Megújulnak Budapest jegy- és bérletkiadó automatái

Budapest, 2021. augusztus 3. – Gyorsabb használat, megbízhatóbb működés, rugalmasabban módosítható felhasználói felület - ezek azok a fő jellemzők, amelyek mentén hamarosan fejlettebbé válik a Budapesti Közlekedési Központ  (BKK) jegy- és bérletautomata-hálózata. A készülékek működését a vásárlók szokásaihoz igazítja a BKK, a hálózat üzemeltetése pedig az eddigiekhez képest kiszámíthatóbb, gazdaságilag fenntarthatóbb lesz.

Korszerűbbé válik a Budapesti Közlekedési Központ teljes jegy- és bérletautomata-hálózata, amelyet a megváltozott felhasználói igényeknek és szokásoknak megfelelően fejleszt a társaság.

A jelenlegi rendszer már 7 éves, ezért időszerű a megújítása. Bár külsőleg nem változnak az automaták, de belülről átépülnek. A jövőben többek között

  • korszerű vezérlőegység kerül a gépekbe, amely stabilabbá teszi a hálózat működését;
  • egyszerűbben és gyorsabban lehet javítani a hibákat, ezért kevesebb olyan készülékkel találkozhatnak a BKK ügyfelei, amelyek ideiglenesen nem üzemelnek;
  • képes lesz a rendszer a mobiltelefon képernyőjéről is beolvasni a QR-kódot, amely egyszerűsíti a vásárlást;
  • 3G helyett nagy adatátviteli sebességű 4G/5G kommunikációra lesznek képesek a megújult automaták, amely szintén a gyorsabb kiszolgálást segíti;
  • egyszerűbben lehet majd egy-egy új terméket bevezetni az automatákban, ennek köszönhetően például azonnal aktiválható egy időszakosan elérhető, de a közlekedők számára fontos termék, illetve
  • javul a hálózat fejlesztési lehetősége is.

A fejlesztés nettó 735 millió forintért valósulhat meg, amelyre a T-Systems-szel a korábbi közbeszerzési eljárást követően megkötött, az automaták üzemeltetésétől független keretmegállapodás biztosít lehetőséget.

 

Új vásárlói szokások, új működési modell

Az elmúlt években jelentősen megváltoztak a közösségi közlekedést használók vásárlási szokásai. Ma már minden tizedik BKK bérletet mobiljegyként váltanak meg, emellett a bankkártyás fizetések száma is folyamatosan nő. Jelenleg az automatákat használó utasok a jegy-, vagy bérletvásárlásra fordított kiadásaik 70%-át bankkártyával egyenlítik ki. A tendenciához igazodva a következő időszakban folyamatosan nőhet azon BKK automatáknak a száma, amelyeknél kizárólag bankkártyával lehet majd fizetni, így gyorsabbá és érintésmentessé válik a vásárlás. A készpénzes fizetés lehetősége természetesen nem szűnik meg, az továbbra is elérhető lesz minden jelenlegi értékesítő ponton.

Az online értékesítés növekedése miatt a jövőben kevesebb automatára lesz szükség, ezért a BKK nagyságrendileg 15 százalékkal csökkenti a készülékek darabszámát. A városban vannak olyan helyszínek is, ahol egyszerre több készülék üzemel egymás mellett. Ezeken a pontokon megvizsgálják a berendezések használati statisztikáit, és ha akad köztük kihasználatlan készülék, azt megszüntetik, vagy áthelyezik egy másik, forgalmasabb csomópontba. Értékesítési helyszínekből viszont nem lesz kevesebb, továbbra is mindenhol elérhető marad a szolgáltatás. A szakemberek természetesen folyamatosan figyelik az igények változását és ahol kell, ott újabb automatákat telepítenek, vagy átcsoportosítanak olyan helyszínekről, ahol csökken a kihasználtság.

A BKK ezekkel a változtatásokkal nemcsak az utasok igényeihez alkalmazkodik, hanem gazdaságilag is fenntarthatóbbá teszi a rendszert.

Hamarosan indulhat az üzemeltetésre vonatkozó
közbeszerzési eljárás is

Jelenleg 361 darab BKK jegykiadó automata működik Budapesten és könyékén, amelyek üzemeltetését 2014 óta a T-Systems végzi. Mivel a Budapesti Közlekedési Központ és a T-Systems közötti szerződés 2021 decemberében lejár, ezért a közlekedésszervező társaság idén júniusban új közbeszerzési eljárást indított, hogy a törvény által előírt határidők szerint megfelelő üzemeltetői szerződéssel rendelkezzen év végére.

A készülékek műszaki eszközbeállításait, az alapvető működéshez szükséges szoftver támogatását a T-Systems alvállalkozójaként a Scheidt & Bachmann (S&B) látta el eddig. Azonban a közbeszerzési eljárás júniusi elindítását követően vált ismertté, hogy az S&B kivonul a magyar piacról és a jövőben nem biztosít gyártói támogatást a rendszer üzemeltetéséhez. Ez a helyzet ellehetetlenítette a már elkezdett közbeszerzési eljárást, hiszen az ajánlati felhívásban szerepelt, hogy az S&B által fejlesztett szoftver garantálja a hálózat működésének alapjait. Mivel a hatályos jogszabályi rendelkezések szerint meghatározó információk nem módosíthatók az eljárásban, ezért a BKK számára az volt az egyetlen megoldás, hogy visszavonja a júniusban indított közbeszerzési eljárást.

Az S&B kivonulása miatt a T-Systems hivatalosan jelezte a BKK-nak, hogy az üzemeltetés zavartalan folytatását egy, a korábbival műszakilag egyenértékű, új szoftverrel garantálja a jövőben. A sikeres teszteket követően az előzetes ütemezés szerint, a teljes rendszer ez év végén átáll az új szoftverre. A T-Systems az automaták folyamatos működését biztosító új alapszoftvert térítésmentesen biztosítja a BKK számára.

A Budapesti Közlekedési Központ egy új, széles körű versenyt biztosító közbeszerzési eljárás indítását tervezi a közeljövőben, amellyel hosszú távon biztosított lesz a fővárosi jegy- és bérletautomaták megbízható üzemeltetése. Az új üzemeltetési szerződés az eddigihez képest sokkal előnyösebb lesz a BKK és ügyfelei számára egyaránt.