Akadálymentesen is elérhető a Határ úti metróállomás

Budapest, 2023. december 20. – Már működik az új lift: december 20-án, szerdán üzembe helyezték az 50-es villamos végállomásánál létesített liftet, így akadálymentesen megközelíthető a Határ úti metróállomás. A másik felvonót várhatóan februárban adják át, a gyalogos-aluljáró teljes felújítása pedig tavaszra valósulhat meg.

Megújul a Határ út metróállomás gyalogos-aluljárója: a folyamatban lévő építési munkák lehetővé teszik, hogy a babakocsival, illetve a nagyobb csomaggal közlekedők és a mozgásukban korlátozott ügyfelek is könnyebben elérjék az állomást. A beruházás fontos mérföldköveként elkészült az egyik felvonó a felszín és az aluljárószint között, így a metróállomás peronjai december 20-tól, szerdától akadálymentesen elérhetők.

Az 50-es villamos végállomásánál – a már megújult lépcső mellett – kialakított lift a felújítás befejezéséig próbaüzemben működik, így esetlegesen még előfordulhatnak kezdeti üzemszünetek. A korábban épített ideiglenes gyalogos-átkelőhely továbbra is segíti az Üllői úton a Határ úti buszvégállomás, valamint a 42-es és az 52-es villamos végállomásának megközelítését.

 

Új világítás és térfigyelő kamerarendszer gondoskodik a biztonságról 

A metróállomás akadálymentes megközelítését biztosító liftek kialakítása mellett nem csak a lépcsők és a gyalogos-aluljáró burkolatai újulnak meg. Új világítási, térfigyelő és tűzjelző rendszert telepítenek a biztonság fokozásáért, valamint

felújítják az utasforgalmi területen kívül a teljes üzemi teret;

kicserélik az aluljáró biztonságos üzemeltetéséhez szükséges berendezéseket, sőt

korszerűsítik a víziközművet, a csatornahálózatot és az elektromosenergia-ellátást.

Ez utóbbi megújításához kapcsolódva a BKK – a rendelkezésre álló forrásból, az aluljáróban lévő üzemeltetőkkel egyeztetve – újakra cseréli a régi transzformátorokat. A társaság egy új, gépészeti távfelügyeleti rendszert is megvalósít, ami lehetővé teszi a berendezések állandó, 24 órás ellenőrzését, és szükség szerint az azonnali beavatkozást. A BKK Közlekedésbiztonsági stratégiájával összhangban – szem előtt tartva az utasbiztonságot – növeli a kamerarendszerhez kapcsolódó tárhelykapacitást.

A beruházás időtartama az eredeti műszaki tartalomhoz igazított, igen összetett pluszmunkák miatt hosszabb lett. De éppen ezeknek köszönhető többek között, hogy a teljes dél-pesti térség energiaellátása korszerűbbé és biztonságosabbá válik, a távfelügyeleti rendszer pedig tovább növeli az üzemeltetési hatékonyságot.

 

Még a télen üzembe helyezik a másik liftet is 

Az elektromos rendszer megújulásával összhangban a felszín és az aluljárószint közötti másik liftet várhatóan februárban adják át az ott közlekedőknek. Kialakításakor a beruházó BKK kiemelten figyelt az üzemeltető kérésére, hogy az ott lévő víziközmű-hálózat ne sérüljön, ezért munka közben – az időtényezők figyelembevételével – változtatott a kivitelezés technológiáján.

A felújítás előrehaladásával a kivitelező folyamatosan nyitja meg az utasteret az arra járók előtt, ám a tavaszi teljes átadásig fóliával és korlátokkal védi az elkészült burkolati elemeket úgy, hogy minél kevésbé akadályozza az arra járókat.

 

Esélyteremtő Budapest: akadálymentes aluljárókat az M3-as metró vonalára 

A BKK az M3-as metró felújításához kapcsolódóan, annak kiegészítéseként korszerűsíti a gyalogos-aluljárót a Határ út metróállomásnál, így biztosítva kényelmesebb, biztonságosabb és akadálymentes utazást a fővárosban közlekedőknek. A felújítás részleteiről ezen az oldalon olvashat.

A BKK rendszeresen frissülő, egyszerűen használható gyűjtőoldalon teszi könnyen kereshetővé és átláthatóvá az információkat a projektjeiről. Ezen a linken a társaság összes érdemi beruházása – jelenleg több mint 130 projekt – megismerhető, és ez a szám folyamatosan növekszik.