SUNRISE

Fenntartható városi szomszédságok.

Projekt neve: SUNRISE (Sustainable Urban Neighbourhoods – Research and Implementation Support in Europe)

Projekt neve magyarul: Fenntartható városi szomszédságok

Időtartam: 2017. 05. 01. – 2021. 07. 31.

Vezető partner: Rupprecht Consult – Forschung & Beratung GmbH

 

Partnerek: Rupprecht Consult – Forschung & Beratung GmbH; Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata; BKK Budapesti Közlekedési Központ; Mobilissimus Kft.; Malmo Stad; Freie Hansestadt Bremen; Municipality of Jerusalem, International Relations & Exchange Division; HQ Architects; Thessaloniki Public Transport Authority; Southend-on-Sea Borough Council; urbanista OHG; Technische Universität Wien; Edinburgh Napier University, Transport Research Institute; Polis – Promotion of Operational Links with Integrated Services; Fundacion Zaragoza Logistics Center; Koucky & Partners AB


A projekt összköltségvetése: 3 998 979,38 €

BKK költségvetése a projektben: 35 088 €

Támogatási szerződés azonosítója: 723365

Támogatók: Horizon 2020

BKK szerepe a projektben: Projektpartner

Projekthonlap: https://civitas-sunrise.eu/ ; https://mizuglonk.hu/sunrise/


Ismertető

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata, a BKK Budapesti Közlekedési Központ és a Mobilissimus Kft. 2017-től 2021-ig részt vesz az Európai Unió Horizon 2020 keretprogramja által finanszírozott SUNRISE kutatás-fejlesztési projektben. A SUNRISE projekt célja fenntartható városrészek kialakítása, a helyi közlekedés és közösségi terek használatának újragondolása és tesztelése a lakosság bevonásával, részvételi tervezéssel. A projekt városnegyedek („szomszédságok”) szintjén közelíti meg a közlekedési problémákat Bréma, Budapest, Jeruzsálem, Malmö, Southend-on-Sea és Szaloníki városokban.

A projekt Budapesten Zugló Törökőr városrészében valósul meg. Célja olyan innovatív és fenntartható közlekedési megoldások megtervezése és bevezetése, amelyek elősegítik Törökőr emberközpontúbb, élhetőbb városrésszé válását. A budapesti projektcsapat a lakosság bevonásával térképezi fel Törökőr mobilitási problémáit és azok lehetséges megoldásait. A kiválasztott átalakítások megvalósítását Zugló önkormányzata végzi a projekt által biztosított forrásból.

A projekt leghangsúlyosabb eleme a széles körű részvétel biztosítása, hogy a tervezés az érintett helyi szereplőkkel a közös gondolkodás mentén haladjon. A folyamat során először a jelenlegi közlekedési helyzet elemzése, a helyi adottságok és problémák feltárása, majd a lehetséges beavatkozásokat és fejlesztéseket határozzák meg, utolsó lépésként megvalósítják a kiválasztott intézkedéseket.