Közúti közlekedés az M3-as metró felújításának idején

Az M3-as metró autóbuszos pótlása érdekében jelentős forgalomtechnikai módosítások bevezetése szükséges a IV. kerületi Árpád úton, valamint a Váci út Árpád út és Lehel tér közötti szakaszán, továbbá a Lehel téren. Az Árpád úton szakaszosan, a Váci út érintett szakaszán pedig végig buszsávokat jelölnek ki mindkét irányban, a gépkocsival közlekedőknek tehát csökkentett forgalmi kapacitásra kell számítani. Ezért aki úticélja megközelítésére nem tud más útvonalat választani, annak – különösen a forgalmasabb időszakokban – tanácsos a megszokottnál legalább negyed órával korábban elindulnia.

Több csomópontban nagyobb beavatkozásokat kell végrehajtani, hogy a metrópótló autóbuszok közvetlenül át tudjanak haladni a felüljárók alatt, és a metrómegállók közelében kijelölt pótlóbusz megállót gyorsan elérjék:

 • A Róbert Károly körút–Váci út csomópontban a pótlásban résztvevő autóbuszok sem a felüljárón keresztül, sem a csomópontban kanyarogva nem vezethetők át, ezért azok a főcsomóponton keresztül (azaz a felüljáróval párhuzamosan, de szintben) közlekednek. Ennek biztosíthatósága érdekében ideiglenesen megszűnik a Váci út északi ágáról a Róbert Károly körútra vezető balra kanyarodási lehetőség, amely helyett a Váci út–Forgách utca, illetve a Váci út–Fiastyúk utca balra kanyarodási lehetőség áll rendelkezésre; érdemes megfontolni egy másik, külsőbb területen található sugárút használatát a Váci út helyett. Ezen forgalomtechnikai módosításnak köszönhetően a Róbert Károly körút–Váci út kereszteződésben a buszok közlekedése a csomópont többi haladási irányát nem befolyásolja.
 • A pótlóbuszok belső végállomásának a Lehel tér ad helyet, ahol biztosítani kell a forgalomból időszakosan kiálló buszok várakozási lehetőségét, továbbá a forgalomban lévő járművek megfordulásának lehetőségét. A járművek a Lehel teret körülvevő úthálózat több pontján várakoznak majd, emiatt többek között a Lehel utca befelé vezető oldalán is időszakosan sávkorlátozásokra kell majd számítani. A buszok egy új jelzőlámpás kordonnál fordulnak majd meg a Csanády utca torkolata mellett, a főcsomópont forgalmát nem akadályozva.
 • Az esti, hétvégi teljes vonalas metrópótlás idején a Lehel tértől délre eső szakaszokon a pótlóbuszok közlekedését csak egyes pontokon segítik forgalomtechnikai beavatkozások, új buszsávokat nem jelölnek ki. Lényegesebb forgalmirend-változásra a Nyugati téren, az Üllői úton a Népliget mellett, valamint a XIX. kerületi Vak Bottyán utca–Lehel utca csomópontban kell számítani:
  • A Nyugati téren – a Róbert Károly körúti csomóponthoz hasonlóan – a buszok nem a felüljárón, hanem azzal párhuzamosan, de szintben haladnak át a csomóponton. Ennek biztosítása érdekében a Bajcsy-Zsilinszky útról a Szent István körútra, valamint a Teréz körútról a Bajcsy-Zsilinszky útra való balra kanyarodási lehetőség ideiglenesen megszűnik. A csomópont többi iránya továbbra is járható lesz.
  • A Népliget mellett az Üllői úton új jelzőlámpás csomópont létesül, amely azt szolgálja, hogy a ligeten keresztül közlekedő pótlóbuszok biztonsággal ki tudjanak kanyarodni balra az Üllői útra, dél felé.
  • A Vak Bottyán utca–Lehel utca csomópontban kisebb korrekcióként módosul a Vak Bottyán utca északi ágán lévő jelzőlámpát és a hozzá tartozó helyzetjelző vonalat áthelyezik, ezzel biztosítva a Lehel utcáról jobbra bekanyarodó pótlóbuszok manőveréhez szükséges helyet.

A felsorolt forgalmirend-változások, forgalomtechnikai beavatkozások miatt elsősorban a Váci út újpesti szakaszán kell legalább a kezdeti időszakban nagyobb fennakadásokra számítani. Az Árpád utat keresztező egyéb sugárutak forgalmi kapacitása várhatóan nem változik. A csökkent kapacitású utak helyett más útvonalakat választó járművek miatt növekedhet a Pap Károly utca–Göncöl utca útvonal, a Béke út és a Reitter Ferenc utca, valamint az M3-as autópálya városi szakaszának forgalma.

A Váci út forgalmi kapacitásának csökkenésével várhatóan többletforgalom jelenik meg Észak-Budán a Szentendrei úton, valamint az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán. Ezen útvonalakon a forgalom gördülékenyebb haladása érdekében november 6-tól áthangolják a közúti közlekedést irányító lámpákat:

 • A III. kerületben a Batthyány utca–Szentendrei út útvonalon a közlekedési lámpákat áthangolják, azok 90 másodperc helyett 120 másodpercenként váltanak. Ezzel az intézkedéssel 20 százalékkal több gépkocsi tud áthaladni főirányban az egyes csomópontokon. A forgalom gördülékenyebb haladását segíti, hogy Békásmegyeren a Batthyány utca–Pünkösdfürdő utca csomópontban minden munkanap reggel 6 és 9 óra között a Szentendre felől érkezők nem tudnak majd jobbra, a lakótelep hegy felőli oldala irányába kanyarodni, mert ezáltal érhető el az új lámpaprogram megfelelő hatékonysága. (A Szentendrei útba torkolló mellékirányok forgalmi áteresztőképessége nem változik, de az új lámpaprogram miatt a várakozási idő ezekből az irányokból növekedni fog.)
 • A XV. kerületben a Szerencs utca és az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszának kereszteződésében a jelenlegi 100 másodperc helyett a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban 150 és 180 másodpercenként váltanak a közlekedési lámpák. Az intézkedésnek köszönhetően lényegesen növekedhet majd az M3-as autópálya bevezető szakaszán áthaladó forgalom nagysága. Az új lámpaprogram miatt a Szerencs utca forgalmi kapacitása csökken, ezért helyette a BKK a Szentmihályi út és a Széchenyi út használatát ajánlja.

A II. kerületben a Császár-Komjádi Sportuszoda mögött egyirányúsítják a Frankel Leó út forgalmát: ezen az útszakaszon a gépjárművek nem – csak a mentőautók, a villamosok, a kerékpárosok, a motorkerékpárosok és a taxik – haladhatnak a belváros felé. A korlátozás a közúthálózat forgalomáteresztő képességére érdemi hatással nincs, ugyanakkor az intézkedésnek köszönhetően a budai fonódó villamoshálózaton közlekedő villamosok nagyobb közúti torlódások esetén is gördülékenyen haladhatnak. A Margit körút felé haladó forgalom a Frankel Leó út helyett már tavasz óta az Árpád fejedelem úti autóbuszsávon is haladhat; a Margit híd irányába közlekedőknek a BKK most is ezen alternatív útvonal használatát javasolja. (A Frankel Leó út most egyirányúsított szakaszán lévő intézmények az Üstökös utca felől változatlanul megközelíthetők, a Zsigmond tér irányából pedig minimális kerülővel, az Árpád fejedelem útján keresztül érhetők el.