Gyors, praktikus, egészséges, olcsó – ezért választják a felhasználók a MOL Bubit

Budapest, 2023. október 17. – Szeptemberben újabb rekordot döntött a MOL Bubi: volt olyan nap, hogy 18 ezer alkalommal ültek fel valamelyik zöld közbringára, a hónapban összesen közel félmillió utazás történt. A BKK friss kutatásából kiderült, hogy mit gondolnak a felhasználók a budapesti közbringarendszerről, és miért választják utazásaikhoz.

Az egészségesebb életmód támogatása miatt (81%) választják a legtöbben a MOL Bubit más közlekedési eszközök helyett, de a gyorsaság (79%) és az is fontos a felmérésben résztvevők számára, hogy kellemesebbnek, szórakoztatóbbnak érzik közbringával utazni, mint autóval vagy más módon. Ráadásul elkerülhetik a tömeget (58%), és anyagilag is jól járnak (49%) a használatával.

A válaszadók fele a közbringát más közlekedési móddal kombinálja, aki rendszeresen módot vált, az leginkább a közösségi közlekedést választja a MOL Bubi mellé (93%). A kutatásból az is kiderült, hogy azok, akik autóval kombinálva használják a MOL Bubit (9%), vagy autó helyett (27%), azért is szeretik ezt a megoldást, mert környezetbarát utazási forma (48%) és nem kell parkolóhelyet vadászniuk (47%).

És hogy mire használják leginkább a zöld kerékpárokat? A megkérdezettek többsége munkába járásra, illetve a munkából hazajutásra (57%), de sokan intézik ügyeiket, kisebb vásárlásaikat (49%) is a MOL Bubival, illetve szórakozni is közbringával járnak (40%).

Bár a szolgáltatás folyamatosan bővül – ősszel már 201 gyűjtőállomáson közel 2500 kerékpárral szolgálja ki az ügyfeleket –, nagy az igény további gyűjtőállomások kialakítására. A válaszadók 57 százaléka érzi problémának, hogy nincs a lakhelye vagy az úti célja környékén gyűjtőállomás.

Összeségében jól „vizsgázott” a MOL Bubi a kutatás során, amelyet 600 felhasználó bevonásával a Corvinus egyetem kutatói végeztek el a BKK felkérésére. A megkérdezettek kedvező árúnak találják (95%) a szolgáltatást (a bérlet havi szinten 1000, éves szinten 8500 forintba kerül), 91% érzi könnyűnek a rendszer használatát, és ugyanilyen arányban gondolják megfelelően gyorsnak a közbringát. A válaszadók döntő többsége (80%) szívesen választaná cafeteria juttatásként a MOL Bubi bérletet, ha lenne rá mód.