Közösségi közlekedés az M3-as metró felújításának idején

2017. november elejétől az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti metróvonal-szakasz lezárása idején az M3-as metró munkanapokon az első hajnali járatindulástól 20:30-ig rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik. Esténként, 20:30 után, valamint szombaton és vasárnap egész nap a metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár. Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti utazásra elsősorban a metrópótló autóbuszok, a metrópótlásban is résztvevő villamosok, valamint a térségben közlekedő, a metró egyes állomásait érintő, azonban a megnövekedő forgalmú Váci utat elkerülő buszjáratok igénybevételét ajánljuk.

Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti metrószakaszon kizárólag a legkorszerűbb, alacsonypadlós, csuklós metrópótló buszok közlekednek, amelyek a lezárt metróállomásokat érintik. Egyes pótlóbuszokkal – az Újpesti lakótelep jobb kiszolgálása érdekében – nem Újpest-Központig, hanem egészen az Árpád Üzletházig lehet utazni. A pótlóbuszok gyorsabb haladását, előnyben részesítését a teljes vonalon forgalomtechnikai módosítások – például buszsáv – segítik majd, továbbá egyes végállomásokon és fontosabb csomópontokban esetleges torlódások vagy járatsűrítési igények esetén forgalomba állítható tartalékbuszok is várakoznak majd. A pótlóbuszok a rendelkezésére álló közúti kapacitás maximális kihasználásával a csúcsidőben rendkívül gyakran, átlagosan 45 másodpercenként indulnak majd. Fontos tudni azonban, hogy forgalmukra a városi felszíni közlekedés sajátosságai is hatással lesznek, azaz menetidejük a metróéhoz képest megnövekszik.

A belváros elérésére a BKK járatsűrítésekkel és forgalomtechnikai fejlesztésekkel is vonzóbbá tett alternatív eljutási lehetőségeket is ajánl:

 • A BKK megerősíti az észak-pesti térségben a metró lezárt szakaszát elkerülő kötöttpályás közlekedési lehetőségeket. Metrópótló villamosként a 12-es helyett hétköznap 12M jelzéssel a Lehel térig meghosszabbítva, háromkocsis szerelvényekkel közlekednek a villamosok, a jelenlegi 14-es járat pedig 14M jelzéssel a szokásosnál sűrűbben és hétvégén is nagyobb befogadóképességű szerelvényekkel jár. Mindennek köszönhetően Észak-Pest felől a 12-14-es villamosvonalon csúcsidőben 3-4 perces közös járatsűrűséget kínálva jelentősen javul a belvárosba vezető utazás ideje. A villamosok menetideje – a jelzőlámpa-beállítás áthangolásának köszönhetően – két perccel csökken a Lehel tér és Újpest-Központ között. A metróról a metrópótló villamosra történő átszálláskor nem kell új jegyet érvényesítenie az utasoknak.
 • Szintén az újpesti és angyalföldi térség belvárosi utazási kapcsolatát javítja a Keleti pályaudvarig közlekedő, az M1-es, M2-es és az M4-es metróra is közvetlen átszállási lehetőséget nyújtó 20E és a 30-as járatcsalád gyakoribb, 5 helyett 3-4 percenkénti indulása. A 20E járat az Újpesti lakótelep jobb kiszolgálása érdekében a Keleti pályaudvar felé megáll a 120-as busz által használt Munkásotthon utca megállóhelyen is, a 30-as buszcsalád egyes járatai (30A és 230-as) pedig a Verseny utca érintése nélkül közlekedik.
 • A III. kerületi Vörösvári úti, Bécsi úti környékéről a 19-es és a 41-es villamosjárattal a budai fonódó villamoshálózaton ajánlott a belváros megközelítése, míg a kerületi északi feléből, illetve a Szentlélek tér vonzáskörzetéből a H5-ös HÉV, majd az M2-es metró kínálja a leggyorsabb eljutási lehetőséget. Az Óbuda felől a belvárosba utazók számára a metró közvetlen elérését a 34-es és a 106-os busz segíti: mindkét buszjárat útvonalát a Lehel térig hosszabbítottuk meg.
 • Rákospalota és Újpalota felől sűrűbb követéssel közlekedik az 5-ös és a 7E busz, illetve ajánlott az M1-es metró Mexikói úti végállomásáig közlekedő 25-ös, illetve 225-ös járat használata is.
 • A belváros kényelmes megközelítését tovább segíti, hogy az Újpest és a belváros között a Dunán közlekedő D11-es hajójárat a reggeli csúcsidőszakban Újpestről 30 percenként indul.

A Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV Zrt. mindent megtett, és a rekonstrukció ideje alatt is elkövet a megszokottnál nehezebb közlekedési körülmények enyhítésére, azonban fontos tudni: akár a pótlóbuszt választják, akár valamely alternatív, elkerülő útvonalon közlekednek, utazási idejük mintegy 10-15 perccel növekedni fog.

Az M3-as metróvonal felújításának idején munkanapokon 20:30 után, valamint minden hétvégén a metró teljes vonalán pótlóbusz közlekedik az Árpád Üzletház–Újpest-Központ–Kőbánya–Kispest között. A metróvonal kisebb forgalmú időszakában történő teljes vonalas pótlás célja, hogy a rekonstrukció – amely az elkövetkező évek legnagyobb fővárosi közlekedési beruházása – a lehetőségekhez képest a leggyorsabban elkészüljön, ezáltal ügyfeleink kényelmesebben, modern, megújult állomásokon és vonalon keresztül, felújított metrószerelvényeken utazhassanak.


Jegy- és bérletvásárlási lehetőségek

A metrópótló buszok zavartalan közlekedése érdekében azokon nem lehet majd a járművezetőnél jegyet vásárolni, azonban a BKK a metrópótlás idején is biztosítja a kényelmes jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket. A lezárt metróállomásoknál található jegy- és bérletkiadó automaták egy részét a metrópótló busz megállóiba telepítik át, másik részük az alternatív utazási irányokban, a jellemző átszállási pontokon gazdagítják majd a jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket, továbbá néhány helyszínen ideiglenes pénztárak nyílnak:

 • a Lehel téren hat automata várja jegyet, bérletet vásárolni szándékozókat, emellett ideiglenes pénztár nyílik;
 • a Forgách utca és a Gyöngyösi utca állomásnál az aluljáróból a felszínre helyezik át a jegy- és bérletautomatákat;
 • az Árpád üzletháztól induló M3-as pótlóbusz végállomási megállójába két automatát helyeznek ki;
 • az Árpád híd és az Újpest-Központ állomásnál ideiglenes jegy- és bérletpénztárak nyílnak;
 • a Dózsa György út, az Árpád híd, az Újpest-Városkapu állomásokon továbbra is a megszokott helyszíneken lesznek elérhetők az automaták.

A BKK értékesítési pontjai továbbra is megtalálhatók lesznek a www.bkk.hu/pontkereso oldalon, ahol akár helyszínre, akár nyitvatartási időre is keresve könnyen, gyorsan megtalálható a legközelebbi ügyfélközpont, pénztár vagy jegy- és bérletkiadó automata. Minden metrópótlóbusz-megállóban feltüntetjük a legközelebbi jegyvásárlási lehetőséget.


Utazási ajánlatok a belváros elérésére térségenként

Az Újpestről a belváros felé tartva a metrópótló autóbuszok használata mellett a BKK az alábbi utazási irányokat is ajánlja:

 • A sűrűbben közlekedő 12M és 14M metrópótló villamossal a Lehel térig, közvetlenül az M3-as metró ideiglenes végállomásáig lehet utazni.
 • A belváros a sűrűbben közlekedő 20E gyorsjárattal, illetve a 30-as buszcsalád szintén gyakrabban induló járműveivel indulva, majd a Hősök terénél az M1-es metróra, vagy a Keleti pályaudvarnál az M2-es, illetve az M4-es metróra átszállva is elérhető.
 • A belváros irányába alternatíva a D11-es hajójárat is, amely a reggeli csúcsidőben a megszokottnál sűrűbben, 30 percenként indul.

Rákospalota és Újpalota térségéből a belváros felé tartva a metrópótló autóbuszok használata mellett a BKK az alábbi utazási irányokat is ajánlja:

 • A belváros a megszokottnál sűrűbben közlekedő 5-ös és 7E autóbuszokkal is elérhető.
 • Ajánlott a 25-ös, a 225-ös busz, illetve a 69-es villamos igénybevétele, amely az M1-es metróra nyújt átszállási lehetőséget annak Mexikói úti végállomásánál.
 • Munkanap a 12M metrópótló villamosjárattal a Lehel térig, közvetlenül a metró üzemelő szakaszáig tudnak utazni.

Angyalföldről a belváros felé tartva a metrópótló autóbuszok használata mellett a BKK az alábbi utazási irányokat is ajánlja:

 • A sűrűbben közlekedő 12M és 14M metrópótló villamossal a Lehel térig, közvetlenül az M3-as metró ideiglenes végállomásáig lehet utazni.
 • A belváros a sűrűbben közlekedő 20E gyorsjárattal, illetve a 30-as buszcsalád szintén gyakrabban induló járműveivel indulva, majd a Hősök terénél az M1-es metróra, vagy a Keleti pályaudvarnál az M2-es, illetve az M4-es metróra átszállva is elérhető.
 • A belváros irányába alternatíva a D11-es hajójárat is, amely a reggeli csúcsidőben a megszokottnál sűrűbben, 30 percenként indul.

Óbuda térségéből a belváros felé tartva a metrópótló autóbuszok használata mellett a BKK az alábbi utazási irányokat is ajánlja:

 • A H5-ös HÉV a Margit hídnál a nagykörúti villamosokra, a Batthyány téren az M2-es metróra nyújt átszállási lehetőséget.
 • A 17-es, 19-es vagy a 41-es villamosokkal induljanak el, majd a Margit hídnál a nagykörúti villamosokra, vagy a 19-es és 41-es villamosokról Batthyány téren az M2-es metróra átszállva érjék el a belvárost.
 • Az M3-as metró a meghosszabbított útvonalon a Lehel térig közlekedő 34-es és 106-os busszal érhető el.

A metrópótlás számokban

 • A metrópótlás ideje alatt 90 autóbusszal több közlekedik Budapesten. Ebből mintegy 60 a metrópótló vonalon jár.
 • A metrópótló autóbuszok igen sűrűn, csúcsidőszakban 45 másodpercenként követik majd egymást, egy munkanap több, mint 1600 járatindulással.
 • A Lehel térre közlekedő 12M és 14M vonalon a villamosok a jelenlegi 5 helyett 3-4 percenként követik egymást a reggeli csúcsidőben, ami 12 helyett 18 három kocsis szerelvény elhaladását jelenti óránként.
 • Az utazási igények rugalmas kezelése érdekében 6 tartalék autóbusz is rendelkezésre áll a térségben.
 • 3 mobil forgalomirányító egység a helyszínen segíti a fővárosi forgalomirányításért felelős FUTÁR-központ munkáját.
 • Közel 10 kilométer hosszon kijelölt buszsáv segíti a metrópótló autóbuszok zavartalan közlekedését, a Budapest Közút Zrt. 150 BUSZ piktogramot fest fel.
 • Egyedi forgalomtechnika valósul meg 5 fővárosi csomópontban, és közel 100 kereszteződésben újrahangolják a közlekedési lámpák beállítását