SMART-MR 2 (2021-2023)

SMART-MR2 logó

Projekt neve: SMART-MR 2 (Sustainable measures for achieving resilient transportation in metropolitan regions)

Projekt neve magyarul: Nagyvárosi régiók rugalmas közlekedésének eléréséhez szükséges fenntartható intézkedések

Időtartam: 2021. 10. 01. – 2022. 09. 30.

 

Ismertető

A SMART-MR 2 projekt a 2016-ban indult SMART-MR projekt 3 féléves meghosszabbítása, amely 2 szakmai és 1 adminisztratív féléves munka. A SMART-MR projekt célja a helyi és regionális önkormányzatok támogatása a közlekedéspolitikájuk fejlesztése, rugalmas, alacsony károsanyag-kibocsátású közlekedés és mobilitás eléréséhez szükséges fenntartható intézkedések megtétele érdekében. A projekt folytatása az eredmények felülvizsgálatát célozza a COVID járvány hatásainak figyelembevételével. A járvány nagy mértékben megváltoztatta a mindennapi életet, az emberek életmódi prioritásait, közte a városi mobilitási szokásokat. A SMART-MR 2 projektben a korábban meghatározott célok, intézkedések és módszerek felülvizsgálata történik meg, illeszkedve a járványhelyzet okozta változásokhoz. A munkában 7 nagyvárosi régió (Göteborg, Helsinki, Budapest, Ljubljana, Róma, Porto és Barcelona) 8 projekt partnere osztja meg egymással tapasztalatait a közlekedés és mobilitás tervezésének kérdéseiben szakmai workshopok keretében. A megbeszéléseken a partnerek bemutatják és megvitatják a járványhelyzet okozta változásokkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalataikat.

A projektben résztvevő nagyvárosi régiók egy-egy szakpolitika módosítását tűzték ki célul és hajtják végre a projekt keretében az alábbi témákban:

  • integrált közlekedés-szervezés, fenntartható városi mobilitási tervek elkészítése;
  • alacsony károsanyag-kibocsátású közlekedésfejlesztés megvalósítása intermodális csomópontok és állomás melletti várostérségek létrehozatala formájában;
  • logisztikai rendszerek adaptálása a pandémia utáni időszakra
  • érintettek bevonása a projekt tevékenységekbe, e-társadalmi párbeszéd megvalósítása.

A BKK a projekt során a Budapesti Mobilitási Terv cél- és intézkedési rendszerének felülvizsgálatához kíván nemzetközi tapasztalatokat megismerni, jó gyakorlatokat összegyűjteni.

 

Projekthonlap: https://www.interregeurope.eu/smart-mr

Vezető partner: A Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia Tudományos Kutató Központja

Partnerek: Ljubljana városi régió fejlesztési ügynöksége, Szlovénia; Oslo város környezetvédelmi ügynöksége, Norvégia; Akershus megye közgyűlése, Norvégia; Göteborg régió önkormányzatainak szövetsége, Svédország; Helsinki régió környezetvédelmi hatósága, Finnország; BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt., Magyarország; Metropolitan City Róma regionális hatóság, Olaszország; Portó városkörnyéki régió, Portugália; Barcelona városkörnyéki régió, Spanyolország.

A projekt összköltségvetése: 420.148 €, BKK költségvetése a projektben: 49 885 €

Támogatási szerződés azonosító: PGI00100

Támogatók: Európai Unió Interreg Europe keretprogramja, Európai Regionális Fejlesztési Alap 85% mértékben, Széchenyi Programiroda 10% mértékben

BKK szerepe a projektben: Projektpartner