Több mint 2 millió forintot fizetett tavaly egy bliccelő

Budapest, 2024. január 16. – Továbbra sem éri meg bérlet- vagy jegyvásárlás helyett bliccelni, ráadásul a ki nem fizetett pótdíj nem évül el. A BKK szigorú követeléskezelési eljárásai miatt a pótdíjazási eljárás alá vontak közül azok döntenek a legjobban, akik minél hamarabb, lehetőleg még a helyszínen kiegyenlítik a rájuk rótt büntetést, vagy élnek a kedvezményrendszerrel, amely bérletvásárlásra ösztönzi a bliccelésen ért utast. Milliós pótdíjakból 2023-ban sem volt hiány: a BKK összegyűjtötte a tavalyi év negatív rekordereit.

BKK-jegyellenőr.

A Budapesti Közlekedési Központ 2021 óta a korábbinál is szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal, ezáltal a pótdíjkezelési eljárások is hatékonyabbá váltak. A szigorúbb követeléskezelésnek betudhatóan évente több ezer fizetési meghagyást és végrehajtási eljárást indít a BKK.

A BudapestGO alkalmazás bevezetésének köszönhetően bármikor bárhonnan megvásárolható számos jegy- és bérletfajta. Jóllehet, az utasok döntő többsége becsületesen, a szabályoknak megfelelően veszi igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatásokat, ennek ellenére még mindig vannak olyanok, akik bliccelnek, sőt a pótdíjat sem fizetik ki időben. Ezért a BKK többször felhívja a figyelmet arra, hogy a ki nem fizetett pótdíj nem évül el, a pótdíjtartozás akár milliókra is rúghat néhány év alatt.

A közlekedésszervező társaság összeállította az elmúlt év pótdíjbefizetéseinek top 10-es listáját. A felsorolt összegeket már befizették, valamennyit végrehajtási eljárások alapján, 5-8 év elteltével teljesítették a pótdíjazott utasok.

 

Top 10 egyösszegű pótdíjbefizetések 2023-ban:

    1. 2 016 968 forint
    2. 1 669 823 forint
    3. 1 429 812 forint
    4. 1 303 539 forint
    5. 1 260 143 forint
    6. 1 238 814 forint
    7. 1 235 988 forint
    8. 1 072 748 forint
    9. 1 030 355 forint
  10. 1 011 810 forint

 

A legmagasabb összegű pótdíjbefizetés 2 végrehajtási eljárásból több tucat rendezetlen pótdíjazás alapján adódott össze. A ténylegesen befolyt pótdíjak tartalmazzák a pótdíjtartozást és járulékait, az évek alatt rárakódó kamatokat és a végrehajtási eljárások költségeit is. A legmagasabb egyösszegű befizetés 2020-ban volt, és 2 797 400 forintra rúgott.

 

Kedvezménnyel ösztönöz bérletvásárlásra a BKK

A BKK szándéka, hogy senkinek se legyen kétsége: bliccelés helyett megéri inkább bérletet vagy jegyet vásárolni. A 30 napon túl befizetett pótdíjra 50 ezer forintot kell fizetni, azaz az ügyfél minél később egyenlíti ki a pótdíjat, annál magasabb összeget kell befizetnie. A közlekedésszervező 2022 szeptemberétől kedvezményrendszerrel buzdítja bérletvásárlásra a bliccelésen ért utast: havonta átlagosan több mint ezren élnek azzal a lehetőséggel, hogy havi- vagy hosszabb érvényességű bérlet vásárlásával csökkentik a pótdíjtartozásukat.

BKK-jegyellenőr.

A BKK biztosítja a folyamatos jegyellenőrzést a teljes hálózaton, törekedve a minél nagyobb területi és időbeli lefedettségre. Tavaly

227 200 ellenőrzés zárult pótdíjazással (5 százalékkal több, mint 2022-ben), és

• 19 ezer pótdíjazott választotta a 2022 őszétől rendelkezésre álló kedvezményes rendezési lehetőséget, azaz bemutatta a pótdíjazást követően vásárolt bérletét.

 

Ügyfélbarát intézkedések, korszerű szolgáltatások

A BKK több szolgáltatást is bevezetett, amellyel hatékonyabbá teszi, adott esetben gyorsítja a pótdíjazással járó ügyintézést. A társaság többek között

lehetőséget biztosít arra, hogy a bliccelésen ért utas az ellenőrnél bankkártyával fizesse ki a helyszíni – mérsékelt – pótdíjat: 2023-ban a pótdíjazások 63 százalékát rendezték helyszínen, az ebből befolyó összeg (1,7 milliárd forint) 35 százalékkal haladta meg a 2022. évit;

e-mail-értesítést küld a pótdíjtartozásról, ezzel felhívja a figyelmet a befizetési határidőre, hogy a bliccelő elkerülhesse a pótdíj emelkedését, továbbá

bevezette a pótdíjfizetés lehetőségét elektronikus felületen is.

 

A pótdíjazásról és a pótdíjkedvezményről bővebben ezen az oldalon lehet olvasni.