Bejön a fővárosiaknak az új tarifarendszer

Budapest, 2024. március 11. – A fővárosban közlekedők nagy többsége, 78 százaléka egyetért a kölcsönös bérletelfogadás bevezetésével – derült ki a BKK felméréséből. Az ezer fős mintán végzett online, reprezentatív kutatás alapján tízből hét budapesti egyetért a Budapest-bérlet árának csökkenésével, és a válaszadók fele szerint az intézkedés hatására többen fogják választani a jövőben a közösségi közlekedést.

 

Pozitív fogadtatása volt a fővárosiak körében a nemrég bevezetett kölcsönös bérletelfogadásnak és annak, hogy olcsóbb lett a Budapest-bérlet. Mindez nem meglepő, hiszen a március 1-jével életbe lépő megállapodásnak köszönhetően egyszerűbb és olcsóbb lett a közösségi közlekedés, ami nemcsak az utasoknak kedvez, hanem jelentős mérföldkő Budapest élhetősége szempontjából is.

 

Az utasok érdekeit szolgálja

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából készített online, reprezentatív felmérés keretében mérte fel, hogy mit gondolnak a fővárosiak az intézkedésről. A megkérdezettek 78 százaléka hallott a kölcsönös bérletelfogadásról, és ugyanennyien (78%) egyet is értenek az intézkedéssel. Leginkább a 30 év alattiak (85%) és a 65 év felettiek (84%) támogatják az új rendszert, de minden, a felmérésben részt vevő korosztályban legalább 72 százalékos az elégedettség a kutatás alapján.

A budapestiek 84 százaléka a felmérés szerint úgy gondolja, hogy jelentős előrelépés az, hogy egy bérlettel lehet Budapesten belül és az agglomerációban utazni, 73 százalékuk véli úgy továbbá, a Budapest bérlet árának csökkenése a fővárosiak érdekét szolgálja. A kutatás arra is rávilágított, hogy a válaszadók közel fele (49%) szerint az intézkedés hatására a jövőben többen választják majd a tömegközlekedést.

 

Átláthatóságot hozott az új rendszer

Most még jobban megéri Budapest-bérletet vásárolni, mert 8950 forintra csökkent a havibérlet ára. Az árcsökkenés érinti a félhavi, a negyedéves és az éves Budapest-bérleteket is, amelyek 5950, 26 850 és 99 950 forintba kerülnek.

A kölcsönös bérletelfogadásnak köszönhetően

a Budapest-bérlet változatlanul érvényes a főváros egész területén a BKK járatai mellett a Volánbusz környéki (kék) és regionális (sárga) autóbuszain, a MÁV-HÉV járatain, valamint minden MÁV-START-vasútjáraton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon;

• a BKK-járatokon érvényes a Pest megyére váltott havi vármegyebérlet, valamint a havi országbérlet is.

További részletek a BKK weboldalán olvashatók.

 

Minden egy helyen

Az egyszerű és környezetbarát jegyvásárlás érdekében valamennyi bérlettípus megvásárolható a BudapestGO alkalmazásban, és továbbra is elérhető az egyéb értékesítési csatornákon: ügyfélközpontokban, jegypénztárakban, valamint a jegy- és bérletautomatákból.

A BudapestGO-ban minden megtalálható: egyetlen felületen lehet tervezni a helyi és az agglomerációs utazást, valamint tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről, sőt az alkalmazás segítségével megvásárolhatja jegyét, bérletét is.