Milyen legyen a jövő Budapestje?

Budapest, 2023. július 14.A Budapesti Mobilitási Terv cél- és intézkedési rendszerének társadalmi egyeztetését követően ebben a hónapban, július 25-ig a közlekedésfejlesztési és beruházási programjavaslatot lehet véleményezni.  A javaslathoz illeszkednek a kapcsolódó fővárosi és kormányzati ágazati és területi stratégiák, valamint figyelembe veszi a rendelkezésre álló finanszírozási forrásokat is.

Busz a Blaha Lujza térnél.

Gyalogosbarát közterületek kialakítása, akadálymentes járműpark megvalósítása, a közlekedési módok kényelmes váltásának lehetősége, a reptér elérhetőségének javítása - az átfogó városfejlesztési szempontok mellett ilyen és ehhez hasonló javaslatokat fogalmaz meg az a Budapesti Mobilitási Terv. A BMT a főváros fenntartható városi mobilitási terveként (Sustainable Urban Mobility Planning, SUMP) Budapest közlekedésfejlesztésének céljait és irányát hivatott kijelölni 2030-ig. A fenntartható városi mobilitási terv megléte egyben feltétele egyes Európai Uniós források megszerzésének.

Július 25-ig bárki véleményezheti a Budapesti Mobilitási Terv részét képző közlekedésfejlesztési és beruházási programjavaslatot, amely a 2030-ig elinduló fejlesztéseket mutatja be. A kérdőív segítségével bárki kifejtheti véleményét a javaslatokkal kapcsolatban, az anyag készítői minden beérkező javaslatot megvizsgálnak majd.

 

Új kihívások mentén

Az érvényben lévő, 2019-ben széles társadalmi támogatottsággal elfogadott stratégia felülvizsgálatára az elmúlt időszak kihívásai – egyebek mellett a koronavírus-járvány, energiaválság -, illetve az EU és az új városvezetés klímapolitikája adtak okot.

Az átdolgozott BMT-t a Fővárosi Közgyűlés megbízásából készíti el a BKK szakmai és civil szervezetek bevonásával, a kérdőíves társadalmi egyeztetések eredményeit figyelembe véve.

A 2021-ben megkezdett felülvizsgálattal a stratégia készítői olyan szempontokat építettek be a Budapesti Mobilitási Tervbe, amelyek gyorsabban közelebb visznek a zöld és hozzáférhető főváros kialakításához: nagy infrastrukturális beruházások helyett kisebb, gyorsan és hatékonyan megvalósítható, hasznosabb projekteket helyez előtérbe; a közösségi közlekedés fejlesztése mellett nagyobb hangsúlyt fektet az aktív mobilitás, a gyalogos közlekedés és a kerékpározás feltételeinek javítására; korszerű digitális szolgáltatásokat kínál; erősíti a főváros, a kerületek és a térség együttműködését.

 

Széles körű társadalmasítás

A közlekedésfejlesztési és beruházási programjavaslattal kapcsolatos dokumentumokat a BKK széles körben elérhetővé és véleményezhetővé teszi.

A Budapesti Mobilitási Terv stratégiai anyaga 2023. július 25-ig véleményezhető a BKK honlapján.