Megújul a hűvösvölgyi villamosvonal, változik a forgalmi rend

Budapest, 2023. június 14. – Több helyen is felújítják a hűvösvölgyi villamosvonalat, ennek köszönhetően hamarosan több helyen lehet találkozni a modern CAF-villamosokkal, a babakocsival közlekedők, illetve a mozgásukban korlátozottak pedig kényelmesebben, akadályok nélkül közlekedhetnek. A felújítás június 17-től várhatóan augusztus végéig tart. Ebben az időszakban az 56-os, az 56A, az 59-es és a 61-es villamosokat csak egy rövidebb szakaszon lehet elérni. A Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között a 61-es pótlóbusszal lehet utazni.

Változásjelző.

A Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között több helyen is felújítják a vágányokat, a megállókat és az elektromos hálózatot, ezért június 17-től (szombattól) várhatóan augusztus végéig az 56-os, az 56A, az 59-es és a 61-es villamosok rövidített útvonalon, csak a Széll Kálmán térig közlekednek. A Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között a 61-es pótlóbusszal lehet utazni. A felújításra azért van szükség, hogy ősztől már Hűvösvölgyig közlekedhessenek a modern, alacsony padlós CAF villamosok.

 

Közösségi közlekedési változások

A felújítás miatt június 17-től, szombattól várhatóan augusztus végéig az alábbi rend szerint közlekednek a villamosok a térségben:

az 56-os, az 56A és a 61-es villamosok rövidített útvonalon, csak a dél-budai végállomások és a Széll Kálmán tér között közlekednek, az 56A villamos hétköznapokon is egész nap közlekedik;

az 59-es villamos helyett egész nap az 59A villamossal lehet utazni a Márton Áron tér és a Széll Kálmán tér között;

a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között a 61-es pótlóbusszal lehet utazni, ami a Hűvösvölgyi úti autóbusz-megállókban áll meg.

 

Közúti közlekedési változások

A pótlóbuszok gyorsabb haladása érdekében több szakaszon is ideiglenesen buszsávokat jelölnek ki:

• a Szilágyi Erzsébet fasor Pázsit utca és Lotz Károly utca közötti szakaszán (a villamos útátjárón és környezetében) a vágányzár teljes időtartama alatt. Az út mindkét oldalán munkavégzés lesz, ezért irányonként 1-1 sáv lesz járható útszűkület mellett;

• a Hűvösvölgyi úton a Vadaskerti utca és a Versec sor között, ezért tilos lesz megállni az érintett útszakaszon, ahol az ideiglenes autóbuszsáv létesítését már június 15-én megkezdik.

 

Emellett további közúti korlátozásokra is számítani kell:

Június 17-e és várhatóan július 31-e között tilos lesz várakozni a Zuhatag sor 4–17. előtt napközben 7:00 és 18:00 között, valamint korlátozva lesz a megállás és a várakozás is a Versec sor 8. és a Zsemlye utca közötti szakaszon.

Június 17. és előreláthatólag augusztus 31. között vágányfelújítás, valamint anyagbeszállítási munkák miatt tilos lesz megállni a Völgy utca Heinrich István utca és Hűvösvölgyi út közötti szakaszán a vágányok felőli oldalon. A munkavégzés idejére a Völgy utca érintett szakasza ideiglenesen kétirányúvá válik, de kizárólag az építési forgalom és célforgalom számára lesz megnyitva.

Június 18-ától előreláthatólag június 28-áig, valamint július 31-étől augusztus 19-éig lezárják a Hidász utcai villamos átjárót, ez idő alatt a Lotz Károly utcai átjárón keresztül lehet a Hűvösvölgyi út felé kihaladni.

Június 29-étől várhatóan egy hónapig lezárják a Lotz Károly utcai villamos átjárót. A Szilágyi Erzsébet fasor–Budakeszi út–Hűvösvölgyi út csomópontot csak a Gábor Áron utcán át, vagy a Küküllő utcán keresztül lehet majd elérni a közúti járműveknek a Pasaréti út felől.

Július 7. és augusztus 7. között az Akadémia bejáratánál lévő villamosátjárót felújítják, addig az átjáró félpályán le lesz zárva és a P+R parkoló (és az Akadémia főbejárata) felé lesz egyirányúsítva.

 

A felújítási munkákkal érintett térségben nehezebb eljutásra kell készülni mind a közösségi közlekedéssel, mind az autóval közlekedőknek.

Június közepétől már az 56-os és 61-es villamosok vonalán is megjelennek a CAF-villamosok, így például a budafoki és a krisztinavárosi szakaszon is közlekednek majd az alacsony padlós szerelvények. A korszerűsítés végeztével, szeptembertől már egészen Hűvösvölgyig közlekedhetnek majd a modern, alacsony padlós járművek az érintett vonalakon.