Zajlik a munka a Határ úti metróállomásnál

Budapest, 2024. március 22. – Folyamatban van a Határ út metróállomáshoz kapcsolódó gyalogos-aluljáró korszerűsítése. A vártnál rosszabb műszaki állapot miatt szükséges összetett pluszmunkák és a kivitelezés során feltárt problémák miatt az utastér egy részén még nem közlekedhetnek az arra járók, illetve a felszín és az aluljárószint közötti másik liftet várhatóan majd akkor adják át, amikor – a szerződéses határidőn belül – lezárul az aluljáró teljes felújítása.

 

Határ úti aluljáróhoz vezető lift.

(A fotó a kivitelezés korábbi szakaszában készült)

 

Az 50-es villamos végállomásánál kialakított, próbaüzemben működő liftnek köszönhetően már akadálymentesen megközelíthetők a Határ úti metróállomás peronjai. Azonban a folyamatban lévő korszerűsítési munkák miatt az utastér egy részét továbbra sem használhatják az arra közlekedők. A kivitelező a teljes átadásig korlátokkal védi az elkészült burkolati elemeket úgy, hogy minél kevésbé akadályozza az arra járókat.

Egyelőre a felszín és az aluljárószint közötti másik lift megnyitása nem lehetséges. A kivitelezés során felvetődő – a vártnál rosszabb műszaki állapot miatt szükséges – pluszmunkák és az építkezéstől függetlenül tapasztalt vizesedés miatt az üzembe helyezés majd a teljes beruházás elkészültekor várható. Mindez jelenleg nem befolyásolja az aluljáró felújításának szerződéses határidejét.

A BKK és a kivitelező szakemberei, a műszaki ellenőrök és a leendő kezelő, illetve üzemeltető cégek is azon dolgoznak, hogy megoldják a problémákat, és az arra közlekedők – a jelenlegi terveknek megfelelően – még a tavasszal birtokukba vehessék a megújult és akadálymentes Határ úti gyalogos-aluljárót.

 

A közműhálózat is teljeskörűen megújul

A gyalogos-aluljáró akadálymentesítése során nemcsak a lépcsők és az aluljáró burkolatai újulnak meg, hanem átépítik a teljes üzemi teret, és korszerűsítik a víziközművet, a csatornahálózatot, valamint az elektromosenergia-ellátást is. Az utasbiztonságot is szem előtt tartó fejlesztésekről a BKK korábbi közleményében tájékoztatott.

Az igen összetett többletmunkák miatt hosszabb lett a beruházás időtartama, de éppen ezeknek köszönhető többek között, hogy a teljes dél-pesti térség energiaellátása korszerűbbé és megbízhatóbbá válik; az utasforgalmi, valamint gépészeti távfelügyeleti rendszerek kapacitásának bővítése pedig tovább növeli a közlekedésbiztonságot és az üzemeltetési hatékonyságot.