Indulhat a Széll Kálmán tér kivitelezése, több útszakaszt és csomópontot újítunk fel jövőre, hatékonyabban működik a BKK

Kapcsolódó anyagok:

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a Széll Kálmán tér fejlesztéséhez kapcsolódó projekt előrehaladásáról szóló jelentést és a pénzügyi források rendezését. A Széll Kálmán tér továbbfejlesztésének tervét az illetékes kerületek vezetőivel, a kerületi lakókkal lakossági fórumokon egyeztettük. Elkészültek az engedélyeztetési tervek, és ennek nyomán a beruházás költségbecslése. A kivitelezésre szóló közbeszerzési eljárás hirdetménye hamarosan megjelenok a közbeszerzési értesítőben annak érdekében, hogy 2014 tavaszán elkezdődhessenek a kivitelezési munkálatok.

A Széll Kálmán tér megújítása része a Nemzet Fővárosa programnak, élvezi a kormány támogatását is. A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetése 3 milliárd forintot irányzott elő a Széll Kálmán tér felújításának, a térségi tömegközlekedési kapcsolatok fejlesztésének és a budai észak–déli villamoskapcsolat kiépítésének támogatására.

A Széll Kálmán tér átalakításáról a Fővárosi Közgyűlés 2011. augusztus 31-ei ülésén született döntés. Ekkor 3-5 milliárd forint szerepelt a tervezés és a kivitelezés első ütemének tervezett költségeként, amely állami és fővárosi, valamint – a teret érintő budai észak–déli villamoskapcsolat kialakítását szolgáló projekt részeként ezenfelül – uniós források felhasználását jelenti. A folyósítási ütemezéssel a kormány fokozatosan, évről évre biztosítja a tér átépítésének forrását. A Széll Kálmán tér rekonstrukciójának teljes körű megvalósítása 4,8 milliárd forintba kerül.

Elfogadta a közgyűlés a BKK azon javaslatát, amelynek értelmében idén 262 millió forinttal csökken a BKK ez évre előirányzott közlekedésszervezői forrásigénye. Ezt az idei hatékony gazdálkodás, a BKV-nál bevezetett hatékonysági intézkedések tették lehetővé, illetve az első ajtón történő felszállás széleskörű bevezetésével is jelentős pluszbevételre is szert tett a társaság. A Közgyűlés elfogadta, hogy 2,8 mrd Ft kiegészítő támogatást biztosítson a BKK a BKV számára, melyet szolgáltatónk beruházásokra fog fordítani, pl. további buszok vásárlására, pályafelújításokra.

Öt főről hét főre bővült a társasági igazgatóság, miután a Fővárosi Közgyűlés  elfogadta az erre irányuló előterjesztést. Ennek értelmében dr. Szegvári Pétert és Nemesdy Ervint 2013. december 11-étől határozatlan időre választották meg. Ezzel egy időben Pongrácz Gergelyt visszahívták szintén 2013. december 11-ei hatállyal, helyette – december 12-étől – Rostás Zoltánt jelölték tagnak határozatlan időtartamra.

A Közgyűlés döntése szerint, Dr. György István főpolgármester-helyettes javaslata szerint felújítjuk a X. kerületben a Kőrösi Csoma Sándor Éles sarok Liget tér közötti útszakaszát. Kőbánya egyik legfontosabb főútvonalán a 3-as villamos felújításához kapcsolódó munkálatok a pályaszerkezet, a buszmegállók és a járda javítását, forgalomtechnikai módosításokat tartalmaznak.

A hídfelújítások munkákról szóló BKK-val kötött megállapodás módosítását is elfogadta a Fővárosi Közgyűlés decemberi ülésén. A döntés szerint sor kerül a Lánchíd budai hídfőjénél lévő villamos-aluljáró felújítására, azért, hogy a kivitelezést követően az aluljáróban a Budai fonódó villamoshálózaton forgalomba álló új, beszerzés alatt álló alacsonypadlós villamosok is közlekedhetnek. Megerősítjük az aluljáró szerkezetét, a teljes szakaszon kicseréljük a felsővezetéket, megnöveljük a járdafelületeket is.

Az Új Ferencváros Stadion projekthez kapcsolódva jövőre a IX. ker., Könyves Kálmán krt., Üllői út és Vágóhíd utca kereszteződésében forgalomtechnikai és útépítési fejlesztéseket hajtunk végre 200 millió forint értékben. Szabályozzuk a már meglévő lámpás csomópontokat, újat hozunk létre Gyáli út és Vágóhíd utca találkozásánál, járda épül a Könyves Kálmán körúton, a Vágóhíd utcában és az Üllői úton, valamint utóbbi vonalán kerékpárutat is létesítünk.

Az Örs vezér terén P+R parkoló kivitelezése indulhat el, miután az ingatlan-résztulajdonosok hozzájárulásukat adták a P+R parkoló átépítéséhez és bővítéséhez. A projekt indítását a BKK előterjesztése nyomán elfogadta ma a Fővárosi Közgyűlés.

Széll Kálmán tér átalakítása Elkezdődött a 3-as villamosvonal rekonstrukciója