A BKK tovább bővíti Rákosmentén a közösségi közlekedési szolgáltatását

Budapest, 2024. február 1. – A Budapesti Közlekedési Központ a társadalmi egyeztetésen beérkezett észrevételek alapján, a XVII. kerületi Önkormányzattal is egyeztetve fejleszti a Rákosmentét érintő buszjáratokat. A társaság idén több kerületben is járatsűrítéseket és hálózati fejlesztéseket tervez.

 

Február 5-től, hétfőtől bővül Rákosmente és környezetének közlekedési kapcsolata. A fejlesztésnek köszönhetően olyanok számára is elérhetővé válik a közösségi közlekedés, akik eddig csak gyalog, vagy autóval tudtak közlekedni saját lakókörnyezetükben. Iskolák, óvodák és - a vasútállomáson keresztül - a belváros megközelítése is könnyebbé válik a XVII. kerületben.

A fejlesztéssel kapcsolatos kérdőívet kitöltő 1200 lakos alapvetően támogatta a BKK térséget érintő elképzeléseit:

Az új 275-ös autóbuszjárat elindításával a kitöltők 78 százaléka egyetértett.

Ugyancsak az ügyfelek 78 százaléka támogatta a BKK azon javaslatával, hogy a Bártfai utca–Petri utca–Részes utca–Piski utca–Bártfai utca útvonalon biztosítva legyen az autóbuszos közlekedés.

A 298-as járat útvonalának BKK által javasolt módosítását a kitöltők 86 százaléka alapvetően támogatta. 83 százalék egyetértett azzal, hogy az Edző utca–Nemesbük utca–Nagyszentmiklósi út útvonalon legyen autóbuszos közlekedés.

A 98-as és a 176E járat útvonalának BKK által ajánlott módosítását összesen a kitöltők 74 százaléka támogatta, közülük az 1. változat a kitöltők 48 százaléka számára volt szimpatikus.

A 908-as, a 980-as, a 998-as és a 998B busz útvonalának BKK által javasolt módosítását a kitöltők 87 százaléka támogatta, közülük a 2. változat a kitöltők 76 százaléka számára volt szimpatikus.

 

Az ügyfelek többségében az alábbi észrevételeket tették:

támogatták, hogy a 998-998B autóbusz útvonala egyszerűbbé váljon;

a 98-as busz megtartását kérték a Bártfai utcában;

a 176E busz esetében az Örs vezér tere irányú útvonal megtartását támogatták.

 

Az észrevételeket a BKK figyelembe vette és beépítette az új közlekedési rendbe és ez alapján az alábbi közlekedési fejlesztéseket vezeti be.

 

Rákosmente közlekedése térképen.

 

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

2024. február 5-étől, hétfőtől:

Új autóbuszjárat indul Rákoscsaba-Újtelep térségében. A 80a vasútvonalat érintő 269-es, 297-es és 298-as járatok mellett az új 275-ös autóbuszjárat is megjelenik Rákoscsaba-Újtelep térségében. A járat a Bártfai utca térségének nyújt közvetlen vasúti kapcsolatot munkanapokon Telebuszként Rákoscsaba vasútállomás és a Piski utca között.

A beérkezett észrevételek alapján a 275-ös busz a meghirdetett javaslathoz képest hosszabb útvonalon, a Piski utcában egészen az Ároktő úton található óvodáig, míg a Szent Imre herceg úton egészen Rákoscsaba vasútállomásig közlekedik.

Az autóbusz a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban minden esetben, a csúcsidőszakon kívül csak bejelentett utazási igény esetén közlekedik. Az autóbuszok 30 perces követési idővel indulnak, a vonatokhoz igazított menetrend alapján. A reggeli időszakban a Keleti pályaudvar irányú, a délutáni időszakban a Gödöllő irányú vonatokhoz biztosítják az átszállást az autóbusz és a vonatok között.

Módosul a 176E autóbusz útvonala Rákoscsaba-Újtelep, Tóalmás utca irányában. Az autóbuszok a Bártfai utca helyett a Naplás úton keresztül közlekednek. Az útvonalmódosítás miatt a jövőben a Harsona utca, Rákoscsaba-Újtelep vasútállomás és Tura utca megállóhelyek helyett a Rácsos utca mellett, az iskolánál létesülő új megállót és az Aranykút utca megállóhelyet érintik az autóbuszok a Tóalmás utca felé.

A 176E busz követési ideje és üzemideje nem módosul. A 98-as busz útvonala, követési ideje és üzemideje nem módosul.

• A 298-as autóbusz útvonala módosul a Zimonyi utca irányában. Az autóbuszok az Edző utca–Nemesbük utca–Nagyszentmiklósi út útvonalon új területet kiszolgálva biztosítják a közvetlen kapcsolatot Rákoscsaba vasútállomással. Az autóbuszok követési ideje és üzemideje nem módosul.

A 908-as autóbuszok útvonalát részben Rákoskeresztúr, városközpontig, részben Rákoskeresztúr, városközpont érintésével egészen Rákoscsaba-Újtelep, Tóalmás utcáig meghosszabbítják a Cinkotai út–Pesti útvonalon. A 908-as buszok jellemzően 60 percenként indulnak, és Rákoskeresztúr, városközponttól a 198-as busz útvonalán érik el a Tóalmás utcát. A Rákoskeresztúr, városközpontig közlekedő járatok 908A jelzéssel közlekednek, ahogy azok az autóbuszok is, amelyek az éjszaka második felében változatlanul a Cinkotai autóbuszgarázsig közlekednek. A belváros felé minden autóbusz továbbra is 908-as jelzéssel közlekedik. Az autóbuszokról átszállási lehetőséget biztosítanak mindkét irányban a Pesti úton közlekedő éjszakai autóbuszjáratokra.

A 998-as autóbusz egyszerűbb útvonalon, a Cinkotai autóbuszgarázs és Rákoskeresztúr, városközpont között közlekedik a Gyöngytyúk utcán, a Diadal utcán és az Ananász utcán keresztül mindkét irányban, egész éjszaka 60 percenként. Rákoskeresztúr, városközpontban biztosítják az átszállási kapcsolatot a Pesti úton közlekedő éjszakai autóbuszokra. A Pesti út–Cinkotai út útvonalon a jövőben a 908-as és a 908A járatokkal lehet utazni.

A 998B járat nem közlekedik a továbbiakban. A 980-as autóbusz útvonala, követési ideje nem módosul.