November 4-én kezdődik a 3-as villamos pályafelújításának első üteme

Eredményesen zárult a 3-as villamos teljes vonalának felújítására lebonyolított közbeszerzési eljárás, melynek eredményeképpen Fővárosi Önkormányzat megbízásából a BKK kivitelezési szerződést írt alá a nyertes A-HÍD Építő Zrt.-vel 2013. szeptember 6-án. A kivitelezési szerződés értéke nettó 10 980 124 928 forint. A munkálatok tervezetten november 4-én kezdődhetnek meg, elsőként várhatóan az Örs vezér tere M+H és a Mázsa tér közötti szakaszon, majd 2014 nyarától a Mázsa tér és az Ecseri út M közötti szakaszon. A munkálatok várhatóan 2014 év végéig fejeződnek be.

Megújulnak a villamosvágányok és a felsővezeték-hálózat

Teljes pályafelújítás valósul meg a Mexikói út térségében és az Erzsébet királyné útján, a Fehér úton, az Élessaroknál és a Kőrösi Csoma Sándor úton. A Kápolna utcában új visszafordítási lehetőség létesül, a Bihari úton a jelenlegi egyvágányú villamos pályát kétvágányúvá alakítjuk át. Korszerűsödik a vonalszakaszon öt áramátalakító állomás, 18 kilométernyi hosszban megújul a felsővezeték-hálózat, kicserélik és mintegy 110 km hosszan bővítik az energiaellátást biztosító kábeleket. Az energiaellátás korszerűsítésének köszönhetően növekszik az energiahatékonyság, a megújuló hálózat pedig lehetővé teszi a fékező villamosok energiájának a rendszerbe történő visszatáplálását. A tervezett vonalszakaszon minden kitérő automatikus vezérlésű váltófűtéssel lesz ellátva a zavartalan téli közlekedés biztosítása érdekében.

A 3-as villamos vonal a Mexikói út és a Gubacsi út közötti több mint 13 500 méteres pályájának helyreállítását követően megszűnnek a jelenlegi, helyenként 10-30 km/órás sebességkorlátozások, így érezhetően csökken majd az utazási idő.

1-3 villamos projekttérkép

Akadálymentes megállók

A vonalon az összes megállóhelyet átépítjük akadálymenetessé, 26 centiméter magasra, mely nem csupán a mozgásukban korlátozottak számára teszik egyszerűbbé a megállókban a le- és felszállást, hanem a babakocsit toló kisgyermekes anyukák és az idősek közlekedését is nagyban megkönnyítik. A peronok kényelmes és biztonságos megközelítését és használatát új gyalogátkelőhelyek létesítésével és minden megállóhely meghosszabbításával, valamint három – a Laky Adolf utca, a Szent László tér és a Kőbánya alsó vasútállomás – megállóban a megállóhely teljes átépítésével biztosítjuk.

A megállóhelyeket utaskényelmi berendezések telepítésével tesszük kényelmesebbé: megújulnak a hangosító berendezések, az utasvárók, a peronlefedések, a padok, a támaszkodók, a szemetesek és az utastájékoztató berendezések. A Mexikói úton, az Örs vezér tere zuglói oldalán, a Szent László téren és a Kőbánya alsó vasútállomásnál emelt szintű peronlefedés, a többi megállóhelyen korszerű utasvárók létesülnek.

Megújuló arculat, szaporodó zöldfelületek

Kőbányán az Ónodi utca és a Kápolna utca között automata locsolórendszerrel ellátott fűburkolatot kap a villamospálya, több helyen cserje- és fatelepítéssel tesszük barátságosabbá a környezetet. Ugyancsak megújulnak, és nagyobb teherbírásúvá válnak a csomópontokban a villamospályát keresztező útátjárók is. A burkolt villamospálya korszerű, a jelenleginél jóval csendesebb és tartósabb pályaszerkezettel épül át.

A komplex felújítás számokban

  • A kivitelezés része az „1-es és 3-as villamos vonalak továbbfejlesztése I. ütem” projektnek, ami 93,92% uniós támogatás felhasználásával valósulhat meg. Az ehhez szükséges forrásokat biztosító uniós támogatási szerződést Dr. Völner Pál államtitkár és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója 2011 szeptemberében írták alá.
  • Az 3-as villamos teljes vonalának helyreállítására és korszerűsítésére kötött kivitelezési szerződés értéke nettó 10 980 124 928 forint.
  • A projekt részeként a Budapesti Közlekedési Központ 2013 tavaszán további két kivitelezést írt ki a 3-as villamos vonalának felújításán kívül. Az 1-es villamosvonal a Bécsi út és a Kerepesi út közötti szakaszának felújítására vonatkozó vállalkozási szerződés megkötésére 2013. augusztus 16-án került sor. A Fehérvári útig tartó meghosszabbítására vonatkozó közbeszerzés eljárás még folyamatban van.

Tarlós István főpolgármester hivatalba lépése, és a BKK létrejötte óta több mint 100 milliárd forint értékben kötöttünk támogatási szerződést új közlekedésfejlesztési beruházásokra. Ezekből az új, az elmúlt két évben elnyert európai uniós forrásokból és vissza nem térítendő támogatásokból épül ki az 1-es villamos új szakasza, újul meg az 1-es és 3-as villamosok vonala, fejlesztjük a budai villamosközlekedést, veszünk új villamosokat és trolibuszokat, valósítjuk meg a Bubi projektet és dolgozunk a következő évek újabb fejlesztésein.

„Az 1-es és 3-as villamos vonalak továbbfejlesztésének I. üteme, a budapesti körgyűrűs, kötöttpályás hálózat fejlesztésének részeként” c. projektet az Európai Unió Kohéziós Alapja az Új Széchenyi Terv keretében támogatja. A projekt megvalósításának költsége 40 998 763 242 Ft, amelyből 93,92% EU-s támogatás, az önrészt pedig a Fővárosi Önkormányzat biztosítja a BKK számára.


Kapcsolódó anyagaink: