Kisgyermekkel a nagyvárosban: 5 tipp a BKK-tól

Budapest, 2024. április 19. - Kíváncsi hogyan teheti stresszmentesebbé a közösségi közlekedést babakocsival Budapesten? Ismerjen meg 5 egyszerű tippet, amelyekkel könnyedén navigálhat kisgyermekkel a főváros közlekedési útvesztőjében – mindezt kényelmesen és biztonságosan. Tanácsok nemcsak babás szülőknek, hanem mindenkinek, aki figyel az embertásaira.

 

 

Kisbabával utazni csodás kaland, különösen, ha a közösségi közlekedést használjuk. Hogy a kaland során csak kellemes élmények érjenek minket, érdemes megfogadni a Budapesti Közlekedési Központ szakembereinek a tanácsait, akik rendszeresen beszélgetnek a buszok, trolibuszok kormánya mögött ülő járművezetőkkel. Ők azok, akik legjobban ismerik a fővárosban közlekedők visszajelzéseit, esetleges nehézségeit. A BKK összegyűjtötte a legrutinosabb járművezetők tanácsait, amelyek kismamáknak, kispapáknak és minden olyan utasnak szólnak, akik rendszeresen babakocsival járják a fővárost.

Íme, 5 egyszerű, de rendkívül hasznos tipp, amire ha odafigyel, garantáltan gondtalan lesz az utazása.

 

1. Egyszerű felszállás, nyugodt utazás 

Budapest több járatára csak az első ajtón lehet felszállni, de aki babakocsival kel útra, az használhatja a kijelölt második ajtót is. Ennek köszönhetően könnyen elérhetők a gyermekhordozók számára fenntartott helyek, anélkül, hogy át kellene küzdeni magunkat az egész járművön.

Fontos azonban, hogy először mutassuk meg a jegyünket a járművezetőnek, és jelezzük a felszállási szándékunkat. (Ilyenkor a gyerkőcöt is vigyük magunkkal, semmiképp se hagyjuk őt őrizetlenül a hátsó ajtók előtt!) Ezt követően a hátsó ajtókat csak kicsivel később nyitja a járművezető, de ne aggódjunk, figyelnek ránk!

  

2. Nem mindegy mikor húzza, mikor tolja

A legalapvetőbb szempont, hogy gyermekünket mindig biztonságosan rögzítsük a babakocsiban. Emellett azzal is csökkenthetjük a váratlan kellemetlenségek esélyét, ha megfelelően használjuk a babakocsit fel- és leszálláskor. Érdemes figyelni arra, hogy

  • a járműre felszállva mindig toljuk,
  • a járműről leszállva mindig húzzuk a babakocsit.

Ezzel megakadályozható, hogy a babakocsi kereke esetleg beakadjon az ajtó és a peron közé és az kisebb galibát okozzon.  

 

3. Kéz a kézben

Kisgyermekkel közlekedve különösen fontos figyelni a kapaszkodásra, hiszen előfordulhat, hogy a jármű hirtelen lassít, gyorsít, vagy éppen irányt vált.  Éppen ezért a babakocsi kerekekeit érdemes lezárni, hogy ne induljon el magától. Ezáltal mi is nyugodtabban utazhatunk.

Egyik kezünk a babakocsin, másik kezünk a kapaszkodón – ezzel az egyszerű mozdulattal mind a baba, mind saját magunk biztonságát garantálhatjuk.

 

4. Adj helyet magad mellett!

Nemcsak illedelmes gesztus, hanem biztonsági kérdés is az ülőhelyek átadása azok számára, akiknek ez fontos. A gyermekkel utazó kismamák és kispapák számára több bizonytalanságot tartogat az állva utazás.

Ha viszont környezetünk nem elég figyelmes, akkor kulturáltan, de bátran kérjünk lehetőséget arra, hogy leülhessünk, különösen, ha elsőbbségi ülések is találhatók a járművön.

 

5. Leszállás - jelzés

Érdemes már az úti célunk előtti megállóban, a jármű álló helyzetében összeszedni a szükséges holminkat. Ezzel nem csak a kapkodás kerülhető el, gesztusainkkal környezetünket is figyelmeztethetjük arra, hogy hamarosan szeretnénk leszállni.

Miközben kapaszkodunk, utastársaink örömmel segítenek nekünk a leszállásjelző gomb megnyomásában. Ha udvariasan megkérjük őket erre, mások számára is egyértelművé válik, hogy hamarosan leszállunk, ezért segítségre lehet szükségünk. A babakocsik kialakítása eltérő, ön ismeri, hogy hol lehet biztonságosan megfogni a hordozóeszközt.

A szakemberek benyomása szerint a kismamák és kispapák kényelmes utazása sok esetben nem a műszaki kialakításokon múlik, hanem a közlekedés írott és íratlan szabályainak betartásán. Ne feledjük: a legújabb járművek, a legmodernebb technika sem pótolhatja az emberi figyelmességet.

A Budapesti Közlekedési Központ minden nap azon dolgozik, hogy az utazás a kicsikkel is egyszerű, gondtalan legyen. Vigyázzunk egymásra, hiszen együtt minden könnyebb!