A Fővárosi Törvényszék ítélete: pert nyert Lánchíd-ügyben a BKK

Budapest, 2023. december 12. – Jogszerűtlenül marasztalta el a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Lánchíd-felújítás beruházóját és kivitelezőjét, amikor tavaly májusban 15-15 millió forintos bírságot szabott ki rájuk. A Fővárosi Törvényszék ítélete alapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és az A-Híd Zrt. pert nyert a KDB ellen.

Lánchíd_illusztráció.

Bírósági eljárásban kért jogorvoslatot a Lánchíd felújításának beruházója (BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.) és kivitelezője (A-Híd Építő Zrt.), miután 2022 májusában a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) határozatában elmarasztalta és 15-15 millió forintos pénzbírsággal sújtotta a két társaságot.

A KDB azzal indokolta a döntését, hogy az A-Híd Zrt. néhány, a teljesítésbe vont alvállalkozót nem előzetesen, hanem az alvállalkozási szerződés megkötése után – bár minimális időkülönbséggel – jelentett be a megrendelő BKK-nak, amely nem ellenőrizte megfelelően a felújítást végző kivitelező egyes alvállalkozóit.

A Hatóság kifogásait sem a BKK, sem az A-Híd Zrt. nem tartotta megalapozottnak, ezért a bírósághoz fordultak jogorvoslatért. A Fővárosi Törvényszék ítélete – a Kúria által korábban megfogalmazott jogorvoslati irányelvet követve – kimondta, hogy a KDB jogszerűtlenül marasztalta el mindkét társaságot. Ezért megváltoztatta a KDB jogorvoslattal érintett határozatát, az eljárást megszüntette, a korábbi megállapításokat és azok jogkövetkezményeit – beleértve a KDB által a BKK-ra, valamint az A-Híd Zrt.-re kiszabott bírságot is – törölte.