Új jegyérvényesítő matricák jelennek meg a BKK járatain

Budapest, 2023. augusztus 1. – Újabb digitális fejlesztés jön a BKK-nál: hamarosan többféleképpen is érvényesíthetők lesznek a digitális jegyek a BudapestGO alkalmazással. A BKK július végén kezdte kihelyezni a járművekre és a metróbejáratokhoz azokat az új kódmatricákat, amelyek már NFC-technikával is beolvashatók. A társaság csak akkor fogja aktiválni ezt a funkciót a BudapestGO-ban, ha már kellő számú járműre kikerült az új matrica. Ez augusztus közepén várható, vagyis addig az új matricák NFC-s funkciója nem fog működni. Emellett továbbra is megmarad a már jól ismert érvényesítési lehetőség: a kihelyezett kódok az okostelefonok kamerájával is beolvashatók maradnak. A BKK ügyfelei a jövőben maguk dönthetik el, hogy számukra melyik a kényelmesebb jegyérvényesítési mód.

 

Újfajta megoldással gyorsítja a jegyérvényesítést a BKK. Akik digitális közlekedési jegyeket használnak és telefonjuk NFC-képes, azok számára a fejlesztésnek köszönhetően 4 lépéssel kevesebb és mintegy 10 másodperccel rövidebb lesz egy-egy jegyérvényesítés, amikor felszállnak a BKK járataira – ha az újfajta érvényesítési módot választják.

NFC-grafika.

Az ehhez szükséges új kódmatricák már elkészültek, azokat a következő hetekben fogják kihelyezni a BKK járataira: első lépésben – a tervek szerint augusztus közepéig – a felszíni járatok többségén, majd később – várhatóan szeptemberben – pedig a metróvonalakon. Hamarosan tehát szinte a teljes fővárosi járműflottán megjelenik ez a lehetőség, azaz több, mint 2500 járművön és az összes metróbejáratnál használhatók lesznek a jegyérvényesítést segítő matricák a rendszer aktiválása után. 

A gyorsabb beolvasást biztosító matricán egy kör alakú logó látható, amelynek közepén az „NFC” felirat olvasható. Ehhez az ábrához kell odatartani a telefont jegyérvényesítéskor. 

Az új matricák a megszokott QR-kódot is tartalmazzák, így aki szeretné, az majd a jól ismert, kamerás beolvasással is elvégezheti az érvényesítést.

 

Az ügyfelek kérték, a BKK bevezeti

A Budapesti Közlekedési Központ fejlesztéseinek köszönhetően a jegyértékesítésből származó bevételek mintegy 25 százalékát a digitális jegyek adják. Ebben kiemelt szerepe van a BudapestGO applikációnak, amely rendkívül népszerű a fővárosban közlekedők körében. A BKK folyamatosan bővíti és fejleszti az alkalmazás kényelmi funkcióit az ügyfelek visszajelzései alapján, amelyekben visszatérő igényként szerepelt, hogy legyen gyorsabb a digitális jegyek érvényesítésének és beolvasásának folyamata.

Ennek az igénynek a kiszolgálására a társaság első lépéseként, kísérleti jelleggel, 2022 nyarán a 4-es és a 6-os villamosok utasterében lehetővé tette a digitális jegyek kamerás beolvasását. Ezzel próbálta csökkenteni a megállókban a felszállás előtti esetleges pár másodperces várakozást. A tesztidőszakban azonban többen visszaéltek ezzel a lehetőséggel, és csak közvetlenül a jegyellenőrök megjelenésekor érvényesítették a mobiljegyüket. Mivel a BKK számára fontos cél, hogy minimalizálja a bliccelést, ezért a társaság úgy döntött, hogy további járatokra nem terjeszti ki ezt a megoldást, és a körúti villamosok belső kódmatricáit is eltávolítja.

A közel 30 ezer darab új kód kihelyezése több hetet vesz igénybe. A társaság csak akkor fogja aktiválni az NFC-funkciót a BudapestGO-ban, ha már kellő számú járműre kikerült az új matrica. Ez augusztus közepén várható, vagyis addig az új matricák NFC-s funkciója nem fog működni. A társaság addig is a fővárosban közlekedők türelmét kéri, és az eddig megszokott kódbeolvasással történő jegyérvényesítést ajánlja.