A mínuszokban is figyeljünk oda a legszegényebb embertársainkra!

Budapest, 2024. január 11. – A Budapesti Közlekedési Központ a rendkívül hideg időjárás miatt arra kéri ügyfeleit, fordítsanak nagyobb figyelmet az utcán élő emberekre, hogy szükség esetén a lehető leghamarabb megfelelő ellátást kapjanak. A BKK járatain szolgálatot teljesítő járművezetők is a szokásosnál figyelmesebben végzik munkájukat, és ha hajléktalan embert látnak, akinek segítségre, elhelyezésre van szüksége, értesítik a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatát.

 

A BKK arra kér minden budapestit, hogy a következő napokban nagyon figyeljenek oda az utcán élő embertársainkra, mivel az időjárás-előrejelzések szerint a hét hátralévő részében a fővárosban és környékén a legalacsonyabb hőmérséklet több egymást követő éjszaka is -10 fok körül lesz.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain szolgálatot teljesítő járművezetők a szokásosnál is figyelmesebben végzik a munkájukat, és ha hajléktalan embert látnak, akinek segítségre, elhelyezésre van szüksége, értesítik a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatát. A BKK helyszíni forgalomirányító autói és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) munkatársai a főváros útjait járva minden esetben intézkednek, ha földön fekvő vagy közterületen éjszakázó hajléktalan emberrel találkoznak a krízisidőszakban.

A BKK és az alapítvány megállapodásának célja az élet védelme, illetve az életvédelmi feladatok és az utazási feltételek érvényesítésének az összehangolása.  Emellett elengedhetetlen az udvariasság, a méltóság tiszteletben tartása és az egyenlő bánásmód érvényesítése. A szociális ellátórendszer gyakran nem tud azonnal intézkedni baj esetén, ezekben az esetekben kiemelten fontos a különböző napszakokban szolgálatot teljesítő BKK-jegyellenőrök, utaskoordinátorok, illetve a szolgáltatók járművezetőinek, a BKK diszpécserszolgálatának és a szociális szakembereknek a szoros együttműködése, illetve az információáramlás biztosítása közöttük.

Amennyiben a BKK vagy a szolgáltatók munkatársa (például a járművezetők) az utcai szociális szakemberek közreműködését látja indokoltnak:

felveszi a kapcsolatot a BKK diszpécserszolgálatával, és részletesen tájékoztatja a helyzetről;

a BKK diszpécserszolgálata tájékoztatja a Menhely Alapítványt;

a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata tájékoztatja a BKK-t az általa megtehető lehetséges lépésekről, azok várható időpontjáról;

a Menhely Alapítvány ez alapján szükség szerint intézkedik: gondoskodik a krízisautó, a speciális utcai szolgálat, vagy a helyi utcai szolgálat értesítéséről, valamint minden egyéb szükséges lépést megtesz, ami az adott helyzetben szükséges.

 

Kérjük, segítse ön is a BKK és a Menhely Alapítvány munkatársainak munkáját, figyeljen oda a legszegényebb embertársainkra! A Menhely Alapítvány éjjel-nappal hívható diszpécserszolgálatának a száma +36 1 338 4186. Ha bajban lévő emberrel találkozik, hívjon segítséget!