Ismét szabad az út a Blahánál – így alakul a forgalmi rend szeptember 18-tól

A Blaha Lujza tér teljeskörű felújítása 2021. július 12-én kezdődött el és másfél évig tart. Célegyenesbe értek a nagyobb forgalomkorlátozással járó aluljáró-szigetelési munkák, így az autóval közlekedők szeptember 18-tól újra bővített forgalmi kapacitással használhatják a csomópontot.

Autóval

Befejeződött a Rákóczi út és a Nagykörút csomópontjában lévő aluljáró-szigetelési munka, ennek köszönhetően 2021. szeptember 18-tól a csomópont ismét bővített sávkapacitással működik, vagyis a Rákóczi úton mindkét irányba három sáv (két forgalmi sáv és egy buszsáv), a Nagykörúton pedig két-két sáv járható. A Nagykörúton az őszi szünetig 2-2 szűkített forgalmi sávon halad a forgalom, mert a munkák a szegélyek mentén még tartanak, de a korábbi – a csomóponti munkák megkezdése előtti – közúti kapacitás újra biztosított.

A csomópontban és annak közvetlen környezetében a jelenlegi forgalomkorlátozás feloldása után – várhatóan november végéig – már csak az őszi szünet idején várható a kereszteződés egészét érintő korlátozás. Ekkor fejezik be a csomópontban az útburkolat végleges kopórétegének felvitelét.

Blaha Lujza tér felújítás közben

Ehhez kapcsolódóan Belső-Erzsébetvárosban jelentős változásokat vezetnek be, hétfőtől ismét a forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként kialakított, az átmeneti időszakra korábban felfüggesztett forgalmi rend lép érvénybe. Ez azt jelenti, hogy az autóval közlekedőknek nem lesz teljes hosszában átjárható a Wesselényi utca és a Dohány utca a Kiskörút, valamint a Nagykörút között.

  • A Wesselényi utcában a Klauzál utca és a Nyár utca közötti szakaszon csak a trolibuszok és a kerékpárral közlekedők haladhatnak a Kiskörút irányába.
  • A Dohány utcában a Nagy Diófa utca és a Nyár utca közötti szakaszon csak a buszok és a kerékpárral közlekedők haladhatnak a Nagykörút irányába.

 

Kerékpárral

A Nagykörúton kerékpárral továbbra is a gépjárműforgalmi sávban közlekedve lehet átjutni a csomóponton. A BKK az alternatív kerékpáros útvonalak használatát javasolja, a Rákóczi tér felé a Wesselényi utca–Klauzál utca–Márkus Emília utca–Stáhly utca–Somogyi Béla utca útvonalat érdemes választani. A Márkus Emília utcában a munkaterület kibővítése miatt egy rövid szakaszon a járdán lehet áthaladni, ezért a BKK kéri a gyalog és kerékpárral közlekedőket, hogy figyeljenek egymásra.

Alternatív kerékpáros útvonalak a Blaha Lujza tér felújítása közben

 

Villamossal

A nagykörúti lámpaprogram hétfő hajnaltól ismét a régi lesz, a villamosbarát programozásnak köszönhetően előnyben részesülnek a közösségi közlekedés kötöttpályás járművei.