Új buszok, új menetrend, új járatszámok, ügyfélközpontú módosítások júniusban a közösségi közlekedésben

2013. június 1-jétől, szombattól átalakul a főváros legforgalmasabb buszjárat-családja, a 7-es és a 33-as buszcsalád. Új menetrenddel, meghosszabbított útvonalon, új járatszámokkal közlekedő buszokkal találkozhatnak utasaink. Jegy- és bérletpénztáraink közel fele tart tovább nyitva ugyanettől a naptól, a Nyugati pályaudvarnál pedig elsőként éjjel-nappali nyitva tartással várjuk ügyfeleinket. Forgalomba áll újabb 50 Mercedes-Benz Citaro busz is, illetve még több akadálymentes autóbusz és trolibusz szállítja majd az utasokat. Fontos változások lesznek Budafok és Budatétény esti csatlakozási rendszerében, illetve újra eredeti útvonalán közlekedik a 83-as, valamint meghosszabbított útvonalon a 79-es trolibusz. Az utazóközönség igényeihez, valamint a nyári hónapokban megnövekedő turistaforgalomhoz igazodva június 1-jétől több menetrendi változás lép életbe a budapesti tömegközlekedésben. Újabb 50 darab Citaro busz közlekedik több vonalon, a nyári idegenforgalmi változásokat figyelembe véve kibővített üzemidővel és hosszabb útvonalon közlekedik több járat is. Az 51-es és az 52-es villamosok forgalma a villamospálya-felújítás elkészültével a tervezettnél hamarabb helyreáll, a Fővám tér felszínrendezésének elkészültével újra eredeti útvonalukon közlekednek a 979-es és a 979A éjszakai buszok. A kikapcsolódni és pihenni vágyókra tekintettel sűrűbb követést, valamint nagyobb kapacitást biztosító nyári idénymenetrendet vezet be a BKK a 26-os autóbusz vonalán.

Az új 7-es és 33-as járatok – Több járat, nagyobb kapacitással

Június 1-jétől, szombattól átszervezzük a főváros legforgalmasabb buszjárat-családját: a 7-es és a 33-as buszcsalád átalakításával Budafokon, Nagytétényben, Zuglóban, Rákospalotán és Újpalotán élők színvonalasabb, sűrűbb belvárosi kapcsolatot kapnak, miközben a járatok belvárosi, Rákóczi úti szakaszán korszerűbb járműveket állítunk forgalomba és jelentősen növeljük a járatok kapacitását is. Az átszervezett 7-es és 33-as buszcsalád vonalain a BKK megbízásából a VT-Transman a júniusi bevezetéstől 20, júliustól 27 vadonatúj Mercedes-Benz Citaro 2-es csuklós autóbuszt közlekedtet majd. Az átszervezés nyomán – a meghosszabbított 233E jelzésű járatnak köszönhetően – csökken az Uránia autóbusz-végállomás terhelése, miközben tovább bővítjük a Budáról a Rákóczi úton át a Keleti pályaudvart is elérő járatok körét. Június 1-jétől növekszik az utasaink rendelkezésére álló kapacitás a Thököly úton a rendkívül zsúfolt csúcsidőszakokban, emellett pedig Dél-Buda térségéből színvonalasabb, átszállásmentes kapcsolatot biztosítunk a Belváros felé. A 7-es és a 33-as buszcsalád átalakításával kapcsolatban mindent megismerhetnek ezen a linken.

Tovább nyitva tartó pénztárak

A járatsűrítések és módosítások indokolják, hogy 2013. június 1-jétől, szombattól pénztáraink közel fele tart tovább nyitva, a Nyugati pályaudvar aluljárójában található pénztárban pedig elsőként éjjel-nappal válthatnak ügyfeleink jegyet vagy bérletet. Az új nyitvatartási rend igazodik a tényleges utasforgalomhoz, hogy minél egyszerűbbé és könnyebbé váljon a jegy- és bérletvásárlás. Az este 11 óráig nyitva tartó pénztárak mind frekventált belvárosi közlekedési csomópontokban találhatóak. A pénztárak hosszabb nyitva tartásával kapcsolatos tájékoztatásunk ezen a linken olvasható.

Újra eredeti útvonalán közlekedik a 83-as trolibusz

Befejeződtek az M4-es metró építéséhez kapcsolódó felszínrendezési munkák a Fővám téren és a Kálvin téren. A műszaki átadást követően péntektől – majdani metrókijáratok kivételével – mindkét tér teljes egészében újra megnyílik a gyalogosok előtt. A munkálatok előrehaladása, az útpálya-építési munkák és a felsővezeték-szerelés befejezése lehetővé tette, hogy június 1-jétől, szombattól ismét eredeti útvonalán közlekedjen a 83-as trolibusz. A járat a Közraktár utca felől ismét áthajt a megújult Fővám téren, majd a Vámház körúton át a Kálvin téren keresztül halad tovább a Baross utca és az Orczy tér felé. A trolibusz a Fővám téren a 15-ös és a 115-ös autóbuszok Vámház körúton lévő megállóhelyén áll meg. A járat további megállói változatlanok, a 83-as trolibusz új menetrendje ezen a linken érhető el, további információk pedig ide kattintva ismerhetőek meg.

Újabb Mercedes-Benz Citaro buszok is forgalomba állnak júniustól

2013. június 1-jétől, szombattól 25 szóló és 25 csuklós Mercedes-Benz Citaro autóbusz áll forgalomba, így immár 100 új busz fogja a budapesti utakat róni. A szóló autóbuszok a gazdagréti 8-as, a rózsadombi 11-es, 91-es, 111-es és 291-es, a Budakeszire közlekedő 22-es, 22A és 222-es, a hegyvidéki 112-es és a naphegyi 178-as autóbusz vonalán állnak forgalomba. Csuklós járművek az átszervezett 7E, 107E és 233E jelzésű buszok mellett a rákoskerti 97E vonalán szolgálnak júniustól. Ezeken kívül még új, megnövelt kapacitású autóbuszokkal a 7, 7A, 7E-107E, 33, 86, 97E, 133E, 136E és 233E járatokon találkozhatnak utasaink. Az új autóbuszok forgalomba állításával kapcsolatban részleteket ezen a linken olvashatnak.

Még több akadálymentes jármű Budapest útjain

2013. június 1-jétől több szóló, alacsonypadlós autóbuszt és trolibuszt állítunk forgalomba a 8-as, 21-es, 21A, 25-ös, 46-os, 53-as, 67-es, 92-es, 95-ös, 96-os, 296-os, 112-es, 120-as, 124-es, 125-ös, 126-os, 126A, 130-as, 147-es, 162-es, 162A, 262-es, 170-es, 172E, 174-es, 198-as és 277-es vonalakon. Alacsonypadlós csuklós autóbuszokkal a 7-es, 7A, 7E, 107E, 33-as, 86-os, 97E, 133E, 136E és 233E vonalakon találkozhatnak. A 70-es, 72-es, 73-as, 75-ös, 77-es, 78-as, 80-as, 82-es vonalán 2013. június 1-től módosulnak a járműtípusok. A hétvégi időszakban a 70-es, 72-es, 75-ös, 77-es, 80-as, 82-es járatok között több alacsonypadlós járművel találkozhatnak.

Változik Újpalotán a 224-es autóbusz útvonala

Június 1-jétől, szombattól – a járat finanszírozásában részt vevőkkel kötött megállapodás alapján – módosítjuk a 224-es autóbusz járatot: meghosszabbodik a járat útvonala és üzemideje egyaránt. A 224-es autóbusz a Budapest Főváros XV. Kerületi Önkormányzat, az Auchan, a Pólus Center és az AsiaCenter megrendelésére és anyagi hozzájárulásával közlekedik. Az autóbusz végállomása a Pólus Centertől Újpalota, Szentmihályi út végállomáshoz kerül, s a Szentmihályi úton haladva betér az AsiaCenterhez, a Pólus Centerhez, majd az M3-as autópálya helyett a Régi Fóti úton haladva éri el a Fót, Auchan áruház megállót, majd innen visszatér eredeti útvonalára. A 224-es autóbusz új útvonala részletesen ezen a linken ismerhető meg.

Trolibusz-járatot kap a Vizafogó lakótelep

Június 3-ától, hétfőtől munkanapokon a XIII. kerületi Révész utcában és környékén lakók színvonalasabb tömegközlekedésének biztosítása érdekében meghosszabbított útvonalon, a jelenlegi Keleti pályaudvar M (Garay utca) végállomásától a Kárpát utcáig közlekedik a 79-es trolibusz. A járat hétköznapokon továbbra is a megszokott (10 perces) követési rend szerint jár, azonban a továbbiakban hétvégi napokon nem közlekedik. Az útvonal-hosszabbítással kapcsolatban részletek ezen a linken olvashatóak.

Két nappal hamarabb helyreállítjuk az összehangolt menetrendű 51-es és 52-es villamosok forgalmát

A tervezettnél két nappal hamarabb, már 2013. június 1-jétől, szombattól helyreáll az 51-es és az 52-es villamosok, valamint a 23-as, a 23E, a 151-es és a 948-as autóbuszok forgalma, miután a vonalakon kevesebb mint két hónap alatt felújítottuk a leromlott állapotú villamospályákat a Nagysándor József utca Vörösmarty utca és Jókai Mór utca közötti, illetve a Jókai Mór utca Nagysándor József utca és Kossuth Lajos utca közötti szakaszán, valamint a Határ út és a Ferde utca kereszteződésében.

2013. június 1-jén már az első hajnali indulásoktól ismét teljes vonalhosszon közlekednek mind az 51-es, mind az 52-es villamosok. Annak érdekében, hogy Pesterzsébeten kedvezőbb átszállást biztosíthassunk az egyik járatról a másikra,  az 52-es villamos menetrendje kismértékű változáson esett át a korábbiakhoz képest. Az járat délutánonként és esténként – a teljeskörű összehangoltság érdekében – a korábbinál valamivel gyakrabban közlekedik. A villamosok új, június 1-jétől érvényes menetrendje a BKK honlapján érhető el, az 51-esé erre a linkre, az 52-esé pedig erre a linkre kattintva. A fenti időponttól a 23-as, a 23E, a 151-es és a 948-as autóbuszok is ismét eredeti útvonalukon és megállóik érintésével közlekednek.

Ismét régi útvonalukon járnak a 979-es és a 979A buszok

A Fővám téri felszínrendezési munkák befejezésével 2013. június 1-jétől, szombattól ismét korábban megszokott, eredeti útvonalukon járnak a 979-es és a 979A éjszakai autóbuszok. Az Újpalota, Nyírpalota út és a Deák Ferenc tér irányában a Pipa utca helyett a Közraktár utcán közlekednek a buszok, így a továbbiakban nem érintik a Czuczor utca és a Vámház körút megállókat.

Hannoveri villamosok a 37-es és a 37A villamosok vonalán

A 37-es és a 37A villamosok 2013. június 16-ától, vasárnaptól ismét megállnak a korábban MÁV X. kapu néven ismert megállópárnál, amely a fenti időponttól Salgótarjáni utca, temető néven nyílik meg a nagyközönség számára. Szintén ettől az időponttól a fenti villamosvonalakon TW6000-es típusú, a köznyelvben Hannoveri villamosnak nevezett járművek közlekednek majd; mivel ezek a villamosok rendelkeznek leszállásjelzővel, a jövőben a járművek megállás nélkül áthaladnak azokon a megállóhelyeken, ahol nem jelentkezik igény az utasok részéről le- vagy felszállásra.

Vasárnaponként meghosszabbított üzemidőben közlekedik a 218-as autóbusz

Solymári ügyfeleinknek kedvező hír, hogy 2013. június 2-ától, vasárnaptól a solymári Auchan áruház nyári nyitva tartásához igazítjuk a 218-as autóbuszok menetrendjét. A fenti időponttól minden vasárnap egy órával tovább közlekedik a járat.

A 218-as busz június 2-ától érvényes menetrendje ezen a linken érhető el.

Kis mértékben változó indulási idők a 171-es autóbusz vonalán

2013. május 1-jével indítottuk be a Csepeli Strandfürdőben kikapcsolódni vágyó ügyfeleinknek a strand gyors megközelítését megkönnyítő 171-es buszjáratot. 2013. június 8-ától, szombattól kis mértékben változnak a járat indulási időpontjai délelőttönként Csepel, Szent Imre tér, délutánonként pedig Csepel, Soroksári rév irányában. A buszok követési ideje nem változik.

A 171-es autóbusz június 8-ától érvényes menetrendje ezen a linken érhető el.

Nyári sűrítés a 26-os autóbusz vonalán

A nyáron megnövekedő turistaforgalomra, illetve a margitszigeti pihenő-, szórakozóhelyek sűrűsödő látogatottságára való tekintettel gyorsabb, komfortosabb szolgáltatást, nyári idénymenetrendet vezetünk be a 26-os autóbusz vonalán 2013. június 15-étől, szombattól. A nyári tanítási szünetben hétköznapokon a buszok a szokásosnál gyakrabban, 10-12 percenként járnak majd, a hétvégi napokon pedig csuklós buszokat indítunk. Emellett a 26-os busz a fenti időponttól az Árpád híd irányában megáll az átkelő felőli szigeti bejárónál is, az új megálló neve: Margitsziget (Árpád híd).

A 26-os busz június 15-étől érvényes menetrendje ezen a linken érhető el.

Új megállóhely a 234-es autóbusz vonalán

2013. június 15-étől, szombattól a 234-es buszok Békásmegyer, Újmegyeri tér irányában megállnak a Margitszigeten a Margit híd felőli szigeti bejárónál is, a megálló neve: Margitsziget (Margit híd).

A forgalmi változásokról a BKK Info ad a nap 24 órájában friss tájékoztatást, a módosított menetrendek a www.bkk.hu/menetrendek honlapon érhetők el.