Aláírták a szerződést – tervezőasztalra kerül a rakpartok jövője

Budapest, 2021. augusztus 26. – Ünnepélyes keretek között aláírták a szerződéseket, ennek köszönhetően elkezdődhet az újragondolt Duna-part tervezése. Jövő nyáron a budai és a pesti oldalon is elindulhat a felújítás.

Dr. Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója 2021. augusztus 25-én a társaság székházában fogadta azoknak a cégeknek a képviselőit, amelyek hamarosan elkészítik a megújuló Duna-part budai és pesti belvárosi szakaszainak terveit. A BKK vezetője mellett  Várady Tamás Béla, a Közlekedés Tervező Iroda Kft. ügyvezetője, Koszorú Lajos, a Város-Teampannon Kft. ügyvezetője és Dr. Márkus Gábor, az MG Építész Kft. ügyvezetője látta el kézjegyével azokat a dokumentumokat, amelyek elengedhetetlen feltételei a tervezési munka elindításának.

 

Milyenek lesznek a megújult rakpartok?

A Duna-Buda projekt célja, hogy miközben az alsó rakpart észak-déli közlekedési folyosó szerepe megmarad, a budai belvárosi Duna-parthoz kapcsolódóan (a Fő utca és teresedései, Felhévíz, Bem József tér megújításával) olyan köztérhálózat jöjjön létre, amely vonzó a lakosság és a turisták számára egyaránt. A komplex szemléletű fejlesztéssel javulnak a kerékpáros közlekedés feltételei, a környezet a gyalogosok megváltozott igényeihez igazodik. A zöldfelületek fejlesztése, növelése ösztönzi a közterületek közösségi használatát, javítja a felső rakpartok és a kapcsolódó közterek gyalogos felületeinek kapcsolatát.

A RAK-PARK projektnek köszönhetően egy vonzó, sokszínű, pihenésre és színvonalas kikapcsolódásra alkalmas Duna-parttal gazdagodhat a főváros. A pesti alsó rakparton tervek szerint közösségi sportolást szolgáló eszközöket, utcabútorokat, kerékpár- és gyalogos útvonalakat létesítenek. A projekt célja, hogy a térségben megújuljanak a leromlott állapotú burkolatok és javuljanak a kerékpáros és a gyalogos közlekedés feltételei. Szem előtt tartják a környezetvédelmi szempontokat is, ezért több zöldfelületet alakítanak ki, ezzel vonzóbbá téve a rakpartnál lévő közterületeket.

A Duna-Buda és a RAK-PARK projektek kiviteli tervei, a tenderdokumentáció és a szükséges engedélyek tervezetten 2022 nyarán állnak majd rendelkezésre.

Letölthető dokumentumok(4)

Duna-Buda és a Rak-Park projekt tervezési területeipdf1.25 mb2021.08.26. 08:49

Duna-Buda projektpdf366.16 kb2021.08.26. 08:49

Duna-parti projektek 1pdf2.53 mb2021.08.26. 08:49

Duna-parti projektek 2pdf2.66 mb2021.08.26. 08:49