Folytatódik a faültetés a Blaha Lujza téren

Budapest, 2022. április 8. – Újabb látványos szakaszához ért a Blaha Lujza tér felújítása a BKK beruházásában. Április 8-án, pénteken öt új fát ültettek el a középső növénykazettába, a további fatelepítés előkészületei pedig folyamatban vannak. A kivitelező munkatársai közben aprólékos, ütemezett munkával felhelyezik a vasbeton növénykazetták burkolatát.

Blaha Lujza tér, faültetés.

A Blaha Lujza tér felújítása a terveknek megfelelően halad, a Fővárosi Önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan a teret ligetes-fás találkozóhellyé alakítják át. A középső növénykazettába április 8-án, pénteken öt új fát ültettek el a már meglévő kőris, valamint nagy tölgy mellett.

A legnagyobb növénykazettába 19 új fát ültettek el az ősszel, ezeken már zöldelnek az első falevelek. A harmadik növénykazettában áll egy koros tölgy, amelyet a társával együtt még 1969-ben ültettek át a Tabánból. Ősszel a növénykazetták körüli térburkolatba további 56 fát ültetnek faveremráccsal körülvéve, ennek már zajlanak az előkészületei.

Blaha Lujza tér, zöldellő fa.

 

Jól halad a növénykazetták burkolása

A Blaha Lujza téren tavaly három nagy növénykazettát alakítottak ki, amelyek a tavaszi munkák során elnyerik a végleges kinézetüket. A kivitelező a vasbeton falakra látszóbeton burkolatot helyez fel, amelynek meleg, fehéres-szürkés árnyalatú színe jól illeszkedik a térburkolat színéhez.

A burkolat két elemből áll: egy L alakú, vastagabb fedkőből – amely túlnyúlik a fal szélességén –, és egy vékonyabb, oldalfali elemből. Ezeket kifejezetten a Blaha Lujza téri növénykazettákra, műhelyben gyártották le, és a helyszínen darabonként illesztik a falra. A gyártás és a felhelyezés aprólékos, ütemezett munkát igényel.

Blaha Lujza tér, növénykazetta.

A talajkapcsolatos növénykazetták íves formájú vasbeton szerkezetét tavaly nyáron építették ki, a változó oldalfalszélesség jól illeszkedik a tér megújuló arculatához, a kazetták kiemelt, 50 centiméteres falai pedig védik a fákat és a növényzetet.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: így újul meg a Blaha Lujza tér

Blaha Lujza tér, munkák.

Eközben a téren folyamatban van a mesterséges váztalaj kialakítása, amely segíti az ebbe ültetendő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgál a térburkolatnak. Behelyezték a gyökércellák egy részét a felszín alá, folytatódik a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése, illetve a buszmegálló felépítmények befejezése. Mindezek mellett a kivitelező a továbbiakban

a tér burkolatából fellövellő vízjátékot épít;

cserje- és évelőfelületeket alakít ki a növénykazettákban;

a Nemzeti Színház egykori székeire utaló köztéri székeket, valamint asztalokat helyez ki;

két új MOL Bubi gyűjtőállomást telepít, és számos egyedi kerékpártámaszt helyez el;

akadálymentes nyilvános illemhelyet épít, valamint

új burkolati jeleket fest fel az átépítés után, továbbá új KRESZ-táblákat helyez ki.

 

Májusban kezdődik a Somogyi Béla utca felújítása

A Blaha Lujza tér felújítása és – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca korszerűsítése várhatóan az év végére készül el. A munkák ideje alatt az Europeum bevásárlóközpont zavartalanul üzemel. Megközelítését a kialakított gyalogosfolyosók biztosítják, és autóval is elérhető az Europeum parkolóháza. A tér felújításával egy időben, a saját beruházásában megújul a Corvin Áruház is.

A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők. További tudnivalókat és érdekességeket az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni, a felújítás eddigi jelentősebb eseményei pedig egy idővonalon érhetők el.