Birtokba vették az autósok az új, őrmezői P+R parkolót

Új, összesen 485 férőhelyet biztosító P+R parkoló nyílt Őrmezőn, az M4-es metró kelenföldi végállomásánál. A jelenlegi és a folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően a metróvégállomás Őrmező felőli és Etele téri oldalán a jövőben összesen 1500 autós teheti majd le a gépkocsit, s választhat egyéb közlekedési módot, ezzel utazási időt spórolva, és csökkentve Budapest forgalmi és környezeti terhelését.

Megnyílt az új P+R parkoló Őrmezőn, így már 485 parkolóhely áll azok rendelkezésére, akik Buda délnyugati részéről vagy az agglomerációból érkezve szeretnék letenni az autójukat, hogy onnan metróval, busszal vagy villamossal utazzanak tovább a belváros irányába. Az új parkolót az M1-M7 bevezető szakaszáról és a Balatoni útról az Egér úton át balra, a Péterhegyi útra kanyarodva lehet megközelíteni. A parkoló az elágazástól 1 kilométerre található. Az M4-es metró kelenföldi végállomásánál, az épülő Budaörsi úti csomópont és a metróvégállomás őrmezői kijárata között található P+R parkoló akadálymentes, így mozgáskorlátozottak is kényelmesen igénybe vehetik.

A belváros tehermentesítése, és a felszíni forgalom fokozatos csökkentése céljából megépített új P+R parkoló mintegy tíz hónapon át épült. A kivitelezés összköltsége 273,1 millió forint volt, ami várhatóan teljes egészében elszámolható lesz európai uniós forrásból.

További tervezett P+R parkolók

A metróvégállomás és aluljárórendszer Őrmező felőli oldalán a jövőben két parkolót is használhatnak majd az autósok. A jelenlegi mellett egy másik, körülbelül 500 férőhelyes P+R parkoló is készül a MÁV kelenföldi vasútállomáshoz kapcsolódó, használaton kívüli vágányainak helyén. A kivitelezés két ütemben, várhatóan 2016 végéig valósul meg.

Az Etele téri oldalon az autósok már használhatnak egy 221 férőhelyes parkolót, s hamarosan elkészül egy újabb is, ahol 247 személygépkocsi fér majd el. A fejlesztésnek köszönhetően tehát az M4-es metró végállomásának környékén összesen 1500 autó számára lesz biztosítva P+R parkoló.