Új járatok új rendszerben, változó menetrendek, kényelmesebb átszállás – változások novembertől a közösségi közlekedésben

Novemberben több járat menetrendjét módosítjuk a kedvezőbb csatlakozás érdekében, Telebusz néven új, igényalapú járatokat indítunk az Aranyhegyre és a Csúcshegyre, a pestszentlőrinci Market Centralhoz is új buszjáratot közlekedtetünk, valamint változik a 160-as járat közlekedése is.

22-es járatcsalád: kedvező átszállási lehetőség télen is

Novembertől új, téli hétvégi menetrend szerint lehet utazni a 22-es, a 22A és a 222-es buszokon. A nyári hétvégi menetrendben kedvező átszállási lehetőséget vezettünk be Budakeszin a 22-esről a 222-es buszra és viszont, ezt a lehetőséget télen is biztosítjuk.

236, 236A busz: új járatok Pestszentlőrincen a Market Centrálhoz

236-os és 236A jelzéssel új autóbuszjáratokat indítunk november 4-étől, hétfőtől Pestszentlőrincen a Havanna-lakótelep, az Üllői út térsége és a vecsési Market Central kedvezőbb közlekedési kapcsolatának biztosítására. Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere kezdeményezte, hogy a BKK indítson új autóbuszjáratot, amelynek segítségével közvetlen kapcsolat teremthető a kerület nagy lélekszámú lakóterületei és forgalmas közintézményei között, valamint az ott élők könnyebben eljuthatnak a XVIII. kerület szomszédságában található Market Central bevásárlóközponthoz. Megvizsgáltuk az új járat üzembehelyezési lehetőségét és az ehhez szükséges forgalmi változtatásokat, majd társadalmi egyeztetésen kértük ki a lakók, az utazóközönség véleményét, jobbító szándékú javaslatait. A kerület, a Market Central és a BKK finanszírozásában 2013 novemberétől a 236-os új járat Vecsés, Market Central és a Havanna utcai lakótelep között , míg a 236A jelzésű busz Pestszentlőrinc, Mednyánszky utca és a Havanna utcai lakótelep között közlekedik. A 236-os és 236A járat elindulásával egy időben módosítjuk a 166-os, és a 266-os autóbusz útvonalát és menetrendjét is, a Mednyánszky utcai útszakaszt ugyanis a 236-os és a 266-os járat fogja sűrűbben és egyenletesebben kiszolgálni. Egyúttal a Nemes utcai térségből gyorsabbá válik Ferihegy megközelítése, hiszen mindegyik további járat a Mednyánszky utcai kitérő kihagyásával közvetlenül érkezik majd oda. A 166A busz közlekedtetése az átalakítások nyomán szükségtelenné válik, ezért ez a betétjárat megszűnik. A 193E indulási időpontjai is módosulnak, mivel arra törekszünk, hogy ez a 236-os, 236A és 266-os járatokkal felváltva, egyenletesen közlekedjen. A járatok útvonala, megállói korábbi közleményünkből ismerhetőek meg.

194-es busz: gyorsabb eljutás a Gloriett lakótelepre

A pestszentlőrinci Gloriett lakótelep gyorsabb elérése érdekében – a lakosság társadalmi egyeztetésen kikért véleményével egybecsengően – lerövidítjük a 194-es busz útvonalát, úgy, hogy a Közdűlő út környéki ipartelepet november 4-étől, hétfőtől csak az új járatként elindított 194B érinti, tehát a 194-es rövidebb útvonalon jár majd. A Határ út M felől érkező 194-es busz a jövőben a Pozsony utca—Méta utca—Ipacsfa utca csomópontból nem haladnak tehát be az ipartelepre, hanem egyenesen az Ipacsfa utca felé közlekednek, majd a Tövishát utcára fordulva érik el ismét eddig útvonalukat, ahonnan vonalvezetésük nem változik. Az ipartelepre ezentúl a hétköznapokon kb. 5:00—22:00 között, hétvégén kissé rövidebb üzemidővel, a reggeli órákban 20, ezen kívül 60 percenként közlekedő 194B járat halad csak be, amely – az ipartelepi kitérőtől eltekintve – a 194-es busszal megegyezően jár a Határ út M—Gloriett lakótelep—Határ út M körjárati útvonalon.A módosítással a Gloriett telep lakóinak nem kell a sűrű buszjárat minden egyes indulása során megtenniük az ipartelepi betérőt, a buszok csak olyan sűrűséggel és akkor térnek be, amikor erre igény van - ezek a járatok kapják az új, 194B jelzést.

219-es busz: új Telebusz-járat az Aranyhegyre

A fővárosi tömegközlekedési járataival eddig kiszolgálatlan Aranyhegyen indítunk új buszjáratot november 4-étől, hétfőtől. A kisebb forgalmú területen igényalapú közlekedési szolgáltatást vezetünk be, ami azt jelenti, hogy a busz csak abban az esetben közlekedik, ha az utazási igényt előzetesen jelezték. Az új Telebusz-szolgáltatást a BKK tesztüzemben indítja el, célunk, hogy bővítsük a szolgáltatást, bekapcsoljuk a tömegközlekedéssel eddig nem rendelkező területeket a hálózatba. A rendszer lényege, hogy az Aranyhegyen és részben az Ürömhegyen közlekedő, a területet a H5-ös HÉV-vel összekötő 219-es busz csak akkor közlekedik, ha erre az utasok részéről valós igény jelentkezik. Utasaink utazási igényüket a 06 1 3-BKK-BKK (+36 1 3255 255-ös) telefonszámon jelezhetik a tervezett végállomási indulási időpont előtt legkésőbb 30 perccel. A 219-es busz teljesen új része lesz a fővárosi közösségi közlekedésnek, ugyanis sem útvonala, sem az utasok felvétele nem a megszokott módon történik majd. A járat csak előzetes telefonos igénybejelentés esetén jár majd, mindennap körülbelül 6:00 és 22:00 között, a hétköznapi csúcsidőszakban igény esetén 30, előtte-utána 60 percenként. A járat útvonala, megállói korábbi közleményünkből ismerhetőek meg.

260-as busz: Telebusz indul Csúcshegyre is

A BKK november 4-étől, hétfőtől a csúcshegyi kertváros térségét is közelebb hozza a budapesti a közösségi közlekedési hálózathoz, mégpedig a 260-as busz útvonalának Harsánylejtő Kertvárosig történő meghosszabbításával. A Batthyány tér M+H-tól induló 260-as buszok igény esetén eddigi útvonalukon túlhaladnak és a közösségi közlekedéssel eddigiekben nem kiszolgált csúcshegyi térséget is megközelítik. Utasaink közvetlenül eljuthatnak majd erről a területről a 4-6-os villamosok vagy éppen az M2-es metró vonalához. A Csúcshegy úthálózata nem teszi lehetővé, hogy autóbuszok közlekedjenek a területen, azonban a meghosszabbított autóbuszvonal a lakóterület határát elérve így is mintegy 800-900 méterrel csökkenti a gyaloglási távolságot a Csúcshegy és a budapesti tömegközlekedés első, korábban elérhető megállója között. Az igényalapú közlekedés a 260-as járatnál abban nyilvánul meg, hogy az autóbusz csak akkor teszi meg a kertvárosig tartó új vonalszakaszt, ha az utazási igényt előzetesen jelezte az utas akár telefonon, vagy Csúcshegy irányában akár a buszon utazva az autóbusz-vezetőnél. A fentieken túl mindkét járat követési ideje változik a hétköznap hajnali és a hétvégi hajnali, valamint késő esti órákban. A rendszer átalakítása miatt módosul a 960-as  busz menetrendje is.

160-as busz: nem tér be Óbuda vasútállomáshoz

A NIF Zrt. által végzett vasúti pályafelújítás miatt a 160-as busz Óbuda vasútállomáshoz való betérése indokolatlanná vált, ezért november 4-étől, hétfőtől a járat nem tér be a vasútállomáshoz.

50-es villamos: pénteki menetrend

November 8-ától új, a hét utolsó munkanapján érvényes pénteki menetrendet vezetünk be az 50-es villamos vonalán sok más budapesti járathoz hasonlóan, hogy a járat menetrendje igazodni tudjon a többi hétköznaptól kissé eltérő, a hétfőtől csütörtökig tartó időszakhoz képest a korábban jelentkező délutáni csúcsidei utasforgalomhoz.