Forgalmi változások

Két új, óbudai területet járnak be a BKK Telebuszai

2013. november 4-étől újabb, a fővárosi tömegközlekedés által eddig ki nem szolgált területeken – a Csúcshegy és az Aranyhegy térségében – indítunk közösségi közlekedési szolgáltatást. A BKK folyamatosan figyelembe veszi az utasok igényeit, vizsgálja a közösségi közlekedés megújításának lehetőségét. Ennek egyik eredményeként a telefonon megrendelhető szolgáltatásra utaló Telebusz néven indítunk új járatokat ezeken a kisebb forgalmú területeken. Az Aranyhegyre indítjuk új, 219-es számjelzésű járatunkat, amely csak abban az esetben közlekedik, ha az utazási igényt előzetesen, telefonon jelezték. A csúcshegyi kertváros térségét pedig a jövőben a 260-as busz szolgálja majd ki, amelynek útvonalát ilyen irányú kérés esetén egész a Virágosnyereg útig hosszabbítjuk meg. Az igényalapú közlekedési mód mind külföldön, mint több vidéki városban megszokott már, de Budapesten sem ismeretlen, hiszen a 937-es éjszakai busz mintegy 10 éve már így jár.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) célja a Telebuszok elindításával egyrészt a szolgáltatás bővítése, a tömegközlekedéssel eddig nem rendelkező területek kiszolgálása, másrészt pedig az igényalapú szolgáltatástípus meghonosítása és az ehhez kapcsolódó tapasztalatszerzés. A Telebusz-rendszer a következőképpen működik: az Aranyhegyen és részben az Ürömhegyen közlekedő, a területet a H5-ös hévvel összekötő 219-es busz csak akkor közlekedik, a 260-as járat pedig csak akkor teszi meg a csúcshegyi kertváros határáig meghosszabbított útvonalat, ha erre az utasok részéről valós igény jelentkezik. Az utazási szándékot mindkét járat esetében a 06 1 3-BKK-BKK (06 1 3-255-255-ös) telefonszámon lehet jelezni, emellett a 260-as busz esetében a Virágosnyereg utca irányában a járművezetőnél, útközben is kérhető, hogy a busz haladjon tovább. A módszer előnye, hogy a buszok kizárólag az utasok által ténylegesen igénybe vett útkszakaszt járják csak be, nem kell üresen közlekedniük, és sem zaj-, sem környezetszennyezéssel nem terheljük a zöld-, lakóterületeket. Mindkét járatot a BKK normál díjszabásával lehet igénybevenni, azaz a szokásos vonaljegyek, bérletek használhatóak, az arra jogosultak részére pedig ingyenes az utazási lehetőség. A menetjegy a buszvezetőnél is megvásárolható 450 forintos áron.

219-es járat: Mikrobusszal az Aranyhegyre

A térségben lakók igényére reflektálva az Aranyhegyet és részben az Ürömhegyet is bevonjuk a tömegközlekedésbe új, 219-es számjelzésű járatunkkal, amely a H5-ös hévhez és a 160-as buszhoz is kapcsolatot teremt. A terület úthálózata normál méretű autóbusz rendszeres közlekedésére alkalmatlan, ezért a várható utazási igényekhez és az útviszonyokhoz igazodva mikrobuszok viszik majd az utasokat. A járat teljesen új sajátosságokkal rendelkezik mind annak útvonalára, mind az utasok felvételének módjára való tekintettel, hiszen egyik sem a megszokott módon történik majd: a csatolt térképen látható útvonalból csak azt a vonalszakaszt érinti, ahova tényleges utazási igényt jelentettek be. A 219-es Telebusz csak előzetes, a 06 1 3-BKK-BKK (06 1 3-255-255) telefonszámon, az indulás előtt legalább 30 perccel bejelentett igény esetén jár majd, minden nap 6:00 és 22:00 között, a hétköznapi csúcsidőszakban legfeljebb 30, előtte-utána legfeljebb 60 percenként. A csillaghegyi indulásokat a H5-ös hévhez igazítjuk minden nap, míg a hétvégén a 160-os autóbuszhoz is.

A 219-es Telebuszra Csillaghegy H-nál a Valéria utcában, az Ürömi út kereszteződésében található úgynevezett utasfelvevő pontnál lehet felszállni. Csillaghegy H és a Mészkő utca között a busz a 160-as járattal megegyező útvonalon halad, az érintett Csillaghegy H és a Forrásliget lakópark megállót Aranyhegy felé csak felszállás, Csillaghegy felé pedig csak leszállás céljából lehet igénybe venni. Az aranyhegyi térségben – amint az a csatolt térképen látható – összesen 10 helyszínen jelöltünk ki fel- és leszállási pontokat. A rugalmas közlekedési rendszer értelmében Aranyhegyen a 219-es mikrobusz nem fix, előre meghatározott útvonalon közlekedik, hanem a lehetséges útszakaszok, fel- és leszállási pontok közül csak azokat érinti, ahová, vagy ahonnan az utazási szándékot előzetesen jelezték. A 219-es busz menetrendje már elérhető a BKK weboldalán.

A 219-es járat fel- és leszállási pontjai:

Fel-, leszállási pontok a Kőpor utca irányában Fel és/vagy leszállás
1. Csillaghegy H fel- és leszállás is lehetséges
Csillaghegy H csak a felszállás lehetséges
Forrásliget lakópark csak a felszállás lehetséges
2. Mészkő utca csak a felszállás lehetséges
3. Csikóvár utca fel- és leszállás lehetséges
4. Öregbükk utca fel- és leszállás lehetséges
5. Lepence utca fel- és leszállás lehetséges
6. Cserszömörce utca fel- és leszállás lehetséges
7. Muzsla utca fel- és leszállás lehetséges
8. Óarany utca fel- és leszállás lehetséges
9. Mácsonya utca fel- és leszállás lehetséges
10. Saroglya utca fel- és leszállás lehetséges
11. Kőpor utca fel- és leszállás lehetséges
Fel-, leszállási pontok Csillaghegy H irányában Fel és/vagy leszállás
11. Kőpor utca fel- és leszállás lehetséges
10. Saroglya utca fel- és leszállás lehetséges
9. Mácsonya utca fel- és leszállás lehetséges
8. Óarany utca fel- és leszállás lehetséges
7. Muzsla utca fel- és leszállás lehetséges
6. Cserszömörce utca fel- és leszállás lehetséges
5. Lepence utca fel- és leszállás lehetséges
4. Öregbükk utca fel- és leszállás lehetséges
3. Csikóvár utca fel- és leszállás lehetséges
2. Mészkő utca fel- és leszállás lehetséges
Forrásliget lakópark csak a leszállás lehetséges
Csillaghegy H csak a leszállás lehetséges
1. Csillaghegy H fel- és leszállás is lehetséges

260-as járat: közelebb visz a Csúcshegyhez

A BKK november 4-étől, hétfőtől a csúcshegyi kertvárost, valamint a Testvérhegy északi részét is kiszolgálja, mégpedig a 260-as busz útvonalának Harsánylejtő Kertvárosig történő meghosszabbításával. Utasaink közvetlenül eljuthatnak majd erről a területről a a 4-6-os villamoshoz vagy éppen az M2-es metró vonalához. A Csúcshegy úthálózata nem teszi lehetővé, hogy autóbuszok közlekedjenek a területen, kisebb járművek indításával ugyanakkor átszállásra kényszerítenénk az utasokat, emellett ez gazdaságilag sem lenne indokolt. A meghosszabbított autóbuszvonal a lakóterület határát elérve így is mintegy 800-900 méterrel csökkenti a gyaloglási távolságot a Csúcshegy és a budapesti tömegközlekedés első, jelenleg elérhető megállója között. Az igényalapú közlekedés a 260-as járatnál abban nyilvánul meg, hogy az autóbusz csak akkor teszi meg a kertvárosig tartó új vonalszakaszt, ha az utazási igényt előzetesen jelezte az utas telefonon a 06 1 3-BKK-BKK (06 1 3-255-255) telefonszámon, vagy a Virágosnyereg utca irányában akár a buszon utazva az autóbuszvezetőnél. Nem minden indulásnál lesz azonban erre lehetőség: az igény esetén tovább közlekedő buszok minden nap 6:00 és 22:00 között, hétköznap a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban 30-40, előtte-utána pedig 60 percenként közlekednek majd, a meghirdetett menetrend szerint.

Az igény esetén meghosszabbítva közlekedő 260-as busz kiegészített útvonala: Bécsi út—Kocsis Sándor út—Vadóc utca—Virágosnyereg út—Vadóc utca—Kocsis Sándor út—Bécsi út. Az új megállók: Vadóc utca, Virágosnyereg út. A 260-as busz menetrendje már elérhető a BKK weboldalán.

A Telebuszt mindkét esetben többletszolgáltatásként, a tömegközlekedési lehetőséggel még rendelkező területek ellátásának javítására indítja el a BKK, tehát nem meglevő járatok váltak csak telefonhívásra induló járatokká. Bízunk abban, hogy utasaink hamar megszokják, sőt megszeretik az új közlekedési módot, a későbbiekben pedig – a tesztüzem ideje alatti tapasztalatok alapján – további, eddig fel nem tárt területeket is csatolhatunk majd a BKK vonalhálózatához.


Kapcsolódó anyagok:

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.