SUNRISE

Fenntartható városi szomszédságok.

Projekt neve: SUNRISE (Sustainable Urban Neighbourhoods – Research and Implementation Support in Europe)

Projekt neve magyarul: Fenntartható városi szomszédságok

Időtartam: 2017. 05. 01. – 2021. 07. 31.

 

Ismertető

A SUNRISE projekt célja fenntartható városrészek kialakítása, a helyi közlekedés és közösségi terek felhasználásának újragondolása és tesztelése a lakosság bevonásával, részvételi tervezéssel. A projekt városnegyedek (szomszédságok) szintjén közelíti meg a közlekedési problémákat, Bréma, Budapest, Jeruzsálem, Malmö, Southend-on-Sea és Szaloniki városokban.

A projekt Budapesten Zugló Törökőr városrészében valósul meg. Célja olyan innovatív és fenntartható közlekedési megoldások megtervezése és bevezetése, melyek elősegítik Törökőr emberközpontúbb, élhetőbb városrésszé válását. A budapesti projektcsapat feladata, a szomszédsági szintű közösségi tervezés gyakorlatának tesztelése, valamint Törökőr mobilitási problémáinak feltérképezése és megoldási javaslatok gyűjtése a lakosok bevonásával.

A projekt leghangsúlyosabb eleme a széles körű részvétel biztosítása, így a tervezés az érintett helyi szereplőkkel való folyamatos közös gondolkodás mentén folyhat. A folyamat során először a jelenlegi közlekedési helyzet elemzése, a helyi adottságok és problémák feltárása, majd a lehetséges beavatkozások és fejlesztések meghatározása, utolsó lépésként pedig a lakosság által kiválasztott intézkedések megvalósítása történik meg, ezt pedig Zugló Önkormányzat végzi a projekt által biztosított forrásból (A Tábornok utca környékének forgalomcsillapítása, a Tábornok utcai aluljáró közlekedésbiztonsági fejlesztése és az Újvidék tér környéki iskolák és óvodák megközelítésének közlekedésbiztonsági fejlesztése).

 

Projekthonlap: https://civitas-sunrise.eu/ ; https://mizuglonk.hu/sunrise/

Vezető partner: Rupprecht Consult – Forschung & Beratung GmbH

Partnerek: Rupprecht Consult – Forschung & Beratung GmbH; Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata; BKK Budapesti Közlekedési Központ; Mobilissimus Kft.; Malmo Stad; Freie Hansestadt Bremen; Municipality of Jerusalem, International Relations & Exchange Division; HQ Architects; Thessaloniki Public Transport Authority; Southend-on-Sea Borough Council; urbanista OHG; Technische Universität Wien; Edinburgh Napier University, Transport Research Institute; Polis – Promotion of Operational Links with Integrated Services; Fundacion Zaragoza Logistics Center; Koucky & Partners AB


A projekt összköltségvetése: 3 998 979,38 €, BKK költségvetése a projektben: 35 088 €

Támogatási szerződés azonosítója: 723365

Támogatók: Horizon 2020

BKK szerepe a projektben: Projektpartner