Mintavétel után, hétfőn kezdődik a rakpart felújítása

Budapest, 2021. május 31. - Próbafúrással kezdődött az id. Antall József rakpart hónapokig tartó felújítása. A hétvégi mintavételt követően, jövő héten már a bontást végző munkagépeké lesz a főszerep.

Június 7-én elkezdődik az Idősebb Antall József rakpart átépítése, azonban a tényleges munkakezdést kisebb előkészítő munkálatok, fontos vizsgálatok előzik meg. A területen dolgozó vállalkozó szakemberei szombaton kora reggel mintavételi fúrásokat végeztek a helyszínen. A próbafúrásra azért volt szükség, hogy a kivitelezés megkezdése előtt a bontási technológia meghatározásához pontos képet kapjanak az útpálya szerkezetének alsó rétegeiről. A mintavételről készült fotókat a cikk végén, a galériában lehet megtekinteni. Jövő héten már több munkagép érkezik a helyszínre, ezzel elkezdődnek a bontási munkálatok.

A rakpartok gyalogosbarát megújítását első lépésben a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti részen kezdik el. Az Idősebb Antall József rakpart átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja ezen a szakaszon. A projektnek köszönhetően a Kossuth tér és a Margit híd között megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, amelyek ma feleslegesen foglalják a Duna melletti értékes közterületeket. A lépcsős partfal megmarad, azonban a Markó utcai rámpa támfala beljebb kerül. A világörökségi védett látkép nem sérül, sőt az új járdának köszönhetően séta közben gyönyörködhetnek majd abban a fővárosiak. Mindemellett zöldebbé válik a partszakasz, hiszen 35 fát telepítenek a beruházás során.