Ezt az 5 kérdést teszik fel leggyakrabban az utasok az új tarifarendszerről

Budapest, 2024. március 20. – Országszerte pozitív fogadtatása volt a nemrég bevezetett kölcsönönös bérletelfogadásnak és az új tarifarendszer bevezetésének. Mindez nem meglepő, hiszen március 1-jével még egyszerűbb és olcsóbb lett a közösségi közlekedés. A BKK ügyfelei örülnek az új intézkedésnek, azonban még mindig sok a kérdés az új rendszerrel kapcsolatban, ezért a társaság most 5 pontban összegyűjtötte ezeket.

 

Egy friss felmérés szerint a budapestiek 85 százaléka úgy gondolja, hogy jelentős előrelépés az, hogy egy bérlettel lehet Budapesten belül és az agglomerációban utazni. A válaszadók 73 százaléka véli úgy továbbá, hogy a Budapest-bérlet árának csökkenése a fővárosiak érdekét szolgálja.

A pozitív visszajelzések ellenére sokak számára még mindig nem teljesen egyértelmű, hogy melyik bérlettípussal éri meg számukra utazni, milyen kedvezményekre jogosultak, vagy hogy ezt mi alapján számolhatják ki. Ezért a BKK csokorba gyűjtötte a tarifarendszerre vonatkozó, leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

 

1. Melyik felnőtt bérlet éri meg a legjobban?

Amennyiben valaki rendszeresen csak Budapesten belül utazik, akkor az olcsóbb (március 1-jétől 8950 forintért elérhető) Budapest-bérletet éri meg választania. Aki rendszeresen agglomerációban is utazik, annak a Pest vármegyebérlet a legjobb választás, amelyet a fővároson belül a BKK járatain is elfogadnak. Ha valaki kisgyermeket nevel és rendszeresen közlekedik csak Budapesten belül, akkor számára a kisgyerekes Budapest-bérlet a legjobb alternatíva.

 

2. Diákok: fontos szerepe van a diákigazolványnak

A diákok 14 éves korig ingyenesen utaznak országszerte. 14 év fölött nappali vagy esti tagozatos tanulóknak a kedvezményes Pest vármegyebérlettel éri meg utazni, míg a levelező tagozatosok – ahogy eddig is – teljes árú bérlettel (Budapest-bérlettel, Pest vámegyebérlettel vagy országbérlettel -aszerint, hogy hol közlekednek leginkább) tudják igénybe venni a BKK szolgáltatásait.

A kedvezményes Budapest-tanulóbérletek és Pest vármegye- és országbérletek között jelentős különbség, hogy míg az előbbieket külföldön kibocsájtott diákigazolvánnyal is igénybe vehetik az EU-, illetve az EGT-tagállamok, valamint Svájc diákjai, addig az utóbbiakra csupán érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diákok jogosultak. Azaz a külföldön kibocsátott diákigazolvánnyal csak teljes árú vármegye- vagy országbérlet vásárolható.

 

3. A nyugdíjasok is jól járnak

Sok kérdés érkezik a BKK-hoz a nyugdíjas bérletekkel kapcsolatban is. Sokak számára nem egyértelmű, hogy azok a 65 év alattiak, akik ellátottak utazási utalványára jogosultak, idén március 1-jétől ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben, továbbá 90 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak vármegye- és országbérletet. Egy Budapesten kívül élő, ellátottak utazási igazolványával rendelkező nyugdíjas tehát díjmentesen juthat el az agglomerációból a fővárosba (például HÉV-vel), Budapesten belül pedig a kedvezményes vármegyebérlet számára az ideális választás a helyi közlekedés használatához.

Ha valaki aktív korúak ellátására jogosult, akkor nyugdíjas Budapest-bérlettel éri meg neki utazni, 65 év felett pedig továbbra is díjmentesen lehet közösségi közlekedni országszerte.

 

4. Kedvezmények fogyatékkal élők és tartós betegek számára

Az új tarifarendszer bevezetésével díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik most 90 százalékos kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben (a helyi közlekedést korábban is díjmentesen használhatták). Továbbá nem kell menetjegyet váltaniuk többek között a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban, illetve a fogyatékossági támogatásban részesülő, a gyógypedagógiai intézményekben és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanulóknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben.

 

5. Hol vegyem meg a bérletem?

A BKK valamennyi bérlettípusa, illetve a havi vármegye- és országbérlet is továbbra is elérhető a BKK minden megszokott értékesítési csatornáján, tehát megvásárolható

  • a BudapestGO applikációban, 
  • a jegy- és bérletautomatákban,  
  • a BKK ügyfélközpontjaiban és 
  • jegypénztárakban. 

A BudapestGO azért is jó választás, mert egyetlen applikációban megtalálható az összes, új tarifarendszerben bevezetett bérlettípus. Ráadásul az alkalmazásban nemcsak a BKK járataival, hanem a MÁV vonataival és a VOLÁNBUSZ járataival is lehet utazást tervezni a fővárosban és az agglomerációban. Emellett valós idejű járatinformációk, forgalmi változások is elérhetők a BKK népszerű applikációjában.

Egyes Budapest-bérleteket a MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. pénztáraiban, illetve a vasúti jegykiadó automatákban is értékesítenek. A vármegye- és országbérleteket természetesen változatlanul meg lehet vásárolni a helyközi szolgáltatóknál is (az országos értékesítési pontokról részletes lista az Országbérlet Vármegyebérlet (ujtarifa.hu) oldalon található.)