Újabb elektromos buszt tesztelhetnek a budapestiek

Budapest, 2021. június 1. – Egy, a korunk kihívásainak mindenben eleget tevő buszt próbálhatnak ki ismét a fővárosban közlekedők júniusban. A Budapesti Közlekedési Központ és a második legnagyobb szolgáltatója, az ArrivaBus ezúttal a BYD legmodernebb, teljesen elektromos városi autóbuszát, a BYD K9 UB 12m eBus-t teszteli valós forgalmi környezetben. A járművel a 105-ös vonalon e105-ös jelzéssel lehet találkozni, amelyet bárki ingyenesen kipróbálhat.

A teljesen elektromos városi autóbusz június 2-tól mintegy két hétig lesz forgalomban a 105-ös autóbusz vonalán e105-ös jelzéssel. A járművön ingyenesen lehet utazni, így bárki kipróbálhatja a jövő technológiáját. A BKK FUTÁR rendszerében percre pontosan nyomon lehet követni, hogy merre jár a jármű.

A tisztán elektromos hajtású, alacsonypadlós BYD K9 UB 12m eBus városi autóbusz fővárosi tesztjére a BKK, az ArrivaBus és a gyártó BYD együttműködésének köszönhetően kerül sor: két héten keresztül a Budapesten közlekedők is megismerhetik a járművet.

Az ArrivaBus, mint a Deutsche Bahn csoporthoz tartozó, egész Európában jelen lévő szolgáltató több mint 20 éve részese a budapesti közösségi közlekedésnek. A vállalat kifejezetten elkötelezett a környezetbarát járművek tesztelése és alkalmazása iránt, így mindent megtesz annak érdekében, hogy tisztán elektromos hajtású járműveket hozzon Budapestre, egyelőre teszt jelleggel. Ennek keretében tavaly ősszel egy MAN, az elmúlt hetekben egy Mercedes-Benz e-busz érkezett a fővárosba, most pedig egy modern BYD gyártmányú elektromos járművel gyűjtik a hétköznapi tapasztalatokat.

A kínai székhelyű BYD járművei szerte a világon szolgálják az utasok igényeit. A gyártó most bemutatott 12 méteres szóló autóbusza 348 kWh-s akkumulátorral rendelkezik, ennek köszönhetően egy töltéssel akár 300 kilométert is meg tud tenni. A modern elektromos busz teljes hosszában alacsonypadlós, és dupla klíma szolgálja az utasok igényeit.

A Fővárosi Közgyűlés 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet. Ennek egyik fontos célkitűzése a modern, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben. Az elmúlt időszakban a Budapesti Közlekedési Központ több alkalommal is tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat az ArrivaBus-szal és a BKV Zrt.-vel együttműködésében. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vízionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét, így a járműtesztre az EU célkitűzésével összhangban kerül sor.

Bővebb információk az BYD K9 UB 12m eBus buszról a gyártó honlapján olvashatók.

 

Budapesti Közlekedési Központ

ArrivaBus

BYD