Így közlekedhetünk az M3 metró középső szakaszának felújítása idején

Mit javasol a BKK a kerékpárral közlekedőknek?

2020. november 7-től a M3-as metróvonal felújítása a középső (Lehel tér–Nagyvárad tér közötti) szakaszon folytatódik. A várhatóan 2 évig tartó beruházás ideje alatt a BKK a következő útvonalakat ajánlja a kerékpárral közlekedőknek.

Az Árpád hídtól a Szent István körútig

A Nagykörút vonalának eléréséhez több útvonal is rendelkezésre áll az Árpád híd felől érkezve, a BKK elsősorban a Duna menti Moszkva sétányt és a pesti felső rakparti útvonalat ajánlja. A Szent István körút irányába rendelkezésre áll továbbá az Esztergomi út–Révész utca–Pannónia utca útvonal, valamint az Árpád híd felé a Hegedűs Gyula utca–Esztergomi út nyomvonal is. Angyalföldről a Röppentyű utca–Papp Károly utca–Kassák Lajos utca útvonalon és a Gogol utcán lehet rácsatlakozni mind a rakparti, mind a korábban említett útvonalara. A metrópótló buszok a Váci úton haladnak, ahol buszsávot alakítanak ki, ezért kerékpározni szabályosan a szélső általános forgalmi sávban lehetséges.

A Nagykörúton és azon belül

A BKK a belvároson való áthaladásra a Boráros tér és a Nyugati pályaudvar között az idén élhetőbbé tett, ezáltal a kerékpározók számára hamar népszerűvé vált Nagykörutat ajánlja. A Szent István körút felől a Deák Ferenc tér felé a Bajcsy-Zsilinszky úti kerékpársáv, illetve az Alkotmány utcától a gyalog-és kerékpárút használata javasolt, emellett jó választás a Duna part–Kossuth Lajos tér–Nádor utca–József Nádor tér útvonal is. A Deák térről a Szent István körút felé az Október 6. utca, Arany János utca, Hercegprímás utca, Hold utca és Alkotmány utca útvonal ajánlott a Kossuth Lajos térig.

A Deák Ferenc tér és a Kálvin tér között elsősorban a Bécsi utca–Petőfi Sándor utca–Ferenciek tere–Egyetem tér útvonal ajánlható. Az Egyetem tértől a Kálvin térig innen a Királyi Pál utcán, ellenkező irányban a Kecskeméti utcán érdemes tekerni. A Kálvin tér felől a Ferenc körút felé az Üllői út helyett a Ráday utca–Bakáts tér–Tompa utca útvonalon ajánlott kerékpározni.

A Kiskörút használata során a pótlóbuszok folyamatos közlekedését elősegítő forgalomtechnikai megoldásokat vezetnek be, ami figyelmet és előzékenységet kíván a kerékpározóktól, főként az Astoria és a Kálvin tér környékén. További változás, hogy a Bajcsy-Zsilinszky úti buszsávokban a metrópótlás ideje alatt nem lehet tekerni. A Kálvin tér nagy része a metróállomás felújítása miatt építési terület lesz, kerékpárral a Baross utca csak szűk, gyalogosokkal közösen használható területen keresztül lesz elérhető. Az Üllői út Nagykörúton belüli szakaszán a pótlóbuszok járatsűrűsége miatt megszűnik az autóbusszal is járható ideiglenes kerékpársáv. Szabályosan bringázni csak az általános forgalmi sávban lehetséges.

A Ferenc körúton és a József körúton túl

A belváros irányába a Haller utcától a Tűzoltó utca–Angyal utca–Tompa utca, kifelé a Tompa utca–Balázs Béla utca útvonal ajánlott. A Haller utcától a Könyves Kálmán körút eléréshez a Fehér Holló utca–Vágóhíd utca–Albert Flórián út nyomvonalon érdemes kerékpározni. A Nagykörút eléréséhez érdemes igénybe venni a Baross utca–Kőbányai úti tengelyt is. Az Üllői út külső szakaszán a pótlóbuszok járatsűrűsége miatt megszűnik az autóbusszal is járható ideiglenes kerékpársáv. Szabályosan csak a szélső általános forgalmi sávokban lehet a pótlás ideje alatt kerékpározni.

A BKK és a Budapest Közút együttműködésében 2021 tavaszára várhatóak új, a metrópótlás ideje alatti kerékpározást megkönnyítő fejlesztések.

Közlekedés gyalogosan

A metróállomások között, egy-egy állomásközt érdemes lehet gyalogosan is megtenni, hiszen a pótolt metróállomások egymástól átlagosan 10 perc sétára találhatók. Az alábbi térképen megtekinthető, hány perc alatt lehet elsétálni az egyik közösségi közlekedési csomópontból a másikba. Aki autózás helyett gyalogol, nemcsak Budapest levegőminőségéért tesz sokat, hanem a saját egészségéért is.