Társadalmi egyeztetés Rákosmente közlekedési kapcsolatainak fejlesztéséről

Budapest, 2023. november 9. A Budapesti Közlekedési Központ Rákosmente Önkormányzatának támogatásával 2024 januárjától Rákoscsabán és Rákoscsaba-Újtelepen tervezi bővíteni a Telebusz-szolgáltatást. A fejlesztéssel további területeket vonnának be a BKK hálózatába, ezzel javítva a XVI. és a XVIII. kerület közötti, valamint a Rákosmentén belüli közlekedési kapcsolatokat.

A közúthálózat állapotának fokozatos javulásával lehetőség nyílik új területek közösségi közlekedésbe való bevonásába, ezzel csökkentve a gyaloglási távolságokat a legközelebbi megállóig. Az úthálózat adottságainak megfelelően itt jelenleg minibuszokkal biztosítható a térség autóbuszos kiszolgálása.

Azért fejlesztenék a térség közlekedését, hogy

a jelenleg közösségi közlekedéssel ki nem szolgált területeket is bevonják a BKK hálózatába;

Rákoscsaba és Rákoscsaba-Újtelep térségéből könnyebben elérhető legyen a Keleti pályaudvar felé közlekedő (80a jelzésű) vonat;

egyszerűsítsék a 176E autóbusz útvonalát;

a 98-as autóbusz útvonalának módosításával új területekről is biztosíthassák a városközponti kapcsolatot;

bővítsék a 908-as és a 980-as autóbusz szerepét Rákosmentén, javítva a XVI. és a XVIII. kerület közötti, valamint a Rákosmentén belüli közlekedési kapcsolatokat; a 998-998B autóbusz jelenleg nem fedi le teljes körűen az utazási igényeket, forgalmuk alacsony.

 

A tervezett változások - Új telebuszjárat

A XVII. kerületen belüli vasúthoz közlekedési kapcsolatot nyújtó járatokat az alábbiak szerint fejlesztenék:

A 298-as autóbusz a Zimonyi utca felé a jövőben a Rés utca után az Edző utca–Nemesbük utca–Nagyszentmiklósi út–Szigetcsép utca–Csongrád utca útvonalon érné el a jelenlegi végállomását, a Zimonyi utcát, így bővítve a térség kiszolgálását. A Zimonyi utcától Rákoscsaba vasútállomás felé a járat útvonala és megállóhelyei nem változnának. Az autóbuszok a jelenlegivel azonos üzemidőben és követési idővel közlekednének, a vonathoz igazított menetrend szerint. Az új útvonalon a buszjárat Sport téri megállóját a vasútállomás felől áthelyeznék. Az Enying utca megálló csak a Zimonyi utca végállomás felől, vagy a Sport tér, illetve a Nagyszentmikósi út megállóból, rövid sétával lenne elérhető.

Új járat indulna 275-ös számjelzéssel Rákoscsaba-Újtelep bővebb lefedettsége érdekében. Az autóbuszok Rákoscsaba-Újtelep vasútállomástól a Piski utca felé a Bártfai utca–Piski utca–Részes utca útvonalon, Rákoscsaba-Újtelep vasútállomás felé pedig a Piski utca–Részes utca–Petri utca–Bártfai utca útvonalon érnék el a vasútállomást. A járat csak hétköznap közlekedne, 30 percenként, a vasúthoz és a 298-as buszhoz igazított menetrenddel, csúcsidőszakon kívül igényvezérelt Telebusz-rendszerben.

Rákosmente Önkormányzatának javaslatára a Bártfai utca zajterhelésének mérséklésére módosulna a 98-as és a 176E buszjárat útvonala, illetve az éjszakai zajterhelés mérséklésére változna a 908-as, a 980-as, a 998-as és a 998B buszjárat útvonala is.

A fent ismertetett változásokat 2024. januárjától tervezik bevezetni. A BKK kéri, amennyiben a változás a mindennapi utazási szokásait érinti, fejtse ki a véleményét, mondja el javaslatait a kérdőív kitöltésével. Észrevételeit 2023. november 23-án éjfélig várják.