Villamossal a Havannára – hamarosan kezdődhet a 42-es villamosvonal meghosszabbításának tervezése

Budapest, 2024. március 7. – A Havanna-telep és a Szent Lőrinc-telep érintésével egészen a Gloriett-telepig közlekedhet a jövőben a 42-es villamos. Hamarosan elkezdődhetnek az ezzel kapcsolatos előkészítési és tervezési folyamatok, majd a következő években meghosszabbíthatják, és ezzel egy időben fel is újíthatják az egyik legrövidebb fővárosi villamosvonalat. A fejlesztésnek köszönhetően gyors és kényelmes metrókapcsolatot kaphatnak majd a Gloriett- és a Szent Lőrinc telepen élők, de jelentősen könnyebben és rövidebb idő alatt lehet majd a Havanna-telepről is elérni az M3-as metrót. A fejlesztés előkészítése uniós forrásból valósul meg.

Új fokozatba kapcsol a 42-es villamos meghosszabbítása: a tervezés az első lépése annak, hogy a jövőben a jelenleginél jelentősen gyorsabban és sokkal kényelmesebben legyen elérhető az M3-as metró a XVIII. kerületi Gloriett-, Szent Lőrinc- és Havanna-telepről. A régóta tervezett beruházás előkészítése az Európai Unió társfinanszírozásával, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) programnak köszönhetően valósul meg.

Évtizedekkel ezelőtt, a Havanna-telep és a Gloriett-telep tervezésekor és építésekor ezek a lakótelepek nem kaptak kötöttpályás kapcsolatot, az akkori korszellem sokkal inkább az autóbuszokban látta a megoldást a területen élők mindennapi közösségi közlekedésének megoldására. A jelenleg a kispesti Tulipán utcáig közlekedő 42-es villamos egészen a Gloriett-telepig járhat, egyúttal a Havanna-telep lakói is kényelmes, kötöttpályás kapcsolatot kaphatnak az M3-as metróhoz. A Havanna-, a Szent Lőrinc- és a Gloriett-telep mellett lényegesen könnyebbé válhat a Kispesti temető és a Bozsik Aréna megközelítése, a villamosvonal új szakasza ezeket is érinti majd.

A fejlesztés megvalósításának eredményeként jóval csendesebb lehet a környék, és az utcák levegőminősége is javulhat, hiszen a jelenleg közlekedő dízelbuszoknál sokkal inkább környezetbarát, kényelmes és csendes villamosok közlekedhetnek majd a vonalon.

A villamosvonal felújításával és meghosszabbításával egy időben a környék is megújulhat: zöldebb és élhetőbb lehet a környezet, javulhatnak a szolgáltatások, kellemesebek lehetnek az utcák, és a gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztések is megvalósulhatnak.

A tervezés során a BKK társadalmi egyeztetést indít a környéken élőkkel a témával kapcsolatban.