Kényelmesebb tekerés a Duna felett: megújul a Margit hídi kerékpárút

Budapest, 2024. július 5. – Új bevonatot kap a Margit hídi kerékpárút és felfrissülnek az útburkolati jelek, a nyár folyamán felújítják a híd északi oldalán található kerékpárutat. A Margitszigethez közelebb eső oldalon található, a járdával közös területen vezetett kerékpárút rekonstrukciója két ütemben valósul meg: július 8-tól augusztus 4-ig a Szigeti bejáró és a budai hídfő közötti szakasz, majd ezt követően a pesti hídfő és szigeti bejáró közötti szakasz újulhat meg. A munkák idejére az adott szakaszokon Buda felé lezárják a gépjárművek elől a külső forgalmi sávot a hídon, ott csak kerékpárral és gyalogosan lehet majd közlekedni. A munkálatok előreláthatólag augusztus végéig tartanak.

Biztonságosabb és kényelmesebb lesz a Margit hídon kerékpárral közlekedni – idén nyáron felújítják a híd északi oldalán, a Margitszigethez közelebb eső oldalon található kerékpárutat. A járdával közös területen vezetett kerékpárút átépítése során eltávolítják a tönkrement bevonatot, majd a megfelelően előkészített, szemcseszórt alapfelületre érdesített felületű, só ellen védő, piros színű új burkolatot fektetnek. Továbbá újrafestik az útburkolati jeleket és a kerékpáros piktogramokat, valamint kicserélik a kerékpárút és a gyalogjárda közötti taktilis útburkolati jelet. A felújítás idején a kerékpárral és gyalog közlekedők ideiglenesen a közúti útpálya külső forgalmi sávjában kialakított kerékpárúton, illetve a járdán haladhatnak.

A kerékpárút rekonstrukciója két ütemben valósul meg:

  • július 8., hétfő és előreláthatólag augusztus 4. között a szigeti bejáró és a budai hídfő;
  • augusztus 4. és 31. között a pesti hídfő és a szigeti bejáró közötti szakaszon zajlik majd a munkavégzés.

A munkák során a Buda felé vezető oldalon a külső sávot lezárják a gépjárművek elől, mert ott ideiglenes jelleggel kerékpársávot, illetve gyalogos részt alakítanak ki. Ebben az időszakban Pestről Buda felé csak egy forgalmi sáv áll a gépjárművek rendelkezésére a hídon, így a Szent István körúton és a Pozsonyi úti felhajtón időszakosan jelentősebb torlódások alakulhatnak ki a Margit híd irányába.

A közösségi közlekedés segítése érdekében a Szent István körút Tátra utcai kereszteződésétől a Margit hídi munkaterület kezdetéig ideiglenes autóbuszsáv lesz kijelölve a szélső forgalmi sávban, amelyet a Pozsonyi útig a kerékpárosok is használhatnak. A munkavégzés időtartama alatt a Pozsonyi út felől is csak egy sávon lehet a Margit hídra felhajtani.

 

 

Kerékpáros fejlesztések – még biztonságosabb közlekedés

Az elmúlt hetekben – a közösségi költségvetés keretében – számos fővárosi helyszínen, így a XI. és a VI. kerületben több helyen is biztonságosabbá tették a kerékpársávokat. A munkák során olyan fejlesztések valósultak meg, amelyek a közlekedés minden résztvevőjének segítséget nyújthatnak a forgalmi rend könnyű és egyszerű felismerésében. A beruházásoknak köszönhetően a kerékpárral, az autóval vagy a gyalog közlekedők is biztonságosabban haladhatnak az érintett helyszíneken. A részletekről bővebben a BKK oldalán lehet olvasni.