EfficienCE

Energiahatékonyság Közép-Európa közösségi közlekedési infrastruktúrájában

Projekt neve: EfficienCE (Energy efficiency for public transport infrastructure in Central Europe)

Projekt neve magyarul: Energiahatékonyság Közép-Európa közösségi közlekedési infrastruktúrájában

Időtartam: 2019. 04. 01. – 2022. 06. 30.

 

Ismertető

Az EfficienCE projekt célja a közösségi közlekedési infrastruktúrában az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások arányának növelésére irányuló intézkedések így különösen nagy hatással lehetnek a CO2-kibocsátás csökkentésére. A legtöbb közép-európai város kiterjedt közösségi közlekedési hálózattal rendelkezik, amelyek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mobilitási szolgáltatások alapját képezhetik. A régióban az ingázók több mint 63%-a tömegközlekedést használ.

A projekt a célkitűzését úgy kívánja elérni, hogy tervezési és finanszírozási stratégiák és cselekvési tervek kidolgozásával, kísérleti projektek végrehajtásával, eszközök és képzések kidolgozásával támogatja az önkormányzatokat, a közösségi közlekedési megrendelőket és szolgáltatókat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású infrastruktúrák tervezésében és működtetésében, valamint az energiával kapcsolatos ismeretek és legjobb gyakorlatok átadásával Közép-Európa-szerte.

Hét országból tizenkét partner, köztük hét közösségi közlekedési megrendelő és szolgáltató dolgozik együtt három éven át, hogy kihasználja az ágazat kiaknázatlan lehetőségeit, és hozzájáruljon az EU Fehér könyvének céljaihoz: a közlekedési eredetű üvegházgáz-kibocsátás 60 százalékos csökkentéséhez 2050-ig, és a hagyományos üzemanyagokkal hajtott gépkocsik használatának felére csökkentéséhez a városi közlekedésben 2030-ig.

 

Projekthonlap: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/EfficienCE.html

Vezető partner: Lipcse város, Digitális Város Osztály

Partnerek: Lipcsei Közlekedési Vállalat (LVB, Németország), Wiener Linien (Ausztria), BKK Budapesti Közlekedési Központ (Magyarország), Gdyniai Trolibusz-közlekedési Vállalat (PKT, Lengyelország), Gdański Műszaki Egyetem (Lengyelország), Maribor Önkormányzata (Szlovénia), Maribori Egyetem (Szlovénia), Pilsen Városi Közösségi Közlekedési Vállalat (PMDP, Csehország), Bergamo Önkormányzata (Olaszország), Redmint (Olaszország), Mobilissimus (Magyarország)

A projekt összköltségvetése: 2 430 918 €, BKK költségvetése a projektben: 123 975 €

Támogatási szerződés azonosító: CE1537

Támogatók: Európai Unió Interreg Central Europe keretprogramja, Európai Regionális Fejlesztési Alap 85% mértékben, Széchenyi Programiroda 10% mértékben

BKK szerepe a projektben: Projektpartner