Civil szervezetek is véleményezték a BMT beruházási programjavaslatát

A 2019-ben elfogadott Budapesti Mobilitási Terv (a továbbiakban BMT) felülvizsgálata újabb szakaszához érkezett. A stratégia célrendszerének és stratégiai környezetvizsgálatának társadalmi egyeztetése 2023 elején lezárult, a következő lépés az ezekre épülő Beruházási Program társadalmi egyeztetése.

A Civil Mobilitási Témacsoport, a BKK és a Fővárosi Önkormányzat szakmai civil szervezetek számára fenntartott egyeztető fóruma 2023. július 10-én már ötödik alkalommal ült össze, hogy véleményezze a BMT újabb kötetét. A II. kötet, vagyis a Beruházási Program tartalmazza azokat a megvalósításra javasolt közlekedésfejlesztési projekteket, amelyek a hazai és európai uniós források felhasználásával javítják Budapest és térsége versenyképességét, hosszú távon támogatják a város klímabarát célkitűzéseit, valamint biztosítják, hogy a közlekedés mindenki számára hozzáférhető legyen.

Az egyeztetésen 8 különböző érdekvédelmi szervezet, összesen 10 taggal képviseltette magát. Megjelentek többek között közlekedéssel, környezetvédelemmel és esélyegyenlőséggel foglalkozó civil szervezetek is. A résztvevő szervezetek előre megkapták a véleményezési dokumentumot, így volt lehetőségük felkészülni és megalapozni álláspontjukat.

A workshop elején a résztvevők megjelölhették a kihelyezett projektlistán azokat a fejlesztési ötleteket, amelyek szervezetük számára különös fontossággal bír, de jelezhették azt is, ha nem értenek egyet a projektek értékelése során létrejött sorrenddel. Volt lehetőség az egyes projektek előnyeinek és hátrányainak kiemelésére, és az álláspontok ütköztetésére.  Sok szó esett az M1-es metró meghosszabbításának tervezéséről, a fogaskerekű megújításáról, illetve a trolihálózat fejlesztésében rejlő lehetőségekről.

A BKK fontosnak tartja, hogy a városi közlekedést meghatározó stratégiai anyagai a társadalmi egyeztetések különböző szintjein is keresztül menjenek. A Beruházási Programjavaslatot a civil szervezetekkel párhuzamosan a kerületi önkormányzatok is véleményezik, valamint július 25-ig a városlakók is véleményezhették a dokumentumot a bkk.hu/bmt aloldalon.