Rendezvények miatt kell változásokra készülni szombaton

Budapest, 2023. június 23. Több rendezvényt is tartanak szombaton a fővárosban, ezért jelentős korlátozásokra, terelésekre kell készülni június 24-én a többi közt az Andrássy út és a Hősök tere környékén. Délelőtt 11:00-tól előreláthatólag 14:00-ig motoros felvonulást tartanak a Hősök teréről indulva a belváros, a Szabadság híd, a budai rakpartok, a nagykörút és az Andrássy út érintésével. Ezt követően 14:00-kor kezdődik a szekérfesztivál, amelynek résztvevői a belvárosból indulva az Andrássy úton át a Városligetbe vonulnak, ahova várhatóan 16:00-kor érkeznek meg. A korlátozások idején a BKK elsősorban a metrók igénybevételét javasolja.

 

Közúti változások

A motoros felvonulás miatt június 24-én, szombaton 11:00 és 14:00 között a Dózsa György út–Hősök tere–Városligeti fasor–Bajza utca–Damjanich utca–Rottenbiller utca–Rákóczi út–Astoria–Múzeum körút–Kálvin tér–Vámház körút–Szabadság híd–Szent Gellért rakpart–Döbrentei tér–Friedrich Born rakpart–Sztehlo Gábor rakpart–Bem rakpart–Gyóni Gézi tér–Margit híd–Szent István körút–Teréz körút–Andrássy út–Hősök tere–Dózsa György út–Gundel Károly körút–Állatkerti körút–Hermina út–Ajtósi Dürer sor–Stefánia út útvonalon kell korlátozásra készülni. A motoros vonulás idején a haladási irány szerinti sávokat lezárják, a keresztirányú forgalmat 5-10 percre megállítják.

A szekérfesztivál miatt 14:00 és 16:00 között a résztvevők elvonulásának idejére korlátozzák az Andrássy út, valamint az azt keresztező utcák forgalmát.

 

Közösségi közlekedési változások

A különböző korlátozások a közösségi közlekedést is érintik.

A Dózsa György út és Andrássy út zárása idején, várhatóan 11:00 és 14:00 között:

• a 30-as, a 30A és a 230-as buszok Keleti pályaudvar felé a Hungária körút–Thököly út útvonalon, Újpest felé az Ajtósi Dürer sor–Hermina út–Állatkerti körút útvonalon járnak, de a 30-as busz már hajnaltól a Verseny utca érintése nélkül, a Thököly úton közlekedik;

• a 20E autóbusz az Ajtósi Dürer sor–Hungária körút útvonalon jár;

•​​​​​​​ a 105-ös és a 210B buszok az Andrássy út helyett a Bajcsy-Zsilinszky út–Podmaniczky utca útvonalon járnak;

•​​​​​​​ a 70-es és a 78-as trolibuszok módosított útvonalon, az Izabella utcán át a Keleti pályaudvarig közlekednek;

•​​​​​​​ a 72-es trolibusz a 75-ös trolibusszal összevonva, az Orczy tér és a Jászai Mari tér között jár;

•​​​​​​​ a 74-es trolibusz két szakaszon, a Csáktornya park és Zugló vasútállomás, illetve a Keleti pályaudvar (Garay utca) és a Károly körút (Astoria M) között jár;

•​​​​​​​ a 76-os trolibusz a Keleti pályaudvar környékén módosított útvonalon, az István utca–Dózsa György út–Alpár utca–Garay utca–Hernád utca útvonalon jár, a Keleti pályaudvarnál a 79-es trolibusz megállójában áll meg;

•​​​​​​​ a 77-es trolibusz a Hungária körút és a Stadionok között a Hungária körúton közlekedik;

•​​​​​​​ a 73-as, a 75-ös és a 79-es trolibuszok előreláthatólag 11:00 és 14:00 között nem közlekednek.

 

A Rákóczi út zárása idején, előreláthatólag 11:00 és 14:00 között az 5-ös a 7-es, a 8E, a 110-es, a 112-es és a 133E buszok két szakaszon, a budai végállomások és a Ferenciek tere, illetve a Keleti pályaudvar és a pesti végállomások között közlekednek. A 7E autóbuszok a Blaha Lujza tér helyett csak a Keleti pályaudvarig járnak.

A Szent Gellért rakpart korlátozása idején, várhatóan 11:00 és 14:00 között a 7-es, 133E autóbuszok pesti végállomásuk felé a Szent Gellért térnél a villamosmegállóban állnak meg. A 107-es busz nem közlekedik.

Az Astoria és a Múzeum körút zárásakor, várhatóan 11:00 és 14:00 között a 47-es és 49-es villamosok a dél-budai végállomások és a Batthyány tér között járnak.

A Margit híd és a Nagykörút korlátozása idején, várhatóan 11:00 és 14:00 között a 9-es busz az Árpád hídon és a Váci úton közlekedik. A 15-ös busz a Boráros tér felé módosított útvonalon, a Váci út–Bajcsy-Zsilinszky út–Kálmán Imre utca–Honvéd utca–Báthory utca–Kossuth Lajos tér–Nádor utca–József Attila utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Múzeum körút–Üllői út útvonalon közlekedik.

A rendezvény nagyságától függően az előzetesen meghirdetettől eltérő lezárások is szükségesek lehetnek, melyekről minden esetben a hatóságok döntenek.

A Vörösmarty térről induló szekérfesztivál miatt rövid időre megállíthatják az Andrássy utat keresztező forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky útnál (9-es, 15-ös autóbuszok és a 72-es trolibusz), a Nagymező utcánál (a 70-es és a 78-as trolibuszok), az Oktogonnál (a nagykörúti 4-es és 6-os villamosok), az Izabella utcánál (a 73-as és a 76-os trolibuszok) és a Dózsa György útnál (a 20E, a 30-as, a 30A, a 230-as autóbuszok, valamint a 75-ös és a 79-es trolibuszok).

Az utazás megtervezéséhez érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.