EfficienCE

Energiahatékonyság Közép-Európa közösségi közlekedési infrastruktúrájában

Projekt neve: EfficienCE (Energy efficiency for public transport infrastructure in Central Europe)

Projekt neve magyarul: Energiahatékonyság Közép-Európa közösségi közlekedési infrastruktúrájában

Időtartam: 2019. 04. 01. – 2022. 03. 31.

Vezető partner: Lipcse város, Digitális Város Osztály

Partnerek: Lipcsei Közlekedési Vállalat (LVB, Németország), Wiener Linien (Ausztria), BKK Budapesti Közlekedési Központ (Magyarország), Gdyniai Trolibusz-közlekedési Vállalat (PKT, Lengyelország), Gdański Műszaki Egyetem (Lengyelország), Maribor Önkormányzata (Szlovénia), Maribori Egyetem (Szlovénia), Pilsen Városi Közösségi Közlekedési Vállalat (PMDP, Csehország), Bergamo Önkormányzata (Olaszország), Redmint (Olaszország), Mobilissimus (Magyarország)

A projekt összköltségvetése: 2 430 918 €

BKK költségvetése a projektben: 123 975 €

Támogatási szerződés azonosító: CE1537

Támogatók: Európai Unió Interreg Central Europe keretprogramja, Európai Regionális Fejlesztési Alap 85% mértékben, Széchenyi Programiroda 10% mértékben

BKK szerepe a projektben: Projektpartner

Projekthonlap: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/EfficienCE.html

 

Ismertető

Az EfficienCE kutatás-fejlesztési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE program finanszírozza, amelynek célja a régió szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése. A legtöbb közép-európai város kiterjedt közösségi közlekedési rendszerrel rendelkezik, amelyek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mobilitási szolgáltatások alapját képezhetik. A régióban az ingázók több mint 63%-a tömegközlekedést használ. A közösségi közlekedési infrastruktúrában az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások arányának növelésére irányuló intézkedések ezért különösen nagy hatással lehetnek a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására.

A projekt a tervezési és finanszírozási stratégiák és cselekvési tervek kidolgozásával, kísérleti projektek végrehajtásával, eszközök és képzések kidolgozásával támogatja az önkormányzatokat, a közösségi közlekedési megrendelőket és szolgáltatókat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású infrastruktúrák tervezésében és működtetésében. Ezenkívül Közép-Európa-szerte igyekszik átadni az energiával kapcsolatos ismereteket és a legjobb gyakorlatokat.

Hét országból tizenkét partner, köztük hét közösségi közlekedési megrendelő és szolgáltató dolgozik együtt három éven át, hogy kihasználja az ágazat kiaknázatlan lehetőségeit, és hozzájáruljon az EU Fehér könyvének céljaihoz: a közlekedési eredetű üvegházgáz-kibocsátás 60 százalékos csökkentéséhez 2050-ig, és a hagyományos üzemanyagokkal hajtott gépkocsik használatának a felére csökkentéséhez a városi közlekedésben 2030-ig.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap keretében finanszírozott Interreg CENTRAL EUROPE Program támogatásával valósul meg.