Fejlesztés Óbudán – Befejeződtek a III. kerületi Bécsi út – Nagyszombat utcai kerékpárút munkálatai

A közelmúltban befejeződtek a Bécsi út – Nagyszombat utcai kerékpárút munkálatai, mellyel Budapest ismét előrelépett annak érdekében, hogy kerékpárosbarát fővárossá váljon. Az Új Széchenyi terv keretében, európai uniós forrásból megépült kerékpárút- szakasz megvalósítója a Budapesti Közlekedési Központ, a projekt kedvezményezettje Budapest Főváros Önkormányzata.

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Közlekedési Központ európai uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv forrásaiból megvalósult projekt eredményeként, 2,2 km hosszú kerékpáros útvonalat adott át a III. kerület, Bécsi út és Nagyszombat utca mentén. Az új szakaszt 2012. október 11-én avatta fel dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

Bús Balázs, a III. kerület polgármestere; dr. Szeneczey Balázs, főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatójaA 611 méter hosszú újonnan épített önálló kerékpárút szakaszt és 1600 méternyi kisforgalmú utcákban kijelölt kerékpáros útvonalat magában foglaló fejlesztés a III. kerületi Bécsi út – Nagyszombat utca útvonalat érinti. A projekt eredményeként gyorsan és kényelmesen közlekedhetnek a kerékpárosok az érintett szakaszon. A Zápor utcában és San Marco  utcában kerékpáros nyom burkolat jelek kerültek felfestésre, ami segíti a útvonal követését és felhívja a gépjárművezetők figyelmet az intenzívebb kerékpáros forgalomra. Az útvonal mentén 16 helyszínen korszerű kerékpártámasz létesült, amelyek összesen 160 férőhellyel biztosítják a a kerékpárok biztonságos elhelyezését. A megvalósult fejlesztések összköltsége 83,8 millió Ft, amelyhez az Európai Unió több mint 40 millió forintos támogatást nyújtott.

Dr. Szeneczey Balázs és Vitézy DávidAz új kerékpáros útvonal felfűzi Óbuda és Újlak városrész lakóterületeit és oktatási intézményeit, az Amfiteátrum illetve a Nagyszombat utca mentén csatlakozik a Duna menti kerékpárúthoz.

Célunk az, hogy a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása által egyre többen válasszák a városi rövid utazásaikhoz alternatívaként a kerékpárt. A közúti forgalomban egyre nő a kerékpározók aránya, mely mind a kerékpározók mind az gépjárművezető részéről figyelmet, együttműködést és a közlekedési szabályok  betartását teszi szükségessé a biztonság érdekében.

Kerékpárút a Bécsi útonA kerékpáros közlekedés részarányának növekedése hozzájárul a városi életminőség javulásához, a gépjárműforgalom egy részének kiváltása által csökkenhetnek a dugók, javulhat a levegő minősége, a több kerékpározással járó napi rendszeres testmozgás pedig hozzájárul az egészség megőrzéséhez is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A projekt legfontosabb adatai:

  • Projekt neve: Budapesti kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése – III. Bécsi út – Nagyszombat utca útvonal
  • Azonosítószáma: KMOP-2.1.2-09-2009-0023
  • Kedvezményezett: Budapest Főváros Önkormányzata
  • Megvalósító: Budapesti Közlekedési Központ
  • Összköltsége: 83 843 000 Ft
  • Uniós támogatás összege: 40 125 889 Ft

Budapest, 2012. október 11.

Budapesti Közlekedési Központ

Kerékpárút a Bécsi úton

Kerékpárút a Bécsi úton

Kerékpárút a Bécsi úton