Jutalmat adott a kábellopások felderítőinek Vitézy Dávid és Bolla Tibor

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója jutalmat adott át a Budapesti Rendőr-főkapitányság két, és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság négy munkatársának a kábellopások felderítésében és az elkövetők elfogásában nyújtott kiemelkedő munkájáért.

A kábellopások a BKK-nak és a BKV-nak tetemes anyagi kárt, utasaink számára pedig kényelmetlenséget, időveszteséget és balesetveszélyt jelentenek, ugyanakkor a közösségi közlekedés biztonságos és folyamatos fenntartása mindannyiunk közös érdeke. A BKV felsővezeték hálózatát károsító cselekmények 2007 óta nőttek meg ugrásszerűen és váltak rendszeressé. A felvásárlói piac ingadozása szerint fordulnak elő a lopási események, amikor a réz iránti kereslet megnövekszik, napi rendszerességgel akár két-három helyszínen is regisztráljuk az eltulajdonításokat. Az ellopott kábelek összértéke ma már megközelíti a 2 milliárd forintot, azonban az okozott kár ennek körülbelül a kétszerese, ugyanis a helyreállításra fordított munka és a buszpótlások költsége hozzávetőleg ugyanilyen értéket képvisel. 2008 és 2012 között évi 70-170 alkalommal történt kábellopás. Az idei évben június végéig 93 esettel tulajdonítottak el felsővezetéket, mintegy 79 és fél millió forintos kárt okozva. A kárösszeg tekintetében az év eddig eltelt időszakában látható egy 30 százalékos csökkenés 2012 ugyanezen, január és június közti periódusához képest. Idén májusban és júniusban a kábellopások száma összesen több mint a felére csökkent a 2012. év hasonló időszakához viszonyítva. Ennek ellenére, két hónap adataiból nem célszerű messzemenő következtetéseket levonni.

Eredményes a BRFK kábellopásokkal foglalkozó csoportja

A BRFK felismerve a probléma társadalmi és anyagi súlyát a Bűnügyi Főosztályon belül létrehozott egy kábellopások felderítésével foglalkozó csoportot, amelynek munkája már most eredményt hozott. A BRFK és a PMRFK Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai sikeres nyomozást követően letartóztattak több, kábellopással gyanúsítható személyt. Az akció hatékonyságát mutatja, hogy június hónapban jelentősen csökkent a kábellopások, illetve a kábellopási kísérletek száma. A Pest megyei vonalszakaszon megszűntek a kábellopások, az ügyben négy személyt fogott el a rendőrség, akiket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Vitézy Dávid, a BKK és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a sikeres nyomozás elismeréséül 2013. július 10-én, szerdán személyenként nettó ötvenezer forint pénzjutalmat adott át a nyomozásban résztvevő rendőröknek.

Új módszerek a tolvajok elfogásában

A BKV egy fejlesztés eredményeként olyan érzékelő rendszer telepítésére hirdetett meg közbeszerzési eljárást, amely alkalmas a lopások azonnali detektálására, így lehetővé teszi a rendőrség azonnali értesítését és a hatékony beavatkozást. Az aktív védelem szabotázsvédett, szünetmentes energiaellátással rendelkezik, így megrongálására kicsi az esély. A kísérleti rendszer már több helyszínen működik, mind a villamos-, mind a hév-vonalakon kiválóan vizsgázott. A közbeszerzési eljárás lezárását követően lehetőség lesz a kritikus vonalak széles körű védelmére. A telepítési helyszínek meghatározásánál az elkövetők által sűrűn „látogatott” helyszíneken kívül figyelembe vesszük a lopások forgalomra gyakorolt hatását is: ahol már legyengült a hálózat az eltulajdonítások következtében, egy-egy újabb károkozás várhatóan forgalmi zavart okoz. A rendszer kibővítésére, az újabb és újabb szakaszok aktív védelemmel való ellátására a rendelkezésére álló anyagi források függvényében van mód.

Számos esetben előfordult az évek során, hogy a rendőrség által elfogott elkövetők valamilyen magyarázattal kibújtak a felelősségre vonás alól. A tettenérés eseteit kivéve leggyakrabban az a védekezési technika, hogy „nem is nyúltam a kábelhez, csak éppen arra sétáltam.” A bűncselekmény bizonyíthatósága érdekében egy olyan új, korszerű megoldásra indult versenyeztetési eljárás, amely mikroszemcsékkel azonosítható jelet hagy az elkövetők ruháján, kezén, az elkövetési eszközön, a szállító eszközön, járművön és mindenen, amivel a levágott kábel kapcsolatba kerül. A jelölés szemmel nem látható, de olyan azonosítót tartalmaz, amely megfelelő műszerrel kimutatható, és a kábel pontos beépítési helyszínének,a kábel tulajdonosának a meghatározására is alkalmas. A tolvajok, orgazdák, értékesítési helyek  utólagos felderítése és a bűnözők elfogása esetén a hatóságok számára elfogadott módon bizonyítható válik a bűncselekmény elkövetésében  való részvétel. A módszer alkalmazása külföldön bevált és hatékonyan működik.

Mit tegyen, ha kábeltolvajt lát?

A BKK és a BKV az eddig alkalmazott módszereken – kémjáratok közlekedtetése, mechanikai védelmi módszerek alkalmazása, szoros együttműködés a bűnüldöző hatóságokkal – kívül, újabb és újabb védelmi technikák, eszközök és módszerek alkalmazásával igyekszik megakadályozni a közvagyon folyamatos megkárosítását. Reményeink szerint a bevezetésre kerülő módszerek alkalmazásával sikerül úgy megnövelni a lebukás veszélyét az elkövetéskor - de akár hetekkel utána is -, ami jelentősen megnehezíteni a bűnözők dolgát. A tolvajok kézre kerítéséhez azonban továbbra is összefogásra van szükség, ezért kérjük, akik érdemi információkkal segíthetik a rendőrség munkáját, jelentkezzenek a rendőrség 107-es, illetve 112-es segélyhívó telefonszámain, vagy a BKK Ügyfélszolgálatán a +36 (1) 258-4636-os telefonszámon, illetve a bkkbkk.hu e-mail címen.