Belvárosi taxiellenőrzés: újra akcióban a rendőrség és a BKK

Budapest, 2024. február 27. – Ismét a belváros forgalmas közterületeit, illetve a szórakozóhelyek környékét ellenőrizték a rendőrök és a társszervek. A február 23-i egész éjszakás akció kiterjedt a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ stratégiai együttműködésében megvalósuló taxiellenőrzésre is. A 68 átvizsgált taxi közül ötnél találtak problémát.

BKK taxiellenőrzés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendszeresen szervez komplex bűnügyi és rendészeti akciót a főváros V., VI. és VII. kerületében. Legutóbb február 23-án (péntek) estétől másnap hajnalig tartott ilyen akciót, amelynek része volt a Budapest közigazgatási területén szolgáltatást nyújtó taxik, illetve az engedéllyel vagy az engedély nélkül személyszállítási feladatokat végző személygépkocsik közös ellenőrzése is.

 

Az akcióban

68 taxit ellenőriztek, ezek közül

kettőt soron kívüli műszaki vizsgára küldtek;

kettőnek a hatósági jelzését, egynek a taxiengedélyét is elvették engedély nélküli személyszállítás, illetve a nem megfelelő műszaki állapot miatt.

 

BKK taxiellenőrzés.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ munkatársai mellett a kezdeményezésben részt vettek a Készenléti Rendőrség erői, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület munkatársai, az érintett kerületi önkormányzatok közterület-felügyelői, valamint a taxiszolgáltatók ellenőrei is.

A BRFK-val és az ellenőrzésre jogosult hatóságokkal közösen végrehajtott, valamint az önálló, BKK-s taxiellenőrzések is folytatódnak.

 

Folyamatosak az ellenőrzések

Egyszerűbb és egyértelműbb lett a taxikkal kapcsolatos ügyintézés, illetve szabályozás annak köszönhetően, hogy a teendők idén január 1-jétől egyetlen társaságnál, a BKK-nál összpontosulnak.

Taxiellenőrzés.

A BKK, a BRFK és a taxitársaságok közös érdeke, hogy a többségben lévő becsületes, szabálykövető taxisok közül kiszűrjék a csalókat. A felek ebben minden támogatást megadnak egymásnak: a közlekedésszervező és a rendőrség stratégiai együttműködése – természetesen a folyamatos BKK-s ellenőrzések mellett – kiterjed a belvárosi komplex akciókra, valamint rendszeresek a járat- és buszsávellenőrzések is. A tavalyi közös akciókról a BKK korábbi közleményében tájékoztatott.