő szerepét, a jegy- és bérletpénztárak tehermentesítését, kiegészítését betölteni. A hálózat rossz műszaki állapotának egyik oka a gépek közel húszéves átlagéletkora, valamint ebből adódóan az elavult, nem innovatív technológia. A mostani gépek általános szolgáltatási színvonalán egyáltalán nem, vagy csak aránytalanul nagy beruházások árán lehetne javítani. További problémát jelent, hogy az automaták döntő többsége kizárólag érmét fogad el, valamint az, hogy csak vonaljegyet árul; napijegyet is áruló gép jellemzően csak az éjszaka lezárt metró üzemterületén található, míg bérletet jelenleg egyetlen egy automatában sem lehet kapni. Ezért döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés és a BKK, hogy elindítja a jegykiadó-automaták cseréjét.

Az újonnan beszerzendő jegykiadó-automaták telepítése révén látványos változást érzékelhetnek majd a budapesti tömegközlekedés használói. Az új készülékek ugyanis nemcsak külsejükben és méretükben fognak eltérni az eddigiektől, hanem funkciójukat tekintve is. Az eddigi korlátozott termékpaletta után a lehető legtöbb típusú díjtermék elérhető lesz: nemcsak jegyet, hanem bérletet is vásárolhatnak majd utasaink a nap 24 órájában működő automatákból.

Általánossá és teljes körűvé válik a bankkártyás fizetés lehetősége, minden készülék alkalmas lesz az érintésmentes bankkártyás fizetésre is. Emellett természetesen a forgalomban lévő összes magyar bankjegyet és érmét is elfogadják az automaták, de az elfogadható bankjegyek és érmék listája a vásárlás összegétől és a visszajárónak szánt érmék aktuális készletszintjétől függően dinamikusan változhat.

Az új készülékek kialakítása során nagy hangsúlyt fektetünk az akadálymentességre, lehetővé téve, hogy a mozgásukban vagy látásukban korlátozott utasok is igénybe vehessék a gépeket. Korszerű, érintőképernyős felhasználói felülettel, többnyelvű, intuitív menürendszerrel találkozhatnak majd ügyfeleink. Egyazon tranzakció keretén belül több termék is megvásárolható lesz, ezáltal csökkentve az egy vásárlásra jutó időt.

Várakozásaink szerint a masszív, strapabíró kialakításnak köszönhetően látványosan javulni fog a készülékek rendelkezésre állása, legyen szó szélsőséges időjárási körülményekről, avagy rongálókról, hiszen a jegykiadó-automatában található pénzmennyiséget, valamint a gép egyéb alkatrészeit vandálbiztos kialakítású burkolat védi az időjárás viszontagságaitól éppúgy, mint az erőszakos behatolási kísérletektől, hasonlóan a bankautomatákhoz. Mivel az automaták informatikai hálózatba kötve üzemelnek majd, a felügyeleti szoftver segítségével állapotuk bármikor, akár távolról is lekérdezhető, a központi rendszerben ellenőrizhető, ezáltal a meghibásodott készülékek javítása is felgyorsulhat. A központi vezérlőszoftver nem csupán a távfelügyeletet biztosítja, de naprakész, termékre és/vagy időpontra vonatkozó részletes statisztikával is szolgál majd. Valamennyi gépen biztonsági kamerák is működnek majd, míg a készülékek belsejében lévő folyadék-elvezető csatornák megóvják a bennük található elektromos berendezéseket a beázástól. Zavar esetén a gépek automatikusan értesítést is küldhetnek majd, így hamarabb kijavíthatóak a jelentkező problémák. Az automaták akkor is képesek lesznek arra, hogy kiszolgálják az ügyfeleket, ha leszakadtak a központi hálózatról, és automatikusan részleges üzemmódba állnak, ha úgy érzékelik, hogy valamelyik moduljuk üzemképtelenné vált.

A gépek moduláris belső kialakítása lehetővé teszi a különböző modulok cserélhetőségét, gyors javítását és a szükség szerinti folyamatos korszerűsítést. A jegykiadó-automatákból eleinte csak papír alapú jegyeket lehet majd vásárolni, de az elektronikus jegyrendszer további ütemeinek indulásakor a berendezések pusztán a megfelelő modulok cseréjével és szoftverfrissítéssel  átállíthatók majd anonim kártyakibocsátásra és egyenleg-feltöltésre is.

Az új automatákat olyan helyszíneken helyezzük el, melyeket könnyű megtalálni és a nap 24 órájában hozzáférhetőek. Az automaták megtalálhatóak lesznek minden metró- és sok hév-állomásnál és a város összes fontos nappali és éjszakai közlekedési csomópontján – ott is, ahol jelenleg nincs jegy- és bérletpénztár, esetleg csak időszakosan van nyitva.

A BKK a Főváros új közlekedésszervezőjeként 2012 májusában vette át a jegy- és bérletértékesítési tevékenységet a BKV-tól. A BKK elektronikus jegyrendszer projektcsapata előzetesen átfogó piackutatást végzett, felmérte az igényeket és előkészítette a tender dokumentációját. A közbeszerzési eljárás nyertesével még 2013 első felében aláírhatja a szerződést a BKK. Az első üzemelő automatákkal már idén találkozhatnak ügyfeleink.

Budapest, 2013. január 31.

Budapesti Közlekedési Központ

Kapcsolódó anyagaink:

Jövőre indul a budapesti elektronikus jegyrendszer megvalósítása

Együttműködés a Nemzeti Egységes Kártyarendszer és a budapesti elektronikus jegyrendszer között

Elkészült a BKK koncepciója: 2014-től elektronikus jegyrendszer Budapesten

Kategória: Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.